DünyaKoronavirüs SalgınıManşet

Dünya Sağlık Örgütü Başkanı: Dünya feci bir ahlaki çöküşün eşiğinde

0

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, örgütün yönetim kurulu toplantısında yaptığı konuşmada koronavirüs aşılarının dünyada adaletsiz bir şekilde dağıtıldığına dikkat çekti.

Ghebreyesus, 49 zengin ülkede 39 milyon doz aşının yapıldığını belirterek, düşük gelirli bir ülkede yalnızca 25 doz aşı yapılabildiğinin altını çizdi.

Ayrıca, Tedros Adhanom Ghebreyesus zengin ülkelerdeki genç ve sağlıklı insanların daha yoksul ülkelerde koronavirüs tehditi altında yaşayan insanlardan önce aşıya ulaşmasının adil olmadığını da ekledi.

‘Dünya feci bir ahlaki çöküşün eşiğinde’

WHO Başkanı, dünyanın bir ahlaki çöküşün eşiğinde olduğunu belirterek şunları söyledi:

Lafımı esirgemeden konuşacağım. Dünya feci bir ahlaki çöküşün eşiğinde ve bu çöküşün maliyeti, dünyanın en yoksul ülkelerindeki insanların yaşamlarını ve geçim kaynaklarını kaybetmesiyle ödenecek.”

Şimdiye kadar kendi aşılarını geliştiren Çin, Hindistan, Rusya, Birleşik Krallık, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) gibi ülkeler aşılamada kendi nüfuslarına öncelik verdi. Tedros, bu tavrın aşı fiyatlarını artırıp stokçuluğu teşvik edeceğini söyledi.

Covax’a çağrı

Dr. Tedros, gelecek ay başlayacak olan küresel aşı paylaşma programı Covax‘a da bir çağrıda bulundu:

Benim tüm üye ülkeler çağrım, 7 Nisan’daki Dünya Sağlık Günü’nde, hem çok sayıda küresel sağlık sorununun kökeninde yatan eşitsizlikleri hem de pandeminin üstesinden gelmenin bir sembolü olarak, Covid-19 aşısının her ülkede yapılabilmesi.”

Covax’ın amacı

Covax, tek bir blok oluşturarak ilaç şirketleriyle daha iyi bir pazarlık yapabilmek amacını taşıyor. Bu inisiyatifte WHO ve aşı yanlısı uluslararası grupların yanında 180’den fazla ülke de yer alıyor.

Bu ülkelerden 92’si düşük ve orta gelirli ülkeler. Söz konusu ülkelere gidecek aşıların maliyeti de bağışçılar tarafından karşılanacak.

Ghebreyesus, konuyla ilgili “Şu ana dek beş üreticiden iki milyar doz aldık. Bir milyar doz daha alma opsiyonumuz da var ve teslimat şubat ayında başlayacak” ifadelerini kullandı.

Yoksul ülkelerdeki insanlar aşı şansını kaybediyor

Aşı kampanyası yürüten grupların koalisyonu olan Halkın Aşı İttifakı da zengin ülkelerin aşı stokladığını belirtmiş, bu sebeple de yoksul ülkelerdeki insanların aşı olma şansını yitirdiğini kaydetmişti.

İttifak, yaklaşık 70 yoksul ülkede sadece 10 kişiden birinin aşılanabileceğini açıklamıştı.

Oluşum, özellikle Kanada‘yı eleştirmiş ve ülkenin her bir vatandaşını beş kere aşılayacak şekilde aşı sipariş ettiğini söylemişti.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.