Dünya Sağlık Örgütü Başkanı: Dünya feci bir ahlaki çöküşün eşiğinde

Dünya Sağlık Örgütü Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, düşük gelirli bir ülkede sadece 25 doz koronavirüs aşısı yapılabildiğine dikkat çekti.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, örgütün yönetim kurulu toplantısında yaptığı konuşmada koronavirüs aşılarının dünyada adaletsiz bir şekilde dağıtıldığına dikkat çekti.

Ghebreyesus, 49 zengin ülkede 39 milyon doz aşının yapıldığını belirterek, düşük gelirli bir ülkede yalnızca 25 doz aşı yapılabildiğinin altını çizdi.

Ayrıca, Tedros Adhanom Ghebreyesus zengin ülkelerdeki genç ve sağlıklı insanların daha yoksul ülkelerde koronavirüs tehditi altında yaşayan insanlardan önce aşıya ulaşmasının adil olmadığını da ekledi.

‘Dünya feci bir ahlaki çöküşün eşiğinde’

WHO Başkanı, dünyanın bir ahlaki çöküşün eşiğinde olduğunu belirterek şunları söyledi:

Lafımı esirgemeden konuşacağım. Dünya feci bir ahlaki çöküşün eşiğinde ve bu çöküşün maliyeti, dünyanın en yoksul ülkelerindeki insanların yaşamlarını ve geçim kaynaklarını kaybetmesiyle ödenecek.”

Şimdiye kadar kendi aşılarını geliştiren Çin, Hindistan, Rusya, Birleşik Krallık, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) gibi ülkeler aşılamada kendi nüfuslarına öncelik verdi. Tedros, bu tavrın aşı fiyatlarını artırıp stokçuluğu teşvik edeceğini söyledi.

Covax’a çağrı

Dr. Tedros, gelecek ay başlayacak olan küresel aşı paylaşma programı Covax‘a da bir çağrıda bulundu:

Benim tüm üye ülkeler çağrım, 7 Nisan’daki Dünya Sağlık Günü’nde, hem çok sayıda küresel sağlık sorununun kökeninde yatan eşitsizlikleri hem de pandeminin üstesinden gelmenin bir sembolü olarak, Covid-19 aşısının her ülkede yapılabilmesi.”

Covax’ın amacı

Covax, tek bir blok oluşturarak ilaç şirketleriyle daha iyi bir pazarlık yapabilmek amacını taşıyor. Bu inisiyatifte WHO ve aşı yanlısı uluslararası grupların yanında 180’den fazla ülke de yer alıyor.

Bu ülkelerden 92’si düşük ve orta gelirli ülkeler. Söz konusu ülkelere gidecek aşıların maliyeti de bağışçılar tarafından karşılanacak.

Ghebreyesus, konuyla ilgili “Şu ana dek beş üreticiden iki milyar doz aldık. Bir milyar doz daha alma opsiyonumuz da var ve teslimat şubat ayında başlayacak” ifadelerini kullandı.

Yoksul ülkelerdeki insanlar aşı şansını kaybediyor

Aşı kampanyası yürüten grupların koalisyonu olan Halkın Aşı İttifakı da zengin ülkelerin aşı stokladığını belirtmiş, bu sebeple de yoksul ülkelerdeki insanların aşı olma şansını yitirdiğini kaydetmişti.

İttifak, yaklaşık 70 yoksul ülkede sadece 10 kişiden birinin aşılanabileceğini açıklamıştı.

Oluşum, özellikle Kanada‘yı eleştirmiş ve ülkenin her bir vatandaşını beş kere aşılayacak şekilde aşı sipariş ettiğini söylemişti.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR