SağlıkManşetTürkiye

Dünya Sağlık Örgütü: 2017 yılında Türkiye’deki 20 binden fazla ölüm engellenebilirdi

0

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) uzmanları tarafından yayımlanan bir makaleye göre, Türkiye’de 2017 yılında tütün ve tuz tüketimiyle fiziksel hareketsizliği azaltma hedefi tutturulsaydı 20 binden fazla ölümün engellenebileceği açıklandı.

Yayımlanan makalede uzmanlar, Türkiye’de 2017-2025 yılları için uygulamaya konan Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar (BOH) eylem planının olası sonuçlarını inceledi.

Türkiye’deki ölümlerin yüzde 89’unun bu hastalıklara bağlı olduğu belirtilirken, dünya genelinde BOH bağlantılı en fazla ölüm Avrupa’da yaşanıyor. Bu hastalıklardan dolayı ölenlerin yaklaşık beşte biri 70 yaşın altında bulunuyor.

Hükümet eylem planı hazırladı

Bilim dergisi Lancet‘te yayımlanan makaleye göre, Türkiye nüfusunun yaşlanmaya başlamasıyla bu hastalıkların sosyal ve ekonomik zorluklarını hafifletmek için hükümetin 2017-2025 yıllarını kapsayan bir eylem planı hazırladığı söyleniyor.

Eylem planında kalp damar rahatsızlıkları, kronik solunum hastalıkları, kanser ve diyabette tütün, alkol, beslenme ve hareketsizlik dört ana risk faktörü olarak sıralanıyor.

Dünya Sağlık Örgütü uzmanları, Türkiye’nin tütün ve tuz tüketimini yüzde 30, hareketsizliği de yüzde 10 oranında azaltma hedefinin olası etkilerini hesapladı.

2017’deki verileri inceleyen uzmanlar, eylem planındaki hedefler tutturulabilseydi, sadece o yıl 20 bin 281 ölümün engellenebileceğini söyledi.

Dünya Sağlık Örgütü’nün Avrupa Bölge Direktörü Özel Danışmanı Dr. Joao Breda konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:

WHO/Avrupa’nın bulgulara dayalı bu yaklaşımı sadece Türkiye’nin BOH’la ilgili eylem planının potansiyel etkilerini değerlendirmiyor. Bu yaklaşım, her yıl daha fazla hayat kurtarmak için bize en etkili önlemleri bulma konusunda bize yardımcı olabilir.”

Önlenebilir ölümler engellenebilir

Dünya Sağlık Örgütü, BOH’larda Türkiye için en önemli risk faktörlerini tuz tüketimi, fiziksel hareketsizlik, tütün kullanımı, sebze-meyve tüketimi ve alkol tüketimi şeklinde sıraladı.

Örgüte göre ülkede tuz tüketimi ve hareketsizliğin düşürülmesiyle önlenebilir ölümleri yüzde 50’den fazla azaltmak mümkün gözüküyor.

More in Sağlık

You may also like

Comments

Comments are closed.