Ekolojik YaşamManşet

Dünya Organik Kongresi sona erdi

0

Gerçek gıda, sürdürülebilir tarım ve sağlıklı beslenmenin önde gelen isimlerinin biraraya geldiği IFOAM 18. Dünya Organik Kongresi sona erdi. 79 ülkeden 1000’e yakın kişinin katıldığı kongre, organik dünyanın birbirinden önemli isimlerini İstanbul’da buluşturdu.

Bz_r1UaIcAA5xLa

“Organik etik ve ulaşılabilir de olmalı”

Kapanış seramonisinde kongrenin ev sahibi Buğday Derneği YK Başkanı Güneşin Aydemir ve IFOAM Genel Müdürü Marcus Arbenz kongreyi destekleyen sponsorlara,medyaya, gönüllülere, ekolojik yaşam ağına teşekkür etti. Marcus Arbenz, kongrede organik hareketin köprüler kurması konusunda yapılan tartışmaları özetledi.

Kongrede çiftçilerin sadece üretken olması değil aynı zamanda girişimci ve yaratıcı olmaları için de çeşitli yöntemlerin konuşulduğunu belirten Arbenz, üretici ve tüketici arasındaki bağın güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı ve “Organik sadece kimyasallardan arınmış değil aynı zamanda yerel, etik, adil ve ulaşılabilir olmalı.” dedi.

Dorji: hedef %100 organik Butan

3 gündür İstanbul Kongre Merkezi’nde devam eden kongrede bugün yapılan oturumda davetli ana konuşmacılardan Butan Tarım ve Orman bakanı Lyonpo Yeshey Dorji, Butan’ın küçük ve mutlu bir ülke olduğunu söyleyerek söze başladı. Yeshey Dorji’nin 2020’de dünyadaki ilk ve tek % 100 organik ülke olacaklarını söylemesi salonda büyük alkış aldı.

Butan, ülkelerinin gelişmişliğini, diğer tüm ülkelerde olduğu gibi milli gelir ya da milli hasıla endeksleriyle değil, Milli Mutluluk Endeksi’yle ölçüyor. Butan’lılara göre endeksle ölçülen “mutluluk”, dışsal şartlara bağlı geçici bir ruh hali değil. Gayri Safi Milli Mutluluk, sürdürülebilir kalkınmanın sağlanmasına, iyi bir yönetime, çevrenin ve kültürel değerlerin korunmasına dayandırılmış bir kavram.

Kimyasalların toprağı kirletmesine izin vermeyecek sıkı politikalar izlediklerini söyleyen Dorji, hayvancılıkta da geleneksel yöntemlere bağlı olduklarını ifade etti.3 yıl içinde tüm üretimin organiğe geçebileceğini öngördüklerini belirten Yeshey Dorji “Organik geleceğimizdir” diyerek sözlerini bitirdi.

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.