DünyaManşet

Dünya operasyona tepkili

0

Türkiye’nin Suriye operasyonuna, AB, NATO, BM ve dünyanın çeşitli ülkelerinden tepki var. Ortak çağrılar, operasyona son verilmesi yönünde.

Türkiye’nin Suriye’deki üçüncü kapsamlı operasyonu, Milli Savunma Bakanlığı’nın yaptığı açıklamaya göre 9 Ekim 16.00’da başlatıldı. Operasyonun resmen başlatılmasının ardından Avrupa Birliği, Birleşmiş Milletler, NATO  ve çeşitli ülkelerden tepki açıklamaları geldi.

Avrupa Birliği ülkeleri: Operasyona son verin

Avrupa Birliği üyesi 28 ülke, yayınladıkları ortak yazılı açıklamada Türkiye’ye Suriye’nin kuzeyinde yürüttüğü operasyona son vermesi için çağrı yaptı. “AB Türkiye’ye tek taraflı askeri operasyonunu sonlandırması” çağrısında bulunduğu açıklamada Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyinde mülteciler için güvenli bölge oluşturma planlarını reddettiğini söyledi. “Yerel nüfusun haklarının göz ardı edildiği bölgelerde istikrarın ya da kalkınmanın sağlanması için yardım sağlamayacağını” ifadelerini kullandı.

Birleşmiş Milletler: Siviller korunmalı

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri sözcülerinden Farhan Haq Suriye’nin kuzeydoğusundaki gelişmelerden endişe duyduğunu ve “Suriye’deki krizin askeri değil, kapsayıcı bir siyasi çözümle mümkün olduğuna inandığını” belirtti. Açıklamanın devamında “Her türlü askeri operasyonda BM BM Şartı ve uluslararası insani hukuka saygı duyulması ve sivillerin korun gerektiği” ve “sivillerin korunması gerektiği” kaydedildi.

NATO Genel Sekreteri: Türkiye’nin ölçülü olacağına İnanıyorum

“Türkiye’nin meşru güvenlik kaygıları var. Korkunç terör saldırılarına maruz kaldı” açıklamasında bulunan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg  “Türkiye’nin itidalli davranacağına, faaliyetlerin orantılı ve ölçülü olacağına inanıyorum” dedi.

Ülkelerden “operasyonu durdurun” çağrısı

Türkiye’nin Suriye’nin kuzeydoğusuna gerçekleştirdiği operasyona çeşitli ülkelerden de tepkiler geldi. Fransa, Kanada, Finlandiya, İngiltere, Mısır ve Irak devlet yetkilileri tarafından yapılan açıklamalarda durdurma çağrısı yapıldı.

Fransa: Harekât, IŞİD’le mücadeleyi tehlikeye atıyor

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Türkiye’nin Suriye’deki harekâtını kınadı. “Harekât, IŞİD’le mücadele koalisyonunun güvenliğini ve insani yardım çabalarını tehlikeye atıyor ve Avrupalılar’ın güvenliği için bir risk” dedi.

Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada ise ”Türkiye’nin Suriye’ye saldırısı durmak zorunda” ifadelerine yer verildi.

Kanada: Siviller korunmalı

Kanada Dışişleri Bakanı Chrystia Freeland, Twitter hesabından yaptığı açıklamada “Kanada Türkiye’nin Suriye’ye saldırısını sert şekilde kınıyor… Sivillerin korunması ve tüm taraflara uluslararası hukukun yükümlülüklerine uyma çağrısında bulunuyoruz” dedi. Bakan, Türkiye’nin harekatının kırılgan bölgedeki istikrarı ve IŞİD ile mücadele çabalarını baltalama riski taşıdığını da belirtti.

Finlandiya: Silah ticareti yapmayacağız

Finlandiya Başbakanlığı‘ndan yapılan açıklamada harekâtın “insani sonuçlarından” endişe duyulduğu ifade edildi ve daha çok kişinin yerinden edilebileceği vurgulandı. Finlandiya Başbakanı Antti Rinne, Türkiye veya “savaş halindeki herhangi bir ülke ile” silah ticareti yapılmayacağını söyledi.

Birleşik Krallık: Bölgedeki istikrarsızlaştırmayı artıracak

Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı Dominic Raab, Türkiye’nin harekâtının “bölgeyi istikrarsızlaşma” riski yarattığını savundu ve “Türkiye’nin tek taraflı askeri harekatı konusunda ciddi kaygılarım var. Bu, bölgeyi istikrarsızlaştırma, insani acıları artırma ve ortak odak noktamız olması gereken IŞİD’e karşı mücadelenin altının oyulması riski yaratıyor” dedi.

İtalya: Ateşkes çağrısında bulunuyoruz

İtalya Dışişleri Bakanı Luigi Di Maio, Türkiye’ye Fırat’ın doğusuna yönelik operasyonlar ilgili ateşkes çağrısında bulundu. Operasyonu “kabul edilemez” olarak niteledi.

İran: Saldırıyı derhal durdurun

İran Dışişleri Bakanlığı da Türkiye’ye ‘Suriye’deki güçlerini geri çekme ve saldırıyı derhal durdurma’ çağrısında bulunuldu.

Rusya’dan diyalog çağrısı

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise Suriye ve Türkiye arasında diyalog başlatmaya çalışacağını açıkladı.  “Bunun iki tarafın da çıkarına olduğunu öngörmek için dayanaklarımız var” dedi.

Mısır ve Irak Cumurbaşkanları’ndan Türkiye’ye karşı ortak hareket kararı

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ile Irak Cumhurbaşkanı Berham Salih, Barış Pınarı Harekatı ile ilgili olarak gerçekleştirdikleri telefon görüşmesinde “Türkiye’nin Suriye’deki ilerlemesine karşı koyma ve Suriye’nin toprak bütünlüğü ile birlikteliğini korumak için birlikte çalışma, iletişimde kalma” kararı aldı.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.