Dünya Meteoroloji Örgütü: Dünya, küresel ısınma için tehlikeli eşiğe beş yıl içinde gelebilir

Paris İklim Anlaşması'yla belirlenen düzenlemelerde küresel ısınmanın 2 C derecenin altında tutulması, sınır hedefinin de 1.5 C derece olması amaçlanıyordu.

Dünya Meteoroloji Örgütü, (WMO) yayımladığı bir raporda, 2025’e kadar dünyanın sanayi öncesi seviyelerin 1.5 C derece üzerinde ısınması ihtimalinin yüzde 40 oranında olduğunu ortaya koydu.

Bu da, dünyanın küresel ısınmanın sınırlandırılması için eşik olarak belirlenen seviyeye beş yıl içinde ulaşacağı demek oluyor.

‘Henüz o eşikte değiliz ama yaklaşıyoruz’

BBC Türkçe‘de yer alan habere göre, WMO araştırmasını, Birleşik Krallık’ın meteoroloji birimi Met Office ve aralarında Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile Çin’in de olduğu 10 ülkeden bilim insanlarının modellemelerini temel alarak tamamladı.

Met Office’te görevli üst düzey bilim insanı Leon Hermanson, 1980-1990 döneminde öngörülen derecelere kıyasla yeni oranların çok büyük bir artışa işaret ettiğini kaydetti ve açıklamalarını şöyle sürdürdü:

Bu, 1.5C’ye yaklaştığımız anlamına geliyor. Henüz o eşikte değiliz ama yaklaşıyoruz. Güçlü bir şekilde harekete geçmek için zaman daralıyor, buna şimdi ihtiyacımız var.”

Geçici bir durum olabilir

Araştırmacılar, gelecek beş yıldan birinde ısınma, sanayi öncesi döneme kıyasla 1.5 C derecenin üstüne çıksa da bunun geçici bir durum olacağını dile getiriyor.

Doğal değişkenlikler, gelecek birkaç yılın biraz daha soğuk olabileceği anlamına gelirken, küresel ısınmanın 1.5 C derecelik eşiği kalıcı olarak geçmesinin 10 ya da 20 yıl alabileceği kaydediliyor.

‘İklim hareketi yetersiz kaldı’

Imperial College London‘a bağlı Grantham Enstitüsü‘nde Araştırma Birimi Başkanı Dr. Joeri Rogelj, “Met Office’in 1.5 C derecesi, Paris İklim Anlaşması’nın 1.5 C derece sınırı ile karıştırılmamalı” diyerek, konuyu şöyle açıkladı:

Paris Anlaşması hedefleri küresel ısınmaya atıf yapıyor – bu da, yıl yıl değişkenler giderildiğinde planetin ısısındaki artış demek.

Yalnızca bir yıl 1.5 C dereceye ulaşılması, Paris Anlaşması’nın sınırlarının aşıldığı anlamına gelmez ama yine de çok kötü bir haber.

Bize, iklim hareketinin ne kadar yetersiz olduğunu gösteriyor ve küresel ısınmanın durdurulması için emisyonların sıfıra indirilmesi gerekiyor.”

WMO’nun Genel Başkanı Prof. Petteri Taalas ise araştırmanın sonuçlarıyla ilgili, “Bu, dünyanın sera gazı emisyonlarını kesme taahhütlerini en kısa zamanda yerine getirmesi ve karbonsuzluğun sağlanması için bir uyarıdır” yorumunda bulundu.

‘Sıcaklığın arttığı aylar artacak’

Reading Üniversitesi‘nde görevli iklim bilimci Prof. Ed Hawkins de eğer yeni tahminlerin doğru olduğu kanıtlanırsa “Bunun, Paris İklim Anlaşması’nın eşiğinin aşıldığı anlamına gelmeyeceğini” ifade etti.

Hawkins, 2016’da iki ay ısınmanın 1.5 C dereceye çıktığını hatırlattı ve şu açıklamalarda bulundu:

İklim ısındıkça, 1.5 C derecenin üstüne çıkan aylar daha çok olacak. Sonra birkaç ay, bütün bir yıl, iki ya da üç yıl, sonunda da her yıl ortalama 1.5 C derecenin üstüne çıkacak.”

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR