Dünya Kutup Ayıları Günü kutlu olsun!

WWF tarafından yapılan açıklamada iklim krizi sebebiyle doğal yaşam alanlarında yaşayan kutup ayılarının sayısının 31 binin altında olduğu söylendi.

Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) iklim krizinden etkilenen kutup ayıları hakkında farkındalık yaratmak için her yıl 27 Şubat’ta kutlanan Dünya Kutup Ayıları Günü için bir açıklama yayınladı.

“Bugün Dünya Kutup Ayıları Günü” başlığıyla yapılan açıklamada kutup ayılarının avlanmak, beslenmek ve dinlenmek için kullandıkları buz kütleleri, iklim krizi nedeniyle endişe verici bir hızla eridiğine değinildi. WWF’nin açıklamasında kutup ayılarıyla ilgili şu bilgiler paylaşıldı:

Kutup ayılarının güneş ışığını emmek için beyaz kürklerinin altında siyah derileri olduğunu biliyor muydunuz?  Kutup ayıları dünyadaki en büyük etobur memelilerden biri. Balık ve foklarla beslenen kutup ayıları, aç kaldığı zamanlarda yüzen buz parçaları üzerine binip kilometrelerce uzaklara giderek besin arıyorlar.

‘Varlıkları buzulların varlığına bağlı’

Kutup ayılarının avlanmak, beslenmek ve dinlenmek için kullandıkları buz kütleleri, iklim krizi nedeniyle endişe verici bir hızla eriyor. Kutup ayılarının hayatta kalması ve yavrularını büyütmesi kutup buzullarının varlığına bağlı. Deniz ortamındaki zehirli kimyasallar ve kirlilik, Kuzey Kutbu’nda artan petrol ve gaz araştırmaları gibi endüstriyel faaliyetler kutup ayılarının sağlığını ve geleceğini tehdit ediyor.

‘Gelecekleri tehdit altında’

Bazı bilim insanları, deniz üzerindeki buz kaybından dolayı  bu yüzyılın ortasında kutup ayısı popülasyonunun, mevcut sayının üçte ikisine gerileyebileceğini öngörüyor. Uluslararası Dünya Doğayı Koruma Birliği’nin (IUCN) çalışmaları da Güney Beaufort Denizi bölgesindeki kutup ayısı popülasyonun düşüşte olduğunu ve iklim krizi nedeniyle geleceklerinin tehdit altında olduğunu gösteriyor.

Evlat edinme çağrısı

WWF uzmanları Kuzey Kutbu, ABD, Kanada ve Norveç bölgelerindeki kutup ayılarının yaşam koşullarını ve hareketlerini izleyerek, iklim değişikliği ve Kuzey Kutup Bölgesi’nde sanayinin genişlemesi gibi farklı tehditlerin farklı kutup ayısı popülasyonları üzerindeki etkisini anlamak için çalışıyor.

“Kutup ayılarını birlikte koruyabiliriz!” çağrısının yapıldığı açıklamada herkesin bir kutup ayısı evlat edinerek çalışmalara destek olabileceği belirtildi. Destek olmak isteyenler bu link üzerinden ilgili formu doldurabiliyor.

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR