Dünya Kültür Mirası Listesi’ndeki 7 bin yıllık Hevsel Bahçeleri yıkılıyor!

‘Dünya Kültür Mirası’ listesinde bulunan 7 bin yıllık Hevsel Bahçeleri KHK kararı ile ‘ Özel proje alanı’ ilan edildi. 3 aydır ağaçların kesildiği ve yol genişletme çalışmasının yapıldığı Diyarbakır’ın nefes borusu Hevsel için UNESCO’ya çok geç olmadan harekete geçmesi için çağrı yapıldı.

Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO); tarafından Dünya Kültür Mirası Listesi’ne alınan Diyarbakır’ın Sur ilçesi sınırları içindeki Dicle Vadisi ve Hevsel Bahçeleri, Ocak ayında çıkan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile “Özel Proje Alanı” ilan edildi. Aradan üç ay geçmesine rağmen proje ile ilgili kimse bilgiye sahip değil.

Gazete Sujin’in haberine göre, 7 bin yıllık tarihi olan Hevsel için hukuki itirazlar ve tüm başvurulara rağmen ‘yıkım ve ekolojik tahrip’ kararı 3 aydır uygulanıyor. Hevsel’de bahçesi bulunanların hesaplarına Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından kamulaştırma parası yatırıldığı gelen bilgiler arasında. Proje içeriğine göre Hevsel’de yıktığı yerlere cami ve sosyal tesis yapacak.

Henüz proje ortaya çıkmadan yüzlerce ağacın kesildiği Hevsel’de aylardır yıkım ve ağaç kesimi devam ediyor. Yıkım kararından sonra ilk olarak Amed Ekoloji Meclisi tüm hukuki yollara başvuracaklarını dile getirmiş ardından ise TMMOB verilen karara itiraz etmişti. Hukuki itirazlara henüz bir cevap verilmedi.

7 bin yıllık tarihe, kültüre ve ekolojik yapıya sahip olan Hevsel Bahçeleri Almanya’nın Bonn kentinde 2015 yılında düzenlenen UNESCO 39’uncu Dünya Miras Komitesi Toplantısı’nda, Diyarbakır Surları ile birlikte UNESCO “Dünya Kültür Mirası” listesine girmişti. UNESCO, devam eden yıkıma yönelik bölgede bir gözlem yapmadı. Proje kapsamına alınan 32 bin hektarlık alan üzerinde planlanan yıkım araçlarının girişleri için Dicle Vadisi’ne doğru ağaçlar kesilerek yol genişletilmeye başlandı.

 

(Gazete Sujin)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim krizi ve su stresi uluslararası çatışmaların çıkması riskini artırıyor

Su stresi ülke içi gerginliklere ve sınırları aşan su kaynaklarını paylaşan ülkeler arasında çatışmalara yol açıyor.

Cebeci’deki taş ocağı protestosuna polis müdahalesi: Beş kişi gözaltına alındı

Sultangazi'de yaşayanlar için sağlık tehdidi oluşturan Cebeci Taş Ocağı'nın kapatılmasını isteyen yurttaşlara polis müdahale etti. Yurttaşlar 'Tozdan ölmek istemiyoruz' diyerek madene doğru yürürken polis engeliyle karşılaştı. Beş kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

Malatya’daki tarihi taş köprü için yıkma tehdidi: ‘Cinayetle eşdeğer’

Malatya'daki taş köprünün tek ayağının hasar görmesi sonrası yıkılmasının gündeme alınması bölgede tepki çekti. Yurttaşlar köprünün yıkılması yerine korunarak restore edilmesi gerektiğini savunuyor.

Karaburun’da depolamalı güneş enerji santraline tepki: Zeytin ve naranciye ağaçlarımız tehdit altında

Karaburun, Küçükbahçe'de yapılması planlanan depolamalı güneş enerji santrali projesinin 3 Eylül'de yapılacak halkın katılımı toplantısı öncesinde, bölge sakinleri değerli habitatlarını, meralarını, zeytin ve narenciye ağaçlarını göstererek projeyi istemediklerini söyledi.

‘Avrupa’da sıcaklık kaynaklı ölümler 70 yıl içinde üç katına çıkabilir’

Yeni bir araştırmaya göre, küresel sıcaklık artışı 3 derece ile sınırlandırılsa dahi önlemler alınmazsa yüzyıl sonuna kadar 55 bin ek can kaybı meydana gelebilir. Güney Avrupa en büyük risk altında.

EN ÇOK OKUNANLAR