ManşetKadın

Dünya Kız Çocukları Günü’nde bütüncül çocuk politikası için çağrı

0

CHP İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, 11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü’ne ilişkin bir açıklama yayınladı.

Türkiye’de kız çocuklarının yaşadığı sorunlara dikkat çeken Karaca, “Ülkemizde kız çocukları suç mağduru olmakta, erken ve zorla evlendirilmeleri ulusal insan hakları kurumlarınca savunulabilmekte, derin yoksulluk ve kronik hale gelen yoksunluk içinde eğitim gibi en temel haklarına erişememektedir. Peki soruyorum bakanlıklar bu konuda ne yapmakta?” diye sordu.

‘Pandemi sorunları daha görünür kıldı’

Covid-19 pandemi sürecinin kız çocuklarının yaşadığı sorunları daha da görünür kıldığını belirten Karaca, “Derin yoksulluk ve fırsat eşitsizliği artmış, pek çok çocuk eğitim hayatından uzaklaşmış, kopmuş ya da koparılmıştır. Uzaktan eğitime başlanmış ancak televizyon ve teknolojik araçlar ile internet bağlantısına erişmekten yoksun çocuklar için eğitim erişilemeyecek kadar uzak olmuştur” dedi.

Karaca, “Eğitimden sorumlu bakan mevsimlik tarım işlerinde çalışan çocuklarla takas yaparak güzelleme yapmış ancak o çocukların eğitime erişmesini hala sağlamamıştır” tepkisini gösterdi.

720 bin çocuk çalıştırılıyor

CHP’li milletvekili açıklamasında Türkiye’deki kız çocuklarına dair istatistiklere de yer verdi. 2019 yılı TÜİK verilerine göre, Türkiye genelinde 5-17 yaş grubunda 16 milyon 457 bin çocuk olup, bu çocuklardan 720 bini çalışan çocuk olarak kayda geçtiği belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Bu sayının içinde 5 yaşında çocuk bile olması ürkütücüdür. Resmi rakamlara yansımamış daha binlerce çocuk var. Çocukların çalışmasını engellemek ve dolayısıyla daha fazla hak mağduriyeti yaşamalarının önüne geçmek için ne kadar bekleyeceksiniz?

‘İstanbul Sözleşmesi tartışmaya açılıyor’

Aile içi şiddet ve istismara uğrayan çocukların ise başka bir sorun olduğu belirtilen açıklamada buna rağmen İstanbul Sözleşmesi’nin tartışmaya açıldığı belirtildi.

Karaca “Kadın ve çocukları aile içi şiddete karşı en kapsamlı şekilde korumak için tarafı olduğumuz İstanbul Sözleşmesi’ne de karşı olduğunu söyleyen TİHEK Başkanı’nın erken yaşta zorla evlendirme ve istismar konusundaki söylemleri ve erken yaşta evliliği bu denli savunabiliyor olması, mevzuat değişikliği talep etmesi çocuk hak ihlalidir” ifadelerini kullandı.

‘Geç olmadan kız çocukları için çağrı’

Sahadan, çocuk hakları alanında çalışan STK’lardan gelen bilgilerin, pandemi döneminde özel tedbirler alınmazsa istismar ve erken yaşta zorla evlendirmelerin artacağına işaret ettiği belirtilen açıklamada “Geç olmadan kız çocukları için çağrı yapıyorum!” denildi. Açıklama şu ifadelerle sona erdi:

Çocuklar bugünün çocuklarıdır. Çocuklar haklarının öznesidir. Çocukların haklarını tesis etmek de ülkeyi yönetenlerin sorumluluğudur. Bakanlıklar önlem almıyorsa tek adamdan onay işaret mi bekliyor? Her bakanlığa bu konuda neler yaptıklarını ya da neden yapması gerekenleri hala yapmadıklarını, kız çocukları için ne kadar bütçe ayırdıklarını soru önergeleriyle sorarak önlem almaya davet ediyorum:

Kız çocukları için önlem alın, eşitsizlikleri giderin. Okul terklerini ve eğitim hayatından koparılmaları, erken yaşta evlilikleri önleyin, çocukların hakkını bilen, koruyan yetişkinler olarak sorumlulukla hareket edin.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.