Dünyaİklim KriziManşet

Dünya Gıda Programı’ndan G7 ülkelerine çağrı: Somali’de açlığı bitirmek için destek verin

0

Almanya‘da Bavyera Alpleri‘ndeki Schloss Elmau‘daki üç günlük G7 zirvesi 26-28 Haziran’da gerçekleşecek. Almanya; Kanada, Fransa, İtalya, Japonya, ABD ve Birleşik Krallık liderlerini ağırlayacak.

Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı’nın (WFP) Doğu Afrika Bölge Direktörü Michael Dunford,  G7 liderlerine gönderdiği mesajda, ‘hükümetlerin, eğer dünyada bir felaketten kaçınma umudu varsa, Afrika Boynuzu ülkeleri için acil ve cömert bir şekilde bağış yapması gerektiğini’ söyledi ve Beş Eylem Çağrısı’nı başlattı.

Dünyanın benzeri görülmemiş boyutlarda küresel bir açlık kriziyle karşı karşıya kaldığını ve 45 ülkede 50 milyona yakın insanın kıtlığın eşiğinde olduğuna dikkat çeken WFP; “Ya uzun vadeli dayanıklılık oluşturan programlarını destekler ve acil ihtiyaçları geniş ölçekte karşılarız ya da milyonlarca insan felaketle karşı karşıya kalır” dedi.

WFP’nin 2022’de 152 milyon insanın gıda krizine karşı direncini artırmak için 22,2 milyar dolara ihtiyacı olduğunu belirten örgüt, G7 ülkelerine destek çağrısında bulundu.

Ukrayna‘daki çatışmadan kısa bir süre önce WFP, 2022’nin rekor düzeylerde gıda güvensizliği sunacağı ve çatışmalar, iklim değişikliği, COVID-19 pandemisi ve artan gıda ve yakıt maliyetlerinin kesişmesi nedeniyle milyonlarca insanı ölümcül tehlikeye sokacağı ve Afganistan, Etiyopya, Somali, Güney Sudan ve Yemen gibi ülkelerde yıkıma neden olacağı konusunda uyarmıştı.

İhtiyacımız olan şey eylem: G7 ülkeleri bunu yapabilir

WFP, G7 liderlerine mesajında şu ifadelere yer verdi:

“Kelimeler ne kadar önemli de olsa 345 milyon insan akut gıda güvensizliği ile karşı karşıyaykengerçekten ihtiyacımız olan şey eylemdir. G7 ülkeleri, insanları açlığın eşiğinden çekme ve muazzam insan ıstırabına ve kitlesel göçe son verme potansiyeline sahip.

Geriye bunun nasıl olacağı sorusu kalıyor: Biz politikacı değiliz. Ancak 120’den fazla ülkede hayat kurtarmak için çalışırken, küresel toplumu tanık olduklarımız konusunda uyarmak bizim görevimizdir.”

WFP bu mesajın ardından ülkelerden şu beş eylemi gerçekleştirmelerini istedi:

  1. Tüm Karadeniz limanlarının derhal yeniden açılması da dahil olmak üzere, çatışmaları sona erdirmek için siyasi çözümlere şimdiden karar verin.
  2. Tahıl, yağ ve yakıt dağıtımını güvence altına aldığınızdan emin olun.
  3. Küresel açlık ve gıda güvensizliği ile mücadele etmek için küresel ve bölgesel girişimleri destekleyin ve bunlara katılın.
  4. Bugünkü krizlerin dünyada açlıkla karşı karşıya kalan insan sayısını artırmamasını sağlamak için WFP’nin mevcut finansman boşluğunu doldurun.
  5. İnsani yardım ve kalkınma kuruluşlarının dayanıklı toplumlar oluşmasına yardım eden; iklim eylemlerini, sosyal korumayı ve sürdürülebilir gıda sistemlerini teşvik eden stratejik kalkınma çözümlerine yatırım yapın.

Geçen yıl  G7 liderleri, ülkelerin kıtlığı önlemesine yardımcı olmak için 7 milyar dolar  sağlama sözü vermiş ancak  yeterli fon toplayamamıştı.

Afrika Boynuzu, art arda dört yağışsız mevsimin ardından son kırk yılın en kötü kuraklığını yaşıyor.

Rusya‘nın Ukrayna’yı işgalinin neden olduğu fiyat artışları tarafından şiddetlenen bir iklim şoku nedeniyle Doğu Afrika’nın tamamında 89 milyon insan WFP tarafından “akut gıda güvensiz” olarak kabul ediliyor ve bu sayı geçen yıl neredeyse yüzde 90 arttı.

2011’de Somali, çoğu çocuk olmak üzere 250 binden fazla insanın ölümüne neden olan bir kıtlık yaşadı.

The Guardian‘a konuşan Save the Children‘ın insani yardım direktör yardımcısı Claire Sanford, tanıştığı insanların çoğunun koşulların şimdi daha da kötü olduğunu söylüyor:

“23 yıllık kariyerimde dürüstçe söyleyebilirim ki bu, özellikle çocuklar üzerindeki etki düzeyi açısından gördüğüm en kötü durum. Meslektaşlarım ve benim Somali’de tanık olduğumuz açlık, korktuğumuzdan daha hızlı tırmandı. Durumun şu anda olduğu boyuta ulaşmasına izin verdiğimiz uluslararası bir topluluk olarak gerçekten başarısız olduk.”

WFP Direktörü Dunford, yetersiz finansmanın 2011 kıtlığından ders alma çabalarını da engellediğini şu sözlerle belirtiyor:

“Gözümüzün önünde ölen çocukları, geçim kaynaklarını kaybetmiş insanları görüyoruz. 2011’in derslerini almadığımızdan değil; bu krizden çok iyi dersler alındı: Sadece finansman yetersizliğinden dolayı gerekli ölçüde uygulayamadık.”

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.