Dünyaİklim KriziManşet

Dünya çapında 400’den fazla inanç grubu ‘iklim adaleti’ talebiyle bir araya geldi

0

43 ülkede yer alan 400’den fazla dini taban hareketi, siyasi liderler ve finans sektörünü, BM İklim Zirvesi’nde daha iddialı iklim hedeflerini hayata geçirmeye çağırdı. 

100 milyondan fazla üyeyi temsil eden 120’den fazla dini kuruluşun ortak sponsorluğunda gerçekleşen ve farklı inançlardan gelen taban örgütlerinin iklim değişikliğiyle mücadele kapsamında gerçekleştirdiği en büyük girişim olan etkinlik açık bir mesaj verdi: Dünya liderleri, iklim krizine karşı yetersiz kalıyor.

Kurumlar, taban hareketlerine dayalı ve çok inançlı hareketin inşasına devam etmeye, aynı zamanda hükümetleri ve finans kurumlarını BM İklim Zirvesi 26. Taraflar Toplantısı kapsamında ve bu zirvenin ötesinde harekete geçmeleri konusunda baskı unsuru oluşturmaya yönelik niyetlerini açıkladı.  

Küresel sıcaklık artışını sınırlandırmak üzere gerekli olan önlemler ile hükümetler ve finans kuruluşlarının günümüzde sunduğu iklim değişikliğiyle mücadele taahhütleri arasındaki ciddi uçurumdan endişe duyduklarını belirten inanç grupları, iklim krizinin yol açtığı adaletsizlik ve dünyanın dört bir yanındaki etkilerinin ele alınması kapsamında dünya liderlerinden bir dizi talepte de bulundu. 

Yapılan açıklamada, hükümetlerden ve bankalardan yeni fosil yakıt altyapılarına ve tropik ormanların yok edilmesine yol açan desteklerini derhal sonlandırmasını talep ediliyor. Açıklamada aynı zamanda temiz ve ucuz enerjiye evrensel ölçekte erişim sağlanması isteniyor. Yeşil istihdam sağlayan politikalar, olumsuz etkilenen işçiler ve toplumların adil geçişini sağlamaya yönelik taleplerin de yer aldığı bildiride iklim değişikliğinin etkileri sonucunda göç etmek zorunda kalan kişilere destek sağlamaya yönelik politikalar ve finansman talepleri de yer alıyor. 

On adet talebin yer aldığı açıklamanın tam metnine buradan erişim sağlayabilirsiniz.

Ne dediler?

Avustralya’da faaliyet gösteren ve İklim Değişikliğiyle Mücadelede Dini Sorumluluk isimli çok inançlı sivil toplum kuruluşunun kurucusu Katolik lider Thea Ormerod, “Hiçbir dini gelenek doğanın yok edilmesine göz yumamaz. Ancak hükümetlerin, finans kurumlarının ve büyük şirketlerin yaptığı tam olarak bu. Sahip olduğumuz inanç bizleri sesimizi duyurmak üzere kiliselerimizden, camilerimizden ve tapınaklarımızdan sokağa çıkmaya zorluyor” dedi. 

İttifakı koordine eden GreenFaith‘te görev yapan Endonezyalı Müslüman aktivist Nana Firman da şu ifadeleri kullandı:  “İklim değişikliğinden kaynaklanan sel, kuraklık ve orman yangınları artık dünya çapında her gün yaşanan afetler haline geldi. Soruna en az neden olan kesim, her zaman aramızdaki en olumsuz sonuçlara katlanmak zorunda olanlar toplumun yoksul kesimleri, yaşlılar, küçük çocuklar ve kadınlar oluyor. Bu talepler, hükümetlerin ya da finans sektörünün verdiği taahhütleri değerlendiren ahlaki kriterlerdir.”

Ağın bir diğer kurucu ortağı olan Güney Afrika İnanç Toplulukları Çevre Enstitüsü Direktörü Francesca de Gasparis, “Dünyanın derhal güçlü ve ilkeli şekilde harekete geçmesi gerekiyor. Dini topluluklar iklim değişikliği hakkında bildiriler, fetvalar, ansikaller ve daha birçok görüş yayınladı. Bugün ihtiyaç duyduğumuz ise bağlayıcılığı bulunan yasalardır” dedi. 

Şili’de faaliyet gösteren İklim için Çok İnançlı Ruhani Birlik kurumunun koordinatörü Dr. Arianne van Andel ise şunları söyledi:  “Onlarca yıldır yapılması gerekenler ile günümüzde yaşananlar arasındaki uçurumun ciddiyetini bildikten sonra, bu sorunu ahlaki açıdan kınamamak mümkün değil.  Fosil yakıtların kullanımı ve ormansızlaşma artmaya devam ediyor. Yöre halkları ve doğa savunucuları, doğru olanı savunduklarında şiddete maruz kalıyor. Bu sırada hükümetler ve şirketler durumu görmezden geliyor” 

200’den fazla dini liderden destek

200’den fazla dini lider de , bu talepleri destekleyen açıklamalarda bulundu. Kamuoyu açıklaması yapan dini liderler arasında Vatikan’da görev yapan Kardinal Peter Turkson, Budist yazar Joanna Macy, Müslüman-Amerikalı akademisyen İmam Zeyd Şakir, Afrika Dini Liderler Konseyi Genel Sekreteri Dr. Francis Kuria, eski Canterbury Başpiskoposu Rowan Williams, Barış İçin Dinler Kurumu’nun Genel Sekreteri Dr. Azza Karam ve bu kurumun eş başkanı Haham David Rosen, Parmarth Niketan’ın Başkanı Swami Chidanad Saraswati de yer alıyor. 

Eylem planı

Avustralya, Brezilya, Kanada, Şili, Fransa, Almanya, Endonezya, Hindistan, Kenya, Nijerya, Güney Afrika, İngiltere, ABD ve Vanuatu’nun da aralarında bulunduğu 40’tan fazla ülkede bu talepleri destekleyen eylemler gerçekleştirildi.

Dini taban örgütleri ilk kez bu kadar net taleplerle ve bu kadar büyük ölçekte bir katılımla bir araya geliyorlar. Bu kapsamda planlanan diğer eylemler şöyle: 

  • Avustralya‘nın dört bir yanında kiliseler çanlarını çalarken Budist tapınakları tören gonglarını çalacak. Bu eylemlerle eşzamanlı olarak meclis binası önünde hükümetin daha fazla kömür madeni geliştirmeyi sonlandırması ve 2030 yılına kadar net sıfır emisyon taahhüdü vermesine yönelik bir eylem gerçekleştirilecek.
  • ABD’de yer alan Minnesota‘da, 200’den fazla dini lider, Başkan Joe Biden‘ın planlama aşamasındaki Hat 3 petrol boru hattını, Dakota Boru Hattı’nı ve diğer fosil yakıt projelerini iptal etme talebiyle Mississippi Nehri‘nde bir eylem gerçekleştirecek.
  • Nairobi‘de çok inançlı bir gençlik örgütü, Kenya Enerji Bakanı’ndan ulusal ölçekte fosil yakıt arama çalışmalarını sonlandırma talebiyle 1000 adet ağaç dikecek.
  • Şili genelinde ve başkent Santiago‘da yer alan Katolik ve Protestan kiliseleri, Bahai ve Budist tapınaklarıyla birlikte, hükümetin iklim ve çevre protestolarına karşı yürüttüğü baskıyı sonlandırması talebiyle çanlarını çalacak.

‘Kutsal İnsanlar, Kutsal Gezegen’ kampanyası kapsamında farklı bölgelerde/ülkelerde gerçekleşecek eylemlerin ayrıntılarına buradan ulaşabilirsiniz. 

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.