Dünya başkentlerinde sıcak gün sayısı giderek artıyor

İklim değişikliği nedeniyle ülkelerin başkentlerinde sıcaklıkların 35 dereceyi aştığı gün sayısı giderek artıyor.

Londra merkezli Uluslararası Çevre ve Kalkınma Enstitüsü (IIED) tarafından yapılan bir analiz dünyanın en büyük kent merkezlerinde artan sıcaklıkları inceledi.

Sıcak gün sayısı yüzde 52 arttı

Reuters kaynaklarının aktardığına göre Delhi‘den Jakarta‘ya dünyanın en büyük 20 başkentinin sıcaklıklarını analiz eden IIED araştırması, başkentlerde sıcaklıkların 35 dereceye ulaştığın gün sayısının son 30 yılda yüzde 52 arttığını gösterdi.

Havaalanlarının meteoroloji istasyonlarından alınan yüzey sıcaklığı verilerini kullanan araştırma, sıcaklıkların 35 derece veya daha yüksek olduğu gün sayısının yaklaşık 1750 gün arttığını gösterdi. 1994-2003 yıllarında toplam 4755 gün hesaplanırken bu sayı 2014-2023 yıllarında 6500’e yükseldi.

Başkentler ısınıyor

Hindistan-Delhi, BangladeşDakka ve FilipinlerManila gibi başkentlerde bu yıl birçok tehlikeli sıcak dalgası yaşandı. Bu sıcak dalgaları okulların kapanmasına, insanların rahatsızlanmasına, hatta ölümlere yol açtı.

Meteoroloji verilerine göre 14 Mayıs-21 Haziran tarihlerinde Delhi’de sıcaklıklar 39 gün art arda 40 dereceyi aştı. Yaşanan sıcak dalgası son 74 yılın en uzun ve en şiddetli sıcak dalgasıydı.

Delhi’de sıcaklara karşı ölüm kalım savaşı: Daha erken öleceğiz, başka ne olabilir ki?
[İklim Krizi] Delhi’nin tarihindeki en sıcak günde ibre 50°C’yi gösterdi
Delhi’de okullar aşırı sıcaklar nedeniyle erken tatil edildi

Endonezya-Jakarta’da 35 derecenin üzerindeki gün sayısı 1994-2003 yıllarında 28 günken bu sayı son on yılda 167’ye çıktı. Bu artış Jakarta’yı sıcak gün sayısının en çok arttığı şehir haline getirdi.

Güney Kore-Seul’de sıcak gün sayısı 9’dan 58’e, Buenos Aires’te ise 7’den 35’e yükseldi.

Şehirler savunmasız durumda

Dünyanın en büyük 20 başkentinde 300 milyondan fazla insan yaşıyor.  Ancak asfaltlar ve binalar ısıyı emerek muhafaza ettiği için büyük şehirler iklim değişikliğinin tetiklediği yüksek sıcaklıklara karşı savunmasız durumda.

Bu durum kentlerde yaşayan yoksul kesimler üzerinde daha şiddetli bir iklim baskısına yol açıyor.

Dört şehirden birinin şehirlerini iklim tahribatına karşı koruyacak parası yok

IIED araştırmacılarından Tucker Landesman da şehir içindeki eşitsizliklere değinerek “Sıcak havanın şehirlerde eşit olarak hissedilmediğini biliyoruz. Bazı mahallelerde ve bölgelerde aşırı sıcaklıklar daha fazla hissedilebiliyor. Bu durum şehir içindeki eşitsizliklere, bina tasarımlarına ve altyapıya bağlı” dedi.

Kentsel nüfus her geçen gün artarken şehirleri iklim değişikliğine dirençli hale getirirken en yoksul kesimleri güçlendirmeye yönelik politikalar izlenmesi gerekiyor.

Isıyı içine hapseden ve ısı adaları haline gelen yolların yeniden planlanması, gölge alanlarını artırmak için ağaçlandırma yapılması, binaların ısıyı yansıtacak şekilde tasarlanması, düşük gelirlilerin yaşadığı konutların dayanıklılığı için destek sağlanması kentlerin aşırı sıcaklıklara karşı dayanıklılığını artırmaya yardımcı olabilir.

[İklim Masası] Kentsel ulaşım, iklim krizine dirençli hale getirilmeli
‘Depreme ve iklime dayanıklı kentler yaratmalıyız’
Prof. Türkeş: Kentlerimiz hem depreme, hem iklime direngen inşa edilmeli