İklim KriziKentManşet

Dört şehirden birinin şehirlerini iklim tahribatına karşı koruyacak parası yok

0

Yapılan bir araştırmaya göre dünyanın dört bir yanındaki her dört şehirden biri, kendilerini iklim krizinin yarattığı tahribata karşı koruyacak paraya sahip değil.

Üstelik bu şehirlerin yüzde 90’ınından fazlası aşırı ısınma, sel, su kıtlığı gibi ciddi risklerle karşı karşıya.

Yarısının iklim planı yok

Carbon Disclosure Project tarafından 800 şehirde yapılan anket, şehirlerin 400 milyonluk nüfusa sahip yaklaşık yüzde 43’ünün iklim krizine uyum sağlamak için bir planları olmadığını ortaya koydu.

Temel sebep şehirlerin yüzde 25’inde bütçe kısıtlamaları olarak gösterildi. Birçok şehir altyapılarını ve nüfusunu bu tehditlerden korumak için gerekli finansman konusunda ulusal hükümete güveniyor.

Uyum için para bulmak daha zor

Anket, geçen yıl 422 şehrin iklim krizine uyum sağlamak için henüz finanse edilmemiş 1.142 projeye sahip olduğunu ve yaklaşık 72 milyar dolar yatırım gerektirdiğini ortaya koydu. Henüz finanse edilmemiş su yönetimi projelerinin tek başına maliyeti 22,6 milyar dolar olarak tahmin ediliyordu.

The Guardian’ın aktardığına göre CDP’nin küresel direktörü Kyra Appleby iklim değişikliğine uyum için gerekli finansmanı bulmanın emisyon azaltımı için gerekli olandan daha zor olduğunu söyledi.

Appleby, “Uyum ve dayanıklılığın muazzam faydaları vardır, ancak bilançoda görünmezler. [Koronavirüs salgınından kaynaklanan] kurtarma harcamalarının yalnızca bir kısmı iklim değişikliğine ve daha da azını adaptasyona ayırıyor” dedi.

Yenilenebilir enerji finansal getiri sağlıyor

Güneş panelleri gibi yenilenebilir enerji üretiminin kurulması finansal bir getiri sağlayabilir ve enerji verimliliği projeleri oldukça hızlı bir şekilde para tasarrufu sağlamaya başlar. Ancak aşırı hava koşullarının etkilerine uyum sağlamanın faydaları daha az belirgin.

Halbuki uyum projeleri halk için hem afetlerden etkilenmeleri düşürerek hem de refahı artırarak büyük bir fayda sağlıyor. Örneğin, parklar ve diğer kamu tesisleri gibi yeşil alanların artırılması veya iyileştirilmesi, şehirlerin uyum sağlamasının temel yollarından biridir ve ayrıca halk sağlığını ve zihinsel sağlığı büyük ölçüde iyileştirebilir.

Bütçe kısıtlamalarını iklim acil durumlarına uyum sağlamanın önünde bir engel olarak gösteren yerler arasında İngiltere’de Southend, Brezilya’da Rio de Janeiro ve ABD’de Columbus yer alıyor.

 

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.