ManşetDünyaEkonomi

Dünya Bankası: Rusya’nın Ukrayna saldırısı sosyal çalkantıya neden olabilir

0

Dünya Bankası Baş Ekonomisti Carmen Reinhart, Rusya‘nın Ukrayna‘yı işgaliyle tetiklenen yükselen enerji ve gıda fiyatlarının Ortadoğu ve Afrika‘daki mevcut gıda güvenliği endişelerini şiddetlendirebileceğini ve artan toplumsal huzursuzluğu körükleyebileceğini söyledi. Reinhart, gıda güvensizliği ve ekonomik sisteme güvenin azalarak parasal işlemlerde düşüşün gerçekleşmesinin potansiyel bir mülteci akınına neden olabileceğini belirtti.

Reuters’den Andrea Shalal’ın aktardığına göre; Reinhart özellikle zaten gıda güvensizliği yaşanan Ortadoğu, Afrika, Kuzey Afrika ve Sahra altı Afrika için önemli sonuçları olacağını belirtti.

Darbelerin son iki yılda arttığına dikkat çeken Reinhart, “Aşırı duygusal olmak istemiyorum ancak Arap Baharı‘nın arkasındaki hikayenin bir kısmı da gıda güvensizliği ve isyanlardı” dedi.

Arap Baharı, 2010’da Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da gerçekleşmişti. Arap Baharı, Tunus’ta başlayarak Libya, Mısır, Yemen, Suriye ve Bahreyn‘e yayılmış ve bir dizi demokrasi yanlısı protesto ve ayaklanmalara sebep olmuştu. Süreç çeşitli ülkelerdeki rejim değişikliklerine de yol açmıştı.

Gıda fiyatlarında artış ve toplumsal huzursuzluk

2007-2008’de küresel gıda fiyatlarında artışlar yaşandı. 2011’de olduğu gibi fiyat artışları, 40’tan fazla ülkedeki isyanlarla ilişkilendirildi. Dünya Bankası tarafından yapılan açıklama da yine benzer fiyat artışlarının toplumsal huzursuzluğa yol açabileceği yönünde oldu.

Dünya Bankası’nın geçen ay Rus işgalinin başlamasından günler sonra bildirdiğine göre; tarım ürünleri Ocak 2022’de bir yıl öncesine göre zaten yüzde 35 daha yükselmişti. Öte yandan Rusya ve Ukrayna’nın her ikisinin de başlıca buğday, mısır, arpa ve ayçiçek yağı ihracatçısı olması nedeniyle savaş nedeniyle ürünlerin daha da yükselmesi bekleniyor.

Uzmanlar, artan enerji ve gıda fiyatlarının hükümetleri daha fazla sübvansiyon uygulamaya itebileceğini ve bunların yaklaşık 60’ının zaten borç sıkıntısı içinde veya yakınında olan birçok düşük gelirli ülkenin ağır borçlarını artırabileceğini söylüyor.

‘Etkiler Ortadoğu ve Afrika’da sert olabilir’

Banka geçen ay, etkilerin özellikle Mısır gibi buğdaylarının yüzde 80’ini Ukrayna ve Rusya’dan ithal eden Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da sert olabileceği konusunda uyardı.

Reinhart, Uluslararası Para Fonu‘nun (IMF) Batı yaptırımları sonucunda bu yıl resesyona girmesini beklediği Rusya ile yakın ekonomik ve ticari bağları göz önüne alındığında, Orta Asya ülkelerinin de önemli ekonomik zorluklarla karşı karşıya olduğunu söyledi.

Gıda piyasalarını istikrara kavuşturma konusundaki endişeler artarken Almanya da işgalin etkisini tartışmak üzere yarın Yediler Grubu (G7) gelişmiş ekonomilerinden tarım bakanlarına sanal bir toplantıda ev sahipliği yapacak.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.