İklim KriziManşet

Dünya Bankası İklim Eylem Planı’nın detaylarını açıkladı

0

Dünya Bankası, yoksulluğu azaltma ve paylaşılan refahı artırma misyonunun bir parçası olarak dünya çapında iklim krizi adaptasyonu ve azaltım için finansmanı artırmayı amaçlayan İklim Değişikliği Eylem Planı’nın detaylarını açıkladı.

2 Nisan tarihinde bir basın açıklaması gerçekleştiren örgüt, iklim finansmanda adaptasyona ayrılan bütçenin Birleşmiş Milletler İklim Uyum Zirvesi’nde çağrıda bulunulduğu gibi yüzde 50 oranına çıkartacağını duyurdu. İklim adaptasyonu toplulukları iklim değişikliğinin etkilerine karşı daha dirençli hale getiren önlemleri kapsıyor.

İklim ortak faydalarının payı arttı

Yapılan açıklamada, finansmanın “iklim ortak faydalarına” ayrılan oranının da yüzde 35 seviyesine çıkarıldığı aktarıldı. Geçtiğimiz yıllarda bu oran yüzde 26 idi.

İklim ortak faydalar arasında ise küçük çiftçilerin dayanıklılığını artırmak ve düşük karbon taşımacılığı gibi hem iklim krizinin hafifletilmesine hem de adaptasyonuna katkı sağlayan başlıklar yer alıyor.

‘Son iki yılda finansmanını rekor seviyeye çıkardı’

Dünya Bankası Grubu Başkanı David Malpass yaptığı açıklamada, “Dünya Bankası Grubu, gelişmekte olan ülkeler için halihazırda en büyük çok taraflı iklim finansmanı sağlayıcısı ve son iki yılda finansmanı rekor seviyelere çıkardı” dedi.

Malpass, “Yoksulluğu azaltmak ve paylaşılan refahı artırmak hedeflerimize ulaşmak için Dünya Bankası’nın ülkelerin iklim ve kalkınmayı entegre etmeleri için yardım etmesi çok önemli” ifadelerini kullandı.

Fonların etkisini artırmayı amaçlıyor

Son yıllarda, Dünya Bankası, son beş yılda 83 milyar dolarlık iklim finansmanı taahhüdünde bulunarak, iklim eyleminin önde gelen fon sağlayıcısı olarak ortaya çıktı. Yeni İklim Değişikliği Eylem Planı, bu fonların etkisini artırmayı amaçlıyor.

Yeni yaklaşımının bir parçası olarak Dünya Bankası, sera gazı emisyonlarını ve belirli azaltma ve uyum önlemlerinin etkinliğini daha iyi ölçmek için veri analitiğine yatırım yapacak.

Ülkelere özgü iklim raporları

Kuruluş ayrıca, hükümetlerin Paris İklim Anlaşması kapsamında sundukları Ulusal Katkı Beyanları’nı (NDC) takip etmelerine yardımcı olmak için ülkeye özgü iklim raporları geliştirmeyi planlıyor.

İklim eylemleri tarafında ise Dünya Bankası, iklim krizine katkısı en fazla olan enerji, gıda ve ulaşım gibi ekonomik sistemleri dönüştürmeyi amaçlıyor.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.