Manşet

Dünya 1 Mayıs’ı alanlarda kutladı

0

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’nin hemen her yerinde 1 Mayıs İşçi Bayramı mitingler ve gösterilerle kutlandı. Ortak gündem, artan yoksulluk, işsizlik ve güvencesizlikti.

1 Mayıs Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü’nde milyonlarca insan, dünyanın her yerinde bayramlarını kutlamak ve taleplerini dile getirmek üzere alanları doldurdu.  Türkiye’de de hemen her ilde sokaklara çıkan işçilerin gündeminde iş güvencesi, kıdem tazminatı sorunu, ekonomik kriz ve yükselen işsizlik vardı.

İstanbul’da 1 Mayıs kutlamaları için DİSK, KESK, TMMOB ve TTB’nin de aralarında olduğu emek meslek örgütleri, demokratik kitle örgütleri ve sendikalar Bakırköy pazar alanında toplandı. Binlerce kişinin katıldığı kutlamada İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da miting sahnesine çıkarak kalabalığı selamladı; “Bayramınız kutlu olsun” dedi. DİSK korosu ve tüm kurumların temsilcilerinin sahneye 1 Mayıs marşını söylemesiyle, miting olaysız sona erdi.

Taksim Meydanı’na çelenk ve karanfil

Türk İş’ten bir grup işçi 1 Mayıs 1977’de öldürülen 41 kişi anısına Kazancı Yokuşu’na karanfil bıraktı.Cumhuriyet Anıtı’na kadar yürüyen grup, hükümetin kıdem tazminatı düzenlemesi aleyhine sloganlar atti. Kamu Çalışanları Hak Sendikaları Konfederasyonu  (HAKSEN) 1977’de hayatını kaybedenler anısına Kazancı Yokuşuna karanfil bıraktı. DİSK’e bağlı Nakliyat İş ve Umut Sen de Taksim’deki Atatürk Anıtı’na çelenk bıraktı.

Yasaklı Taksim ve çevresi başta olmak üzere, İstanbul’daki 1 Mayıs kutlamalarına yapılan müdahalelerde 117 kişinin gözaltına alındığı açıklandı. Gözaltına alınanlar arasında Berkin Elvan’ın cenazesine katıldığı gerekçesiyle tutuklanan ve 1 yıl hapiste kalan Berkay Ustabaş da bulunuyor.

Başkentte işçiler, siyasi partiler, sivil toplum örgütleri Tandoğan Meydanı’nda; Diyarbakır’da ise İstasyon Meydanı’nda toplandı. 31 Mart yerel seçimlerinde Bağlar Belediye Başkanı seçilen ancak KHK’li olduğu gerekçesiyle mazbatası verilmeyen Zeyyat Ceylan’ın da bir konuşma yaptığı Diyarbakır’da polis, beyaz tülbentli barış annelerini alana almak istemedi. Tartışmalar ve oturma eyleminden sonra kadınlar alana girebildi.

Şırnak, Mardin, Dersim, Siirt, Urfa, Antep, Maraş, Malatya, Adıyaman ve Van’da da binlerce emekçi alanlara çıkarak 1 Mayıs’ı kutladı. Mitinglerde ‘barış’ ve ‘tecride son’ talepleri öne çıktı.

Yapılan tüm etkinliklerde, Şanlıurfa’daki 1 Mayıs kutlamalarına katılmak üzere dün Kahramanmaraş’tan yola çıkan minübüsün devrilmesi sonucu hayatını kaybeden beş işçi anıldı, bazı konser programları iptal edildi.

Dünyada 1 Mayıs

Kore’den Güney Afrika’ya Fransa’dan Rusya’ya kadar dünyanın tüm ülkelerinde 1 Mayıs, alanlara ve sokaklara çıkarak kutlandı.  

Fransa’daki 1 Mayıs gösterilerinde sendikalar, siyasi partiler, Sarı Yelekliler, çevreciler, aktivistler ile toplumun geniş bir kesimini temsil eden örgütler sokaklara indi. Hükümet, olası şiddet olaylarını önlemek üzere güvenlik önlemlerini üst seviyeye çıkardı. Bir çok kentte gösterilerin yapılması yasaklandı. En az 30 metro istasyonunun kapatıldığı Paris ve Lyon’da polis Kara Blok hareketi ve Sarı Yelekliler’e biber gazıyla müdaha etti. Gösterilerde 165 kişi gözaltına alındı.

Almanya’daki kutlamalara da Alman Sendikalar Birliği (DGB) çağrısıyla başta Berlin olmak üzere ülkenin tüm kentlerinde sivil toplum kuruluşları, siyasi parti temsilcileri ve kilise sözcüleri katıldı. Artan yoksulluğa karşı yeniden düzenlenecek ücret politikası, emeklilik maaşının yükseltilmesi, daha adil ve dayanışmacı bir Avrupa taleplerinin dile getirildiği eylemler kapsamında, Berlin’de 1 Mayıs 1929’da yapılan kutlamalarda polisin müdahalesi hayatını kaybeden 33 işçi için bir anma töreni de düzenlendi.

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.