Dünya

Dünya’dan Kısa Kısa – 6 Eylül 2013 Cuma

0

İnternet Şifreleri Güvenli Değil

ABD Ulusal Güvenlik Kurumu NSA eski çalışanı Edwar Snowden’in yeni açıklamaları NSA’nin internet şifrelerini kırmak için özel bir birimi olduğu ve bu birimin süperbilgisayarlar yardımıyla şifre kırma faaliyetleri yürüttüğünü ortaya çıkardı. Google, Facebook ve Yahoo gibi sitelerin şifrelerinin NSA tarafından kolayca kırıldığı, bazı şirketlerin ise NSA’e şifreleri pas geçebilmesi için izin verdiği belirlendi.

Mısır’da İçişleri Bakanı’na Suikast Girişimi

Mısır darbe hükümetinin içişleri bakanı Muhammed İbrahim’in konvoyu, Kahire’nin Nasr bölgesinde bombalı saldırıya uğradı. İbrahim saldırıyı yara almadan atlatırken iki kişinin öldüğü ve 10 kişinin yaralandığı öğrenildi.

G20 Zirvesi Devam Ediyor

Rusya’nın St. Petersburg kentinde deam eden G20 Zirvesi’ne damgasını vuran konu büyük ölçüde Suriye’ye yapılması gündemde olan saldırı oldu. Ayrıca Doğu Çin denizindeki Senkaku adaları üzerinde egemenlik konusunda anlaşmazlık yaşayan Çin ve Japonya liderleri zirvede bir araya gelerek sohbet etti.

Avrupa’da Ekonomik Kıpırdanma

Avro Bölgesinin 2011 ortasından beri ilk defa büyüme kaydettiği açıklandı. Ancak, 2013 ikinci çeyrekte kaydedilen yüzde 0.3’lük büyüme konusunda Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi temkinli konuştu. Draghi yüzde 0.5’lik faiz oranlarında şimdilik bir değişiklik öngörülmediğini ifade etti.

Yunanistan’da Ekonomik Sorunlar Sürüyor

Uluslararası borç kurumları Yunanistan’ın 2014’ün ikinci yarısını çıkarabilmesi için 10-11 milyar avro yardıma ihtiyacı bulunduğunu belirtiyor. Hollanda Ekonomi Bakanı Jeroen Dijselbloem, Nisan 2014’e Yunanistan için ek borç rahatlatma girişimlerinin gündeme gelebileceğini söyledi.

Prag’da 15 Kafatası

Çek Cumhuriyeti’nin başkenti Prag’da bir parkta 15 kafatası terk edilmiş halde bulundu. Seri numaraları ile işaretlenmiş kafatasları hakında araştırma sürüyor.

Fukuşima’da Felaket Devam Ediyor

Güney Kore Fukuşima’daki sızıntı nedeniyle Japonya’nın 8 bölgesinden deniz ürünü ihracatını durdurdu. Japonya ise deniz ürünlerinin güvenli olduğunu belirtti.

Pakistan’da 185 Kişi Tutuklandı

Pakistan’ın Karachi kentinde 185 kişi terör faaliyetlerine katıldıkları gerekçesiyle tutuklandı. Karachi’de 2013’ün ilk altı ayı içinde 1.726 kişi şiddet eylemleri nedeniyle hayatını kaybetti.

Tayland’da Kauçuk İsyanı

Dünyanın en büyük kauçuk üreticisi ve ihracatçısı konumundaki Tayland’da düşen kauçuk fiyatları nedeniyle başlayan çiftçi isyanı ikinci haftasını tamamlarken göstericiler ve polis arasında çatışma çıktı. Polisin biber gazı saldırısına çiftçiler asit dolu şişeler ve taşlarla karşılık verdi. 21’i polis çok sayıda yaralı bulunuyor.

Yosemite’ı Avcı Yakmış

ABD’nin dünyaca ünlü doğa parkı Yosemite’ta 27.000 hektar ormanın yanmasına sebep olan yangının bir avcının  yasa dışı kamp ateşi yakmasından çıktığı belirlendi.

Kenya Uluslararası Ceza Mahkemesi’nden Çıktı

Kenya’da meclis Uluslararası Ceza Mahkemesi’nden (ICC) çıkma kararı aldı. Kenya Devlet Başkanı Uhuru Kenyatta ve yardımcısı William Ruto, beş yıl önce seçimleri takiben ülkede çok sayıda şiddet eylemi düzenlemekten ICC’de yargılanıyor.

Nijerya’da Saldırı

Nijerya’nın Gajiran kentinde bir pazar yerinde ateş açan Boko Haram militanları 15 kişiyi öldürdü.

ABD’de Mahkumların Açlık Grevi Sona Erdi

ABD’nin Kaliforniya eyalatinde mahkumların tek başına tutulmasına karşı çıkmak amacıyla Temmuz ayı başından beri süren açlık grevi, konunun eyalet meclisi gündemine taşınmasıyla sona erdi.

Avustralya’da Cumartesi Günü Seçimler Var

Avustralya’daki seçimlerde İşçi Partisi lideri Kevin Rudd ve Liberal-Ulusal koalisyonu lideri Tony Abbott’un başbakan olması bekleniyor. Wikileaks lideri Julian Assange’da meclise girebilmek için yarışacak. Ülkede oy kullanmak zorunlu.

Shell Nijer Deltasını Ucuza Kapatma Peşinde

5 yıl önce Nijer Deltasından geçen Shell petrol boru hattı iki defa patlamış ve dünyanın en büyük petrol felaketlerinden birine yol açmıştı. Shell bölgeye sadece 4000 varil petrol sızdığını iddia ederek etkilenenlere toplam 20 milyon dolar tazminat öneriyor. Ancak, petrol kazaları uzmanı Richard Steiner, sızıntının daha çok 500 bin varile yakın olduğunu açıkladı. 2011’de yayınlanan bir BM raporu ise bölgenin temizlenmesi için 1 milyar dolar ve en az 30 yıla ihtiyaç olduğunu ortaya koyuyor.

Aşırı Hava Olaylarının Arkasında İklim Değişikliği Var

ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi NOAA ve İngiltere Meteorolji Ofisi gözlemi altında yürütülen yeni bir çalışma 2012’de yaşanan 12 en büyük aşırı hava olayı ve felaketin yarısının arkasında iklim değişikliği olduğunu ortaya koydu.

Marshall Adaları Başkanı Loeak: ‘Ülkemi Terk Edeceğime, Burada Boğulurum’

Marshall Adaları’nda devam eden Pasifik Adaları Forumu’nda konuşan Christopher Loeak iklim değişikliğinin yol açtığı deniz seviyesi yükselmesinden bahsederek ‘Burası benim evim, benim köküm, benim kimliğim ve bunu ifade etmeye İngilizce dili yetmez. Burası benim ülkem ve hep burada kalacağım. Su gelirse gelir’ şeklinde konuştu.

Güney Afrika Ağaç Dikme Konusunda Çok Yavaş!

Güney Afrika Tarım, Ormancılık ve Balıkçılık Bakanı Tina Joemat-Petterson tarafından yapılan açıklamada Güney Afrika’nın 2013 için ağaç dikim hedefi 1 milyon olarak ifade edildi. Böylece ülkede 2.000 yılından beri dikilen ağaç sayısı toplam 13 milyona yükselecek.

Alaska’da Eski Belediye Başkanı Köpek Saldırısında Ağır Yaralandı

Alaska’daki Talkeetna kasabasına 15 yıl önce belediye başkanı seçilen 15 yaşındaki kedi Stubbs köpek saldırısı geçirdi. Stubbs’ın ağır yaralandığı ve veterinerde tedavi gördüğü açıklandı.

(Yeşil Gazete)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.