Emekİklim KriziManşet

Dubai’de yapılacak COP28 için göçmen işçiler aşırı sıcakta çalışmaya zorlanıyor

0

Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) başkenti Dubai‘de, göçmen işçilerin, bu yılki BM 28. Taraflar Konferansı’nda (COP28) kullanılacak tesisleri hazırlamak amacıyla tehlikeli derecede yüksek sıcaklıklarda çalıştığı ortaya çıktı.

Birleşik Krallık merkezli İnsan hakları araştırma ve savunuculuk grubu olan FairSquare, Dubai’de sıcaklığı 42C’ye ulaştığı eylül ayı başlarında Afrika ve Asya’dan gelen bir düzineden fazla göçmen işçinin üç COP28 tesisinde dışarıda, uzun saatler boyunca ve korunmasız şekilde çalıştığına dair kanıtları yayımladı.

Guardian‘ın aktardığına göre, araştırmacılar, göçmen işçilerin geçen ay iki ayrı günde, açık havada çalışırken ölümcül olabilecek ısıya maruz kaldıklarını belirledi. BAE’de yaz aylarının en sıcak günlerinde açık havada çalışmayı yasaklayan “öğle yasağı” bulunuyor. Söz konusu yasak 2022’de yürürlüğe girdi ve ve beton dökmek gibi zamana duyarlı işler için birkaç istisna dışında, 15 Haziran ile 15 Eylül arasında 12.30 ile 15.00 arasında açık alanlarda ve doğrudan güneş ışığında çalışmayı yasaklıyor.

Bir işçi Guardian muhabirine, “Elbette başım ağrıyor ve başım dönüyor. Bu sıcakta herkes bunu yapar. Bu havanın insanlar için uygun olmadığını düşünüyorum” derken bir diğeri de “Geçen hafta, dışarıda olduğumuz her an öleceğimi düşünüyordum… ama paramızı almamız lazım” diye konuştu.

‘Rapor, iklim değişikliği ve sağlık hakkında konuşmak için mükemmel bir başlangıç’

Aşırı sıcak veya soğuk koşullar nedeniyle dünya çapında her yıl 5 milyondan fazla insan ölüyor ve iklim acil durumu nedeniyle sıcağa bağlı ölümler de her geçen gün artıyor. Isı ve nem kombinasyonu özellikle tehlikeli, çünkü insan vücudunun ana soğutma mekanizması olan terlemeyi tehlikeye atıyor, bu da ölümcül olabilecek sıcak çarpması riskini artırıyor.

Göçmen işçiler BAE’nin özel sektör işgücünün yaklaşık %90’ını oluşturuyor. Yaklaşık 195 ülkeden devlet başkanları ve diplomatlar dahil, on binlerce insanın katılması beklenen BM iklim görüşmeleri için yapılan hazırlıklar da dahil olmak üzere ülkedeki neredeyse tüm el emeğini gerçekleştiriyorlar.

FairSquare raporu, özel sektör işgücünün büyük çoğunluğunun işveren tarafından kontrol edilen bir sponsorluk sistemi aracılığıyla sözleşmeli göçmenlerden oluştuğu Körfez bölgesindeki göçmen işçiler için tehlikeli çalışma koşullarını ortaya koyan en son  araştırmanın sonucunda ortaya çıktı. Komşu Katar‘da, vatandaşlarını takip eden Hindistan, Pakistan, Nepal, Bangladeş ve Sri Lanka‘dan her hafta en az 12 işçi, 2010 ile 2022 yılları arasında Dünya Kupası altyapısını inşa ederken öldü.

Uzmanlar, dünya liderlerinin iklim krizine yönelik çözümleri müzakere etmeleri için konferans tesisleri hazırlarken göçmen işçilerin tehlikeli aşırı sıcağa maruz kalmasının özellikle adaletsiz göründüğüne dikkat çekiyor. İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün (HRW) çevre bölümü direktörü Richard Pearshouse, “COP başkanı Cop28’de iklim değişikliği ve sağlık hakkında mı konuşmak istiyor? Bu rapor başlamak için mükemmel bir yerdir. Bu, yasalara uyulmadığı ve haklara saygı gösterilmediği takdirde iklim krizinin özellikle tehlikeli ve ölümcül olacağını gösteriyor” dedi.

Kâr amacı gütmeyen Climate Refugee’nin genel müdürü Amali Tower da “Körfez bölgesindeki göçmen işçilerin hikayesi, iklim adaletsizliğinin hikayesidir” değerlendirmesini yaptı.

‘Kendi ülkelerinde iklim krizinin etkisinden kaçıp Dubai’de yakalanıyorlar’

Bir COP28 sözcüsü ise, müteahhitlerin iddia edilen ihlalleri reddettiğini ve dahili bir soruşturmada yaz ortası yasağının ihlal edildiğine dair hiçbir kanıt bulunmadığını söyledi.

Çok yüksek sıcaklıklar, BAE de dahil olmak üzere Körfez bölgesinde her yıl üç ila beş ay boyunca normal kabul ediliyor ve çoğu zaman gün ortasından akşam üzerine kadar uzanıyor.

BAE, tüm Körfez ülkeleri arasında yılda yalnızca 233 saat ile en az süreyle öğle sıcaklarında çalışmayı yasaklıyor; Kuveyt‘tekinin yaklaşık yarısı ve Katar’da yasaklanan saatlerin %40’ı kadar.  HRW’ye göre, son reformlara rağmen sendikalar yasa dışı olmaya devam ediyor ve Kafala sponsorluk sistemi hâlâ işverenlere göçmen işçilerin vizeleri ve yaşamları üzerinde kontrol sağlıyor.

FairSquare, Dubai’nin COP28’e ev sahipliği yapacak şekilde uyarlanan önde gelen konferans tesisi Expo City‘de açık havada çalışan göçmenlerden fotoğraflı kanıtlar ve ifadeler elde etti.  Fotoğraflarda işçilerin Dubai Sergi ve Kongre Merkezi ile Opportunity sahasındaki büyük, ağır eşyaları koşum takımlarıyla iskele üzerinde taşıdığı görülüyor. Bu alanlar, dünya liderlerinin ve diplomatların buluşup müzakere yapacağı “mavi bölge” içinde veya ona bitişik olacak.

Rapora göre, Dubai havaalanında sıcaklık, nem, rüzgar ve bulut örtüsüne bağlı olarak ısı stresini belirleyen bir ölçüm olan Islak Termometre Küre Sıcaklığı (WBGT) 31 ile 33C (88 ila 33C) arasında değiştiğinde işçiler ara vermeden çalışıyorlardı.  ABD Mesleki Güvenlik ve Sağlık İdaresi (Osha), ise WBGT 25C’yi aştığında yorucu çalışmalara düzenli ara verilmesini öneriyor.

Climate Refugee‘den Amali Tower, körfez ülkelerindeki lüks yüksek binaların üretken bir şekilde inşa edilmesine ve konferans ve turizm merkezli ekonominin hayatta kalmasına olanak sağlayan ekonomik motorun, birçok durumda zaten sakatlayıcı ekonomik ve sosyal koşullardan ve iklim değişikliğinin kendi ülkelerinden etkilerinden kaçmak zorunda kalan Güneydoğu Asyalı göçmen işçileri olduğuna dikkat çekiyor: “BM’nin polis merkezleri için bölgesel temsili sağlama çabaları ve çok taraflı diplomasiye olan bağlılığı, Körfez’de veya başka yerlerde ev sahibi ülkeler tarafından yapılan insan hakları ihlallerini dile getirmesini engellememelidir.”

Dubai neredeyse tamamen fosil yakıt zenginliğine dayanıyor ve BAE, beşinci en büyük gaz rezervine sahip dünyanın yedinci büyük petrol üreticisi. Ulusal petrol şirketinin başkanı olan Sultan Al-Jaber , rekor düzeydeki en sıcak yılın sonunda gerçekleşecek olan ve gezegenin dört bir yanındaki toplulukları vuran yıkıcı orman yangınları, kuraklık, sel ve fırtınaların konuşulacağı bu yılki İklim Zirvesi’ne liderlik edecek.

More in Emek

You may also like

Comments

Comments are closed.