Koronavirüs SalgınıManşetSağlık

DSÖ’den uyarı: Omicron yüksek risk taşıyor, zorlu bir kış olacak

0

Covid-19’un bulaşıcılığı yüksek Omicron varyantının ortaya çıkmasının ardından dünya genelinde korona virüsü vakaları yeniden tırmanışa geçti. “Önümüzde çok zor bir kış var” uyarısında bulunan Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, Omicron’un yarattığı riski “çok yüksek” olarak nitelendirdi.

Elde edilen güvenilir bulguların “Omicron varyantının iki ila üç gün içinde artış gösterme potansiyelinin Delta varyantından iki kat fazla olduğuna işaret ettiğini” söyleyen Ghebreyesus, ABD, Büyük Britanya, Fransa ve İtalya gibi çok sayıda ülkede insidans değerlerinde (bir hafta içinde 100 bin kişide görülen vaka sayısı) hızlı bir artış gözlemlendiğini ifade etti.

Pazartesi günü 1,44 milyon vaka ile salgının başından bu yana en yüksek günlük rakam kaydedilmişti. Bu durumun en büyük nedeninin baskın varyant olan Omicron’un hızla yayılması olduğu düşünülüyor.

Dünyada yedi günlük ortalama vaka sayısı ise 841 bin olarak açıklandı. Bu sayı, varyantın Güney Afrika’da ilk tespit edildiği tarihe kıyasla yüzde 49’luk bir artış anlamına geliyor.

Avrupa ve ABD teyakkuzda

Yeni vaka sayılarında en hızlı artış gösteren ülkelerden biri Fransa. Ülkede dün 179 bin 807 yeni vaka tespit edildi. Vaka artışı nedeniyle yeni  önlemlerin 3 Ocak’tan itibaren devreye girmesi planlanıyor. Buna göre, işletmeler 3 Ocak’tan itibaren itibaren haftada üç gün evden çalışma modeline geçecek. İşletmeler, mümkünse evden çalışma sistemini dört güne çıkaracak. Yiyecek sektörüne ve spor salonlarına da kısıtlamalar getirildi. Ayrıca etkinlikler, restoranlar ya da uzak seyahatlerde tam aşılı olma zorunluluğu aranacağını da açıklayan Başbakan Castex, 15 Ocak’tan itibaren sadece negatif test ibraz etmenin yeterli olmayacağını söyledi.

İngiltere ve Galler’de de bir gün içindeki yeni vaka sayısı 129 bini geçti, 18 kişi hayatını kaybetti. İngiltere, Güney Afrika‘nın da önünde, en fazla Omicron vakası görülen ülke.

Ülkede hastanedeki hasta sayısı da  bir gün içinde yaklaşık 1000 artarak 8 bin 474’ten 9 bin 546’ya çıktı. Geçen haftaya göre artış olsa da salgının zirvesinde görülen 34 bin hasta sayısının çok gerisinde kalındı. Boris Johnson hükümeti, artan vakalara rağmen yeni yıldan önce yeni kısıtlama getirmeme kararı almıştı. Ancak Galler’de gece kulüplerinin kapatılması ve İskoçya’da da sosyalleşmenin sınırlandırılması kararlaştırılmıştı.

Yunanistan‘da da vaka sayılarında artış yaşanıyor. Geçen salı günü,  24 saat içinde 21 bin 657 yeni vaka tespit edildiğini duyuruldu. Yetkililer, bu sayının bir önceki güne kıyasla iki kat fazla olduğuna dikkat çekti. Ülkede 3 Ocak’tan itibaren restoranlar ve barlar gece 00.00’dan itibaren kapılarını kapacak. Gastronomi mekanlarının açık olduğu saatlerde ise masalarda en fazla 6 kişinin oturmasına izin verilecek. Kamusal alanda maske takma zorunluluğu genişletilirken süpermarketlere girerken ve toplu taşıma araçlarına binerken FFP-2 denilen yüksek korumalı maskelerinden takılması gerekecek.

Almanya’da ise iki hafta önce 28 Aralık’tan itibaren önlemlerin sıkılaştırılması kararlaştırılmıştı. Almanya’da federal ve eyalet yönetimlerinin kararlaştırdığı önlemler uyarınca bugünden itibaren ülke genelinde gece kulüpleri, diskotekler ve benzeri mekanlar kapatılacak, futbol maçları gibi büyük çaplı etkinlikler de seyircisiz düzenlenecek. Ayrıca iç ve dış mekanlarda aşılı ve iyileşmiş en fazla 10 kişi bir araya gelebilecek.

Avrupa ülkeleri Danimarka‘da 213, İsviçre‘de 124, Belçika‘da 121 Omicron vakası kayıt altına alındı.

ABD‘de ise Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) pazartesi günü 24 saat içinde 440 binden fazla yeni vakanın kayıtlara geçtiğini açıkladı. Vakaların ne kadarının Omicron varyantı kaynaklı olduğu bilinmiyor. ABD’li teknoloji şirketi Apple artan korona vakaları nedeniyle New York’taki mağazalarını kapatma kararı aldı. Şirketten yapılan açıklamada, müşterilerinin internet üzerinden alışveriş yapmaya devam edebileceklerini kaydetti.

Türkiye’de vaka sayısı yeniden 30 binlerin üzerinde 

Türkiye‘de son 24 saat içerisinde kayıtlara geçen koronavirüs vaka sayısı 19 Ekim’den bu yana ilk kez 30 binin üzerine çıktı.

Sağlık Bakanlığı‘nın açıkladığı verilere göre, son 24 saatte  32 bin 176 yeni pozitif vaka kayıtlara geçti. Hayatını kaybedenlerin sayısının ise 184 olduğu bildirildi. Dün, 26 bin 99 yeni vaka kayıtlara geçmişti. Vaka sayısındaki günlük artış oranı yüzde 30 oldu.

Bakanlık dün, İstanbul, İzmir, Şırnak, Diyarbakır, Kütahya ve Isparta‘yı Omicron vakası görülen iller olarak açıklamıştı. Bakanlığa göre, 1 Aralık 2021’den itibaren sekansı yapılarak sisteme girilen 3 bin 344 örneğin 3 bin 73’ünün Delta, 42’sinin ise Omicron varyantı.

Türkiye’de artan vakalara ve ölümlere karşın yeni bir kısıtlama önlemi alınması planlanmıyor.

 

You may also like

Comments

Comments are closed.