Çin‘de ortaya çıkan ve daha sonra başka ülkelere de yayılan yeni tip Koronavirüsü nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 170’e çıkarken, Dünya Sağlık Örgütü, ‘küresel acil durum’ ilan etti.
Örgüt, salgının yayıldığı günlerde bu ilana gerek görmemiş, ancak daha sonra ‘hata yaptıklarını’ kabul etmişti.
‘Çin’e yönelik bir güvensizlik oyu değil’
Dünya Sağlık Örgütü Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, yaptığı basın toplantısında “Acil durum ilanı Çin’e yönelik bir güvensizlik oyu değil” derken, “Virüs sebebiyle ticaretin kısıtlanmasını tavsiye etmiyoruz. En büyük endişemiz virüsün sağlık sistemi daha zayıf olan ülkelere yayılması olasılığı” ifadelerini kullandı.
Adhanom, Çinli yetkililerin aldıkları önlemlere güvendiklerini belirtti; “Çin’in aldığı önlemlerin gidişatı değiştireceğine inanıyoruz. Kapasiteyi gördüm. Salgını en kısa sürede kontrol altına alacaklarını düşünüyorum” diye konuştu.
Acil prosedürü nasıl?
DSÖ, acil durumda şu adımları izleyebiliyor:
- İlgili ülkelere salgının sonuçlarından insanları korumak için bazı önlemler dayatılabilecek.
- Önlemler uluslararası trafik ve ticareti önünde gereksiz engel oluşturamayacak.
- Bireylerin seyahatleri veya malların taşınması kısıtlanabilecek.
- Birçok ülkede kişilerin tamamı ya da bir kısmı yakın takibe alınabilecek.
- Tavsiyeler DSÖ üyesi devletler için bağlayıcı ancak yaptırım mekanizması yok.
- Tavsiyelere uymayan devletlerin diğer devletlerden baskı görmesi söz konusu.
En az 18 ülkeye yayıldı
Çinli yetkililer, 29 Ocak itibariyle ülkede 7 bin 711 vaka görüldüğünü açıklarken, enfeksiyonun en az 18 sıçradığı belirtilmişti.
Koronavirüs sebebiyle çokuluslu şirketler Çin’deki faaliyetlerini durdurmuş, çok sayıda havayolu şirketi Çin seferlerini askıya almıştı. Uluslararası toplum virüsün yayılmasını yavaşlatmaya ya da durdurmaya çalışırken, virüsün ekonomik etkisinin Çin’in sınırları ötesine de geçeceği uyarısı yapılıyor.
Virüse karşı bir aşı veya spesifik tedavi bulunmasa da, virüsü kapan birçok kişi hafif belirtiler gösteriyor ve durumu iyileşiyor. Ancak bazı vakalarda akut solunum enfeksiyonlarına sebep olup ölüme yol açabiliyor.
Bir günde yüzde 38 artış
Bu arada virüs nedeniyle yaşanan ölümlerde de astronomik artışlar görülüyor. Çin’in Wuhan kentinden dünyaya yayılan yeni tip koronovirüs nedeniyle yaşanan ölümler bir gün içinde yüzde 38 oranında arttı. Dünden bu yana ölü sayısı 132’den 170’e yükseldi. En ‘ölümcül’ günün yaşandığı açıklandı.
Uzmanlar, yeni koronavirüsün, belirtilerin görülmediği kuluçka süresince de insandan insana bulaştığına dikkat çekiyor. Bu durum, bir ila 14 gün arasında değişen kuluçka süresinde belirtilerin henüz görülmemesine rağmen virüsün yayılabildiği, yani karantinaya alınmasına gerek görülmeyen bir kişinin virüsü başkasına bulaştırabileceği anlamına geliyor.
Johns Hopkins Üniversitesi’nin virüsten etkilenen ve yaşamını yitirenleri gösterdiği haritada, Çin’deki durum şu şekilde görülüyor: