DünyaKoronavirüs SalgınıManşet

DSÖ kontrolsüz açılmaya karşı uyardı, Almanlar önlemlere karşı sokaklara döküldü

0

Ghebreyesus, DSÖ’nün Cenevre‘deki merkezinde, videokonferans yöntemiyle düzenlenen basın toplantısında, salgının sekizinci ayında, insanların yorulduğunu ve hayatlarına devam etmek için “can attığını” vurguladı.

Ülkelerin toplumlarını ve ekonomilerini yeniden canlandırmak istediğini anladıklarını belirten Ghebreyesus, DSÖ’nün, “ülkelerin ekonomik faaliyetlerini ve toplumlarını açma çabalarını” tam olarak desteklediğini ifade etti. DSÖ direktörü şunları söyledi: 

“Ama bunun güvenli bir şekilde yapıldığını görmek istiyoruz. Gerçek şu ki, bu corona virüs kolayca yayılıyor, her yaştan insan için ölümcül olabilir. Ülkeler açılma konusunda ciddiyse, bulaşmayı bastırma ve hayat kurtarma konusunda da ciddi olmak zorundadır. Bu imkansız bir denge gibi görünebilir ama öyle değil. Yapılabilir ve yapılmıştır.”

‘105 ülkenin yüzde 90’ında sağlık hizmetleri aksıyor’

Tüm ülkelerde sağlık sisteminin aşırı baskı altında olduğuna ve diğer hastalıklardan kaynaklanan ölümlerin gerçek etkisinin henüz görülmediğine işaret eden Ghebreyesus,  “DSÖnün bugün yayımladığı ve 105 ülkede yapılan bir araştırma, ülkelerin yüzde 90’ında sağlık hizmetlerinde aksama yaşandığını gösteriyor. En çok düşük ve orta gelirli ülkeler etkilendi” bilgisini paylaştı.

Rutin aşılama, kanser teşhisi ve tedavisi, ruh sağlığı, bulaşıcı olmayan hastalıkların teşhis ve tedavisi gibi sağlık hizmetlerinde yüzde 70 aksama olduğunu ortaya koyduğunu aktaran Ghebreyesus, ülkelerin, toplulukların ve bireylerin, ekonomik ve sosyal faaliyetlerdeki kısıtlamaların kaldırılması için 4 “kritik” tavsiyede bulundu: Toplu faaliyetlerin durdurulması, savunmasız grupların (yaşlılar ve hastalar) korunarak ölümlerin azaltılması, insanların kendilerini ve başkalarını korumak için kişisel tedbirler alması ve test, izolasyon, karantina, tedavi ve filyasyon ilkelerine riayet edilmesi. 

Almanya’da protestoya sert müdahale

Öte yandan Avrupa genelinde koronavirüs vaka sayılarında artış sürerken Almanya’da hükümetin aldığı tedbirlere karşı çıkanlar gösteri düzenledi. Protestolar sırasında polisle göstericiler arasında zaman zaman arbede yaşandı.

 
 

Olaylar sırasında dört polisin gözaltına almak istedikleri bir kadını, kelepçelenmeye direndiği için yumrukladığı görüntülerin sosyal medyada yer alması üzerine, büyük tepki oluştu.  Olay hakkında soruşturma başlatılırken, Alman medyasında yer alan haberlerde, polisin hamile bir kadına daha şiddet uyguladığı bildirildi. Polisten yapılan açıklamada ise hamile kadının polise tükürdüğü ve mukavemette bulunduğu, iki kadının da hastaneye gitmeyi reddettikleri belirtildi.

Anti-coronavirus' protests turn violent in Germany

Protests against coronavirus restrictions in Berlin, Germany, turned violent, with police resorting to excessive force against demonstrators

Posted by TRT World on Tuesday, September 1, 2020

 

Berlin Eyaleti İçişleri Senatörlüğü, Covid-19 salgınına karşı alınan tedbirlerin protesto edileceği gösterileri, yasalara aykırı olduğu gerekçesiyle, yasaklamıştı. Fakat Berlin İdare Mahkemesi, bu protesto gösterisinin düzenlenmesine izin vermişti. Ülkede süpermarket gibi maske takmanın zorunlu olduğu yerlerde bu kuralı ihlal edenlere 50 avro ceza uygulanacağı duyurulmuştu.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.