DSÖ kıdemli danışmanı: Salgının geleceği test ve izolasyona bağlı

Dünya Sağlık Örgütü Direktörünün kıdemli danışmanı Dr. Aylward, 'Bütün vakaları tespit edemeden sokağa çıkma yasağı ilan ederseniz, ayağınızı her frenden çektiğinizde salgın dalgalar halinde gelebilir' dedi

Dünya Sağlık Örgütü Direktörü’nün kıdemli danışmanı Dr. Bruce Aylward, yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınının durdurulabilmesi için bütün vakaların test ile tespit edilmesi ve hızlıca izole edilmesi gerektiğini ifade etti.

Aylward, “Eğer bütün vakaları tespit edemeden sokağa çıkma yasağı gibi büyük önlemler alırsanız, ayağınızı her frenden çektiğinizde salgın dalgalar halinde gelebilir” dedi ve salgının geleceğinin “virüse verilecek karşılığa bağlı” olduğunu ifade etti.

Yeni tip Koronavirüs’le mücadelede en yetkili isimlerden olan Dr. Aylward, TIME’a verdiği röportajda, ABD ve çoğu Batı Avrupa ülkesinin salgının erken aşamalarında olduğunu ifade etti. Tecrübeli doktor, bu ülkelerde virüsün gündelik hayatı “ellerinden gelen her şeyi yaparlarsa iki ay”, diğer şartlarda da üç ay boyunca etkileyeceğini öngördüğünü dile getirdi. Aylward, çoğu batı ülkesinin “ellerinden gelen her şeyi” yapmadığını ve “Gerçekten herkese test yapabilir miyiz?” diye sorduğunu ifade etti.

‘Test et, izole et’

Sokağa çıkma yasağı ve sınırlandırmaların zaman kazandırdığını ancak salgını durdurmadığını dile getiren Bruce Aylward, “İzolasyon kararı alan bir ülkenin ilk önceliği ne olmalı?” sorusuna yanıt olarak, “Test, test, test, test, test. Herkese test değil ama tüm şüphelilere test. Sonra doğrulanan vakaları izole et” dedi.

İnsanlık sonunda zafer kazanacak

Çocuk felci ve Ebola gibi birçok salgınla mücadeleye liderlik eden isimlerden olan Aylward şunları söyledi:

Sonunda insalık bir virüse karşı daha zafer kazanacak, bu konuda hiçbir şüphe yok. Asıl soru bu noktaya gelene kadar zararı azaltmak için almamız gereken önlemleri ne kadar hızlı alacağımız. O zaman kadar tedavi yolları ve aşılar da bulunacak.”

‘Gençler dokunulmaz değil’

İtalya‘daki vaka ve ölüm sayısının çok olmasına da değinen Aylward, ülkenin yaş ortalamasına dikkat çekti; “İtalya, Japonya’dan sonra dünyanın en yaşlı ülkesi, insanlar bunu unutuyor” dedi. Aylward, İtalya’daki durumların “gençlerin dokunulmaz olmadığını da gösterdiğini” ifade ederek 20’li, 30’lu ve 40’lı yaşlarında olup yoğun bakıma kaldırılan insanlar olduğuna dikkat çekti.

Kıdemli danışman, dünyadaki her ülkenin virüse açık olduğunu, ancak düşük gelirli ülkelerin sağlık sistemleri daha zayıf olduğu için salgının bu ülkelerde “korkunç” sonuçları olabileceğini de kaydetti.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Milton Kasırgası Florida’yı vurdu: En az 14 ölü, milyonlarca kişi elektriksiz, hasar büyük

ABD'nin Florida eyaletini iki hafta arayla vuran ikinci kasırga olan Milton ağır yıkıma yol açtı. En az 16 kişi öldü, evler, yollar, altyapı tahrip oldu. Uyarılar ve arama-kurtarma çalışmaları sürüyor.

Cem Özdemir’in Greta Thunberg’e yönelik İsrail tepkisine eleştiri yağdı

Alman Yeşilleri'nden Tarım Bakanı Özdemir'in İsrail saldırılarını eleştiren genç iklim aktivistine desteğin 'gözden geçirilmesini' istemesi, tepkiyle karşılandı.

Ekoloji örgütleri: Termik santrallerin kapanışı işçiler için son değil, başlangıç olmalı

27 ekoloji örgütü Yatağan Termik Santrali'ndeki toplu işten çıkarmalara karşı yaptığı ortak açıklamada, iklim krizinin yükünün işçinin sırtına yüklenmemesi gerektiğine vurgu yaptı; adil geçiş istedi.

Karaburun’da ‘RES kapasite artışına ÇED Olumlu kararı’nın iptali için dava

Lodos Enerji Şirketi'nin Karaburun Yarımadası'na var olan 87 RES türbinine ilaveten 41 türbin daha eklemesi için verilen ÇED olumlu kararı yargıya taşındı.

Karbon yakalama projeleri vergi mükelleflerine 140 milyar Euro’luk fatura çıkarabilir

Uzmanlar karbon yakalama projelerinin fahiş maliyetlerine, teknik fizibilite eksikliğine ve yasal eksikliklere dikkat çekiyor, alternatif çözümleri öneriyor.

EN ÇOK OKUNANLAR