ManşetDünyaSağlık

DSÖ: Covid-19 vakalarının çoğunu Omicron’un alt varyantı BA.2 oluşturuyor

0

Dünya Sağlık Örgütü‘nün (DSÖ) sitesinde yayımlanan ‘Haftalık Covid-19 Güncellemesi‘ raporuna göre, BA.2 alt varyantı Bangladeş, Brunei, Çin, Danimarka, Guam, Hindistan, Karadağ, Nepal, Pakistan ve Filipinler’de Omicron vakalarının yarısından fazlasını kapsıyor.

Örgütün raporunda küresel Covid-19 vakaları, Omicron ve alt varyantlarına dair son durum incelendi. Rapora göre 7-13 Şubat’ta küresel Covid-19 vaka artış oranında bir önceki haftaya göre yüzde 19’luk düşüş görülürken, can kaybı oranları önceki haftaya göre değişiklik göstermedi.

Dünya genelinde 16 milyon vaka

AA’dan Ömer Faruk Yıldız’ın aktardığına göre; son bir haftada dünya genelinde yaklaşık 16 milyon yeni Covid-19 vakası görülürken virüs nedeniyle 75 bine yakın kişi hayatını kaybetti.

Vakalarda en fazla düşüş, DSÖ’nün Güneydoğu Asya Bölgesi’nde gözlemlendi ve bu bölgede son bir haftadaki artış oranı, bir önceki haftaya göre yüzde 37 daha az olarak belirlendi.

Aynı aralıktaki DSÖ’nün Amerikalar Bölgesi’nde yüzde 32, Afrika’da yüzde 30, Avrupa‘da yüzde 16 ve Doğu Akdeniz Bölgesi’nde yüzde 12 düşüş kaydedildi.

BA.2 en çok Güneydoğu Asya’da yayılıyor

Raporda Omicron’un alt varyantlarından BA.2’nin, küresel Covid-19 vaka artışlarındaki payının artışta olduğu da gözlemlendi.

DSÖ’ye bağlı İnfluanza Verilerinin Paylaşımı Küresel İnisiyatifi‘ne (GISAID) gönderilen vaka örneklerine göre BA.2’nin en çok DSÖ’nün Güneydoğu Asya Bölgesi’nde yayılarak toplam Omicron vakalarının yüzde 44,7’sini oluşturduğu, Amerikalar Bölgesi’nde ise BA.2’nin yayılma oranının yüzde 1’lerde olduğu bilgisi paylaşıldı.

Raporda BA.2’nin Omicron’a kıyasla daha hızlı yayıldığına dair sınırlı verilerin olduğu açıklanırken alt varyantın insan vücudunu ne derece etkilediğinin henüz bilinmediği kaydedildi.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.