Doğa MücadelesiEkolojiManşetYerel

DSİ’nin Bozburun’da deniz suyunu tuzdan arındırma projesi yargıda

0

Muğla Valiliğince, DSİ Bozburun İçme suyu temini amaçlı desalinasyon (deniz suyunu tuzdan arındırma) projesi için verilen “ÇED gerekli değildir” kararının iptali için açılan davanın duruşması bugün yapıldı.

Valiliğin kararının iptali talebiyle Marmaris Kent Konseyi, MUÇEP ve Marmarisliler tarafından dava açılmıştı. Muğla 3. İdare Mahkemesi’nde görülen dava için proje alanında keşif yapılmış ve bilirkişi raporu başvurucuların lehine düzenlenmiş; raporun ardından mahkeme yürütmeyi durdurma kararı vermişti.

Bugün görülen duruşmada,davacı avukatları Atilla Öztürk ve Macide Keskin’in yanında davacılardan Ufuk Beytekin, Halime Şaman, Menteşe Belediye Meclis üyesi Ferah Gümüş, Deştin Çevre Platformu temsilcileri Haluk Özsoy, Mustafa Tuncaeli, Marmaris Ekolojik Mücadele Komitesi üyesi Korcan Yılmaz katıldı.

‘Doğada geri döndürülemez yıkım yaratır’

Duruşma sırasında Bozburun’un içme suyu sorununu çözme iddiasında olan projenin doğada yaratacağı yıkımın geri döndürülemez olduğu ve projenin kamu yararı gözetmediği vurgusu yapıldı. Davacı vatandaşlar ve STK temsilcileri, özellikle PTD’ından anlaşıldığı şekilde iklim değişikliği tehdidinin farkında olan DSİ’nin iklim değişikliğini tetikleyecek, kötüleşmeyi hızlandıracak denizel ve karasal ekosistem üzerinde böylesi bir projede ısrarını anlamanın mümkün olmadığını vurguladı. Desalinasyon işlemi sonucu ortaya çıkan aşırı yoğun tuzlu suyun yeniden denize geri verilmesi nedeniyle en önemli karbon yutak alanlarından olan denizin ve ormanlardan daha fazla oksijen üreten koruma altındaki deniş eriştesi/posidonia çayırlarının yok olması kabul edilemez bir gerçek olduğuna dikkat çeken başvurucular, şunlara dikkat çekti:

” Kaldı ki proje alanı olarak seçilen yer aynı zamanda nesli tükenmekte olan Akdeniz Foku ile pek çok endemik türün yaşam alanı. DSİ’yi temsilen duruşmaya katılan vekillere kurumun yasaların bağlayıcılığında halka güvenilir ve ulaşılabilir içme suyu temini ödevini ve hakkında mahkemelerin kapatma kararı olan üç termik santralin soğutulması amacıyla neredeyse Bodrum ve Milas’ın içme suyu ihtiyacına denk gelen miktardaki içme suyunu temin ederek bölgeyi susuzluğa mahkum etmesindeki sorumluluğunu hatırlatıyoruz. DSİ, termik santrallere halkın kullanımında olması gereken içme suyunu vermesinin yanında kapatma kararına rağmen faaliyetine devam etmesine katkı vererek de iklim krizinin derinleşmesine yol açmaktadır.”

Projenin, Bozburun’daki içme suyu ihtiyacını temin iddiası ise Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin Turunç, Osmaniye, Bayır, Söğüt, Selimiye, Bozburun ve Taşlıca mahallelerini kapsayan 53 km’lik içme suyu projesi ile boşa düştüğüne dikkat çekilen duruşmada, Muğlalılar, mahkemenin bilirkişi ve kamu yararı doğrultusunda proje için verilen” ÇED gerekli değildir “kararını iptal etmesini talep etti.

 

You may also like

Comments

Comments are closed.