Manisa‘da, kuraklık ve su kaynaklarının yanlış yönetimiyle tamamen kurutulan Marmara Gölü’nü kurtarmak için için hazırlanan proje, gölün tamamen kurumasının ardından tamamlandı.
Devlet Su İşleri (DSİ) 2’nci Bölge Müdürü Birol Çınar, Bozdağ‘dan akan sulardan 25 milyon metreküpün beş regülatörle Marmara Gölü’ne getirecekleri projenin 25 Ağustos’ta ise ihaleye çıkacağını duyurdu.
Manisa‘nın en önemli kuş cenneti niteliğindeki Marmara Gölü; sivil toplum kuruluşları ve çevrecilerin yıllarca süren uyarı ve çağrılarına rağmen gölü besleyen yeraltı ve yer üstü sularının aşırı kullanımı, Gördes Çayı ve Ahmetli Deresi‘nin sularının Gördes Barajı’nda toplanması yüzünden geçtiğimiz 10 yıllık süreç içerisinde kurumuştu.
Türkiye’nin en önemli sulak alanlarından biri olan ve yanlış su politikaları yüzünden kurutulan gölden arda kalan arazi, kaçak tarım yapmak isteyenler arasında kavgalara sahne olunca, İl Jandarma Komutanlığı’na bağlı komandolar nöbet tutmaya başlamıştı.
İhaleye çıkacak projede, Bozdağ‘dan akan suyun 25 milyon metreküpünü Ahmetli, Sart, Tabakçayı, Kurşunlu, Gümüş regülatörleri vasıtasıyla mevcut Kendirlik Besleme Kanalı üzerinden göle getirilmesi planlanıyor.
Manisa’nın kuş cenneti, Marmara Gölü göz göre göre yok oluyor
Marmara Gölü için ‘köprüden önce son çıkış’: Göle su vermezseniz kaybediyoruz
Çevre aktivistlerinden ölüme terk edilen Marmara Gölü için çağrı: Acilen su bırakın!
Çınar, “Bu tür projelerin ne zaman başlayacağına dair net bir tarih vermek doğru değil. Böyle büyük projelerde normal şartlarda çok ciddi bir planlama, arkasından proje ve sonrasında inşaat aşamasına geçmemiz gerekirken, gölün önemini bildiğimizden planlamayı çok hızlı tamamlayıp proje süresini mümkün olduğunda kısalttık. Kısa vadede zaten bol yağış yağması ve kaçak kullanımın yapılmamasını sağlayacağız” dedi.
‘Ulusal Öneme Sahip Sulak Alan’ tescilli göl, Türkiye’deki 184 Önemli Kuş Alanı’ndan ve 305 Önemli Doğa Alanı’ndan biriydi ve geçtiğimiz seneye kadar kış aylarında yaklaşık 65 bin su kuşunu ve nesli tehlike altına girmeye yakın olan tepeli pelikan türünün dünya nüfusunun yüzde 9’unu besleniyordu.
Gölün kurumasıyla kayıklar karaya oturdu, balıkçılık bitti. Öyle ki, Türkiye’nin ilk iklim davası Marmara Gölü balıkçıları adına açıldı.
Zemininde derin yarıkların oluştuğu göl tabanında kaçak şekilde tarıma başlandı. Arazi paylaşım konusunda anlaşamayan çiftçilerin arasında sık sık yaşanan tartışmalarda bir kişi hayatını kaybetti, 2 kişi yaralandı. Gözaltına alınan 8 şüpheliden 3’ü de tutuklandı.
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…