Medya-İnternet

Dosya paylaşım sitesi Megaupload kapatıldı

0

Amerikan makamları, internet korsanlığı yaptığı suçlamasıyla, en büyük dosya paylaşım sitelerinden biri olan Megaupload‘u kapattı.

Federal savcılar, şirketin eser sahiplerini ödenmeyen telif hakları nedeniyle 500 milyon dolar zarara uğrattığını öne sürdü.

Şirket, telif hakları konusundaki şikayetlere son derece duyarlığı olduğunu söylüyor.

Megaupload’un kapatılmasına tepki olarak Anonymous adlı bilgisayar korsanları grubu Amerikan Federal Soruşturma Bürosu FBI ve Adalet Bakanlığı’nın internet sitelerine saldırdı.

Müzik, film, dijital kitap ve televizyon programları indirilebilen sitenin kapatılması, Kongre’de tartışılan korsan yayıncılıkla mücadeleyle ilgili düzenlemelere yönelik protestoların hemen ertesine rastladı.

Ancak yetkililer bu kararın iki hafta önce alındığını söylüyor.

Şirketin kurucuları gözaltında

Amerikan Adalet Bakanlığı Megaupload’un iki kurucusu Kim Dotcom (Kim Schmitz) ve Mathias Otmann’ın Yeni Zelanda’da iki şirket çalışanıyla birlikte gözaltına alındığını duyurdu. Üç kişinin ise arandığı bildirildi.

Bu kişiler, korsan yayıncılığın yanı sıra para aklamak ve şantajcılıkla da suçlanıyor.

Virginia’daki bir mahkeme merkezi Hong Kong’da bulunan şirketle bağlantılı 18 alan adına el konulmasını kararlaştırdı.

Adalet Bakanlığı, soruşturma kapsamında 9 farklı ülkede 20 arama emri çıkarıldığını ve şirketin yaklaşık 50 milyon dolarlık mal varlığına el konduğunu açıkladı.

You may also like

Comments

Comments are closed.