ManşetMedya-İnternet

[Özel Haber] Don Kişot’tan Alternatif Medya Şenliği geçti

0

Alternatif Medya Şenliği her geçen yıl bir öncekinin üzerine ekleyerek, yaşadıklarından öğrenerek gelişiyor. 3. Şenliğimizde hem ilk ikisinden edindiğimiz deneyim hem de Gezi Parkı komünü ile pekişti.

Gezi’nin insanları tarafından hayata geçirilen Yeldeğirmeni Don Kişot Sosyal Merkezi’nde hep istediğimiz sürekli direttiğimiz gibi hiyerarşi barındırmayan, neşesi eksik olmayan, herkesin dahil olduğu, kimsenin dışarıda kalmadığı bir medya şenliği olarak tamamlandı.

Ayrılık Çeşmesi’nin hikayesini anlatmış Galatasaray Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden Füsun Hoca (Özbilgen). Ana akım diye kodladığımız tırnak içinde rafine edilmiş, süzgeçten geçirilmiş, bazı yerleri topluma! ve zamanın şartlarına! göre düzenlenmiş medyanın haberlerinden ayrıldığımız noktayı çok güzel ifade ediyor Ayrılık Çeşmesi’nin hemen üzerinde Duatepe Sokak 15 Numara’da bulunan Don Kişot Sosyal Merkezi.

Yeldeğirmenlerinin kucağında utkumuza inanmış Don Kişotlar olarak 14 Aralık Cumartesi günü sabahında aldık biz de soluğu her şeyiyle bizim olan işgal (#occupy) evimizde.

“Ana akım nedir, Alternatif Medya nerede başlar, Yurttaş gazeteci kime denir?” gibi soruların 3. şenliğin gezi’den aldığı ilham aldığı forum ortamında tartışıldığı herkes aklındakini ortaya döksün şekli ile başladı şenlik.

Don Kişot soğuktu ve bir köşesine kurulmuş odun sobası sadece kendi yörüngesini anca ısıtıyordu. Duatepe sokağı sakinlerinin çıkan dumandan rahatsız olmaması amacı ile sobaya da yeter miktar odun atılıyordu.

Ortak alanda Açık Alan teknolojisi

Şenliğin akşam üzeri başlayan atölyelere kadar süren forum ve açık alan oturumu kısmının kolaylaştırıcılığını Baraka‘dan (site, facebook) Begüm ve Emel üstlendi. Sözü her alan Gizem ve Halil tarafından kendilerine ulaştırılan “söz bende taşı”nı alarak özgürce fikrini beyan etti.

Öğle arasından önce Baraka’dan Emel, açık alan teknolojisi hakkında kısa bir sunum yaptı. Ortak alan içinde açık alan teknolojisi belli konularda çalışma yapmak isteyen gruplar için düşünülmüş. Şenlikte bulunanlar hangi konuda çalışmak istiyor ise belirtti. 5 konu belirlendi, 5 grup oluştu.

Gülnur tarafından önerilen “Yavaş mı, hızlı mı?”, İlke tarafından önerilen “Nerede ve nasıl?”, Emrah tarafından önerilen “Alternatif ve Etik”, Pınar tarafından önerilen “Veri gazeteciliği ile hikaye anlatmak” ve Doğukan tarafından önerilen “Anonim Medya” konularını görüşmek isteyen şenlik katılımcıları gruplar oluşturdu. Birkaç grup içinde yer almak isteyenlere de “kelebek” olma, o gruptan diğerine uçma hakkı tanındı.

15 dakika boyunca kendi konularında hazırlayacakları sunuma odaklanan gruplar işgal evinin zemin katının beş farklı köşesine çekildi. 1 saatlik yemek arasının ardından ise sunumlara geçildi.

Kent Mitingi için Stensil Atölyesi

Don Kişot’un zemin katında forum olanca harareti ile devam ederken birinci katında da şenlik boyunca 22 Aralık’ta Kadıköy‘de İstanbul’u sermayenin tahakkümünden kurtarmak için biraraya gelinecek miting için stensil atölyesi sürmekteydi.

Miting için sloganlar üretildi, şenlikten alınan ilhamla yaratıcı dövizler hazırlandı.

Alternatif Medya Platformu

2. şenlikte ortaya çıkan alternatif medya için bir platform kurulsun mu sorusu bu şenlikte yeniden tartışıldı.

Bir platform gerekli mi, kurumsallaşmak şu anki anti-hiyerarşik ve yatay yapıyı engeller mi sorularının forumda enine boyuna tartışıldığı bu konu üzerinde önümüzdeki günlerde başka toplantılar yapılmasına karar verildi.

Müziksiz Şenlik olmaz

Alternatif Medya Şenliği’nin olmazsa olmazı canlı müzik Don Kişot’ta da bizlerleydi.

İlk şenliğimizden beri yanımızda olan Tuğkan Altuğ, Yeldeğirmeninde de bizleri yalnız bırakmadı.

Vokal ve Ukelele’de Tuğkan Altuğ, Saksafon’da İlhan Babaoğlu ve Vokal ve Gitar’da Hakan Aygün’ün oluşturduğu trio alternatif medya gönüllülerine müzik ziyafeti verdi.

Global Revolution Tv’den Vlad Teichberg ile Skype görüşmesi

Şenliğe yurtdışından da destek geldi. ABD’den skype yolu ile Don Kişot işgal evine bağlanan Vlad Teichberg, Naber Medya‘dan Mehmet ile birlikte şenliğe gelenlere #occupy hareketi deneyimi hakkında bilgi verdi.

Global Revolution Tv‘nin mali yapısı hakkında da bilgi aktaran Vlad, New York polisinin occupy aktivistlerine karşı sert tutumuna karşı açtıkları davadan elde edilen 80bin dolar ile herşeyi kotardıklarını aktardı. Yeni açtıkları milyon dolarlık davadan sonra ise çok daha kapsamlı projeleri hayata geçireceklerini belirtti.

Korsan Parti’den Güvenli İnternet ve Sızıntı Haberciliği Atölyesi

Şenlik’te Korsan Parti üyeleri alternatif medyanın günümüz iletişim çağında olmazsa olması internetin etkin ve güvenli kullanımı konusunda atölyeler düzenledi.

Tuğkan Altuğ ve arkadaşları ilk günden beri her şenliğimizde müzikleri ile yanımızda oldu

Güvenli internet atölyesinde sosyal ağların (facebook, twitter vsr) kar amaçlı şirket olduğunu anımsatan korsan partililer bizim ücretsiz ve özgür diye algıladığımız ağlarda her hareketimizin raporlandığını ve hükümetler ile paylaşıldığını aktardı. Güvenli internet için açık kodlu yazılımların kullanılması ve gizlilik içeren her mesajın şifrelenmesi gerektiğini belirten korsan partisi üyeleri bunların nasıl yapılacağı hakkında kısa bir sunum gerçekleştirdi.

Korsanların bir diğer sunumu ise Sızıntı Gazeteciliği hakkında idi. Edward Snowden ve Chelsea Manning ile dünya kamuoyunun da uzun süre gündeminde olan sızıntı gazeteciliği yapanların yakalanmasının aslen çok zor hatta imkansıza yakın olduğunu belirten korsanlar bir soru üzerine Chelsea Manning olayında Chelsea’nin yakalanmasına yol açan durumun bilgi sızdırırken hata yapması değil yaptıklarını başka bir hacker arkadaşına itiraf etmesi olduğunu söylediler.

Şenliği Komşu Cafe’de bitirdik

Saat 11:00’de başlayan şenlik 21:00’e doğru veda çemberinin kurulması ile sona erdi. İsteyen veda çemberinde günden kendisinde kalanları birkaç cümle ile ifade etti.

Şenliğin finali şenliğe yakışan şekilde patronsuz, çalışansız ve tırnak içinde “fiyatsız” bir yerde Komşu Cafe‘de idi.

14 Aralık soğuğuna gün boyu direnebilen bir avuç şenlik gönüllüsü komşu cafe’nin sıcacık ortamında hem günün değerlendirmesini yaptı hem de bundan sonrası için atılacak adımları planladı.

 

Fotoğraflar: Gizem Kastamonulu, Halil İbrahim Gürel, Alper Tolga Akkuş

Haber: Alper Tolga Akkuş – #anavarrza

(Yeşil Gazete)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.