EkolojiManşetTürkiye

Doğu Karadeniz’de aşırı yağış uyarısı: Dere kenarındaki evleri terk edin

0

Trabzon‘un doğusu ile Rize ve Artvin‘in kıyı kesimlerinde yarın (salı) ve çarşamba günü aşırı yağış bekleniyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nden yapılan uyarı ile Orta ve Doğu Karadeniz illerinde şiddetli yağış beklendiği dile getirildi.

 AFAD da bölge için “Ani sel, su baskını, taşkın, heyelan, yıldırım, dolu gibi olumsuzluklara karşı tedbirli olun” uyarısı yaptı.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü‘nün duyurusuna göre, Doğu Karadeniz‘de görülecek sağanak ve gök gürültülü sağanak, salı sabah saatlerinden itibaren etkisini artıracak. Yağışın; Ordu, Giresun ve Trabzon’un batısında çok kuvvetli ve şiddetli (50-100 kilogram/metrekare), Trabzon’un doğusu, Rize ile Artvin’in kıyı kesimlerinde şiddetli ve yer yer aşırı (75-150 kilogram/metrekare) olacağı tahmin ediliyor.

Orhan Şen: Dere yataklarından yukarılara çıkın

CNN Türk Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen, canlı yayında riskli illeri sıralayarak uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Şen, “Samsun’dan Artvin’e kadar olan bölgede yarın, bu gece yarısından itibaren kuvvetli yağış olasılığı gözüküyor. Dere yataklarında evleri olanların, evlerini terk edip yükseklere doğru çıkmaları lazım” dedi.

Şen şunları söyledi:

“Hem Avrupa‘da hem Avrupa’nın güneyinde bu tür olayların olacağını bekliyorduk ama bu kadar arka arkaya birer hafta aralıklarla sel, su baskını biraz sürpriz oldu aslında Doğu Karadeniz’de. Bir potansiyel enerji birikmesi var doğu Karadeniz üzerinde. Bu enerjinin sönmesi lazım. Onun için de gök gürültülü sağanak yağışları meydana getiriyor bu enerji. Dolayısıyla Samsun’dan Artvin’e kadar olan bölgede yarın, bu gece yarısından itibaren yani Çarşamba sabahına kadar kuvvetli yağış olasılığı gözüküyor.

‘Problem olacak gibi görünüyor’ 

“Komşumuzda bile var ama Samsun, Ordu, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin bu bölgelerde biraz problem olacak gibi gözüküyor. Dere yataklarından yükseklere doğru çıkmaları lazım.

Trabzon, Artvin’de risk var. Toprak doymuş vaziyette suya. Geçirgenliği azaldı. Bu illerde sadece bir gün tehlike var. ”

Rize ve Artvin’de hasar büyük

Bu arada Rize ve Artvin’deki sel felaketinin bilançosu da netleşmeye başladı. Rize’de, 47 bina yıkıldı, 100’e yakın konut ağır hasar aldı, 125 bina boşaltıldı, 40’a yakın işyeri ve 100’e yakın da araç zarar gördü.

Artvin’de de bin 430 konut ve işyeri zarar gördü, 70’e yakın araç kullanılamaz hale geldi. Toplam zararın 200 milyon lirayı aşması bekleniyor. Bölgede sigortalılık oranı çok düşük olduğu için zararın sadece 25 milyon lirasını sigortacılar karşılayacak.

İki ildeki sel ve heyelanda altı kişi hayatını kaybetmişti. Rize’de iki, Artvin’de selde kaybolan bir kişiyi arama çalışmaları da sürüyor.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Rize’nin Güneysu ilçesinde sel ve heyelan yaşanan alanlarda incelemelerini bugün de sürdürdü. Hasar gören altyapı ve yollardaki çalışmaların şu an yüzde 95 oranında tamamlandığını söyleyen Karaismailoğlu, “Afetten etkilenen bölgelerde inşallah bu kalıcı projelerimizi de kısa zamanda bitirip normal hayata döneceğiz” açıklamasında bulundu.

Karaismailoğlu Meteoroloji’nin bölge için bu gece ve yarın için yoğun yağış uyarısına da değinerek, “Tedbirlerimizi almış durumdayız. İnşallah onu da önemli bir sıkıntı yaşamadan geçirmek için de bütün kurumlarımız teyakkuz halindeler. En kısa sürede bu afetin izlerini ortadan kaldıracağız” dedi.

 

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.