DünyaManşet

Doğu Çin Denizi’nde çevre alarmı: Petrol tankeri ile kargo gemisi çarpıştı!

0

Çin’de cumartesi akşamı İran’dan Güney Kore’ye gitmekte olan bir petrol tankeri ile bir kargo gemisinin çarpışması sonucu 32 kişi kayboldu. Doğu Çin Denizi’nde meydana gelen gemi kazası sonrası olayın çevresel bir felakete dönüşmesi konusunda endişeler artıyor.

136 bin ton İran petrolü taşıyan Panama bandıralı The Sanchi tankeri çarpışmanın etkisiyle yandı. ABD Deniz Kuvvetleri de kurtarma çalışmalarında Çin’e destek olması için bir askeri uçağını bölgeye gönderdi. Denize yayılan petrolün çevresel anlamda yarattığı tehlikenin boyutları henüz bilinmiyor.

Tankerin kondensat isimli ultra hafif petrol taşıdığı ve çevre için ham petrole göre çok daha büyük tehlike yaratabileceği belirtiliyor. BBC’ye konuşan enerji uzmanı John Driscoll, kondensat petrol için, “kokusuz ve renksiz olabileceği için, denizde tanımlanması, zapt edilmesi ve temizlenmesi çok daha zor” açıklamasını yaptı. Şangay’ın 165 deniz mili doğusunda çarpışan tankerde olay sırasında 136 bin ton İran petrolü bulunuyordu. Kurtarma çalışmalarına katılan Güney Kore, bölgeye bir sahil güvenlik gemisi ile helikopter gönderdi.

Gemideki petrolün değeri ise 60 milyon dolar (yaklaşık 222 milyon TL) olarak tahmin ediliyor. Çin Ulaştırma Bakanlığı’na göre 21 mürettebatının tamamı kurtulan Hong Kong bandıralı CF Crystal kargo gemisi ise ABD’den Çin’e tahıl taşıyordu.

Exxon Valdez faciasının 4 katı

24 Mart 1989’da Alaska yakınlarında sahile oturan petrol yüklü Exxon Valdez tankerinin taşıdığı  36 bin ton ham petrol 1.700 km boyunca sahile yayıldı, yaklaşık 400 bin kuş öldü. En büyük çevre facialarından biri olarak kabul edilen olayda binlerce gönüllü, üzerine petrol bulaşmış kuşları sıcak sularla yıkayarak kurtarmaya çalışmıştı. Ama çabalar büyük oranda sonuçsuz kaldı.

 

(BBC Türkçe, Hürriyet)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.