ManşetDoğa MücadelesiTarım-GıdaYerel

Diyarbakır’daki bağ ve bahçeler maden yüzünden kurudu

0
Fotoğraf: MA

Diyarbakır‘ın Dicle ilçesine bağlı kırsal Kurşunlu (Pirejman) mahallesi çevresinde yürütülen maden arama çalışmaları etraftaki köylerde yapılan tarımsal üretimi etkiledi.

AKP’ye yakınlığıyla bilinen İsmet Ölmez‘in sahibi olduğu Ölmez Doğu Madencilik Nakliyat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi tarafından yürütülen faaliyetlerle bölgeden kurşun, çinko, magnezyum başta olmak üzere 12 çeşit maden çıkarılıyor.

Çevre köylerde yaşayan yurttaşlar ise, bu faaliyetlerden dolayı ektikleri bağ, bahçe ve tarlaların kurumasından ve ürün alamaz hale gelmelerinden şikayetçi.

Toz ve duman bağ üstüne çöktü

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre Kurşunlu Mahallesi’nde yaşayan yurttaşlardan Hüseyin Esen,  dağlardan dinamit patlatılarak çıkarılan kayaların daha sonra taş kırma makinalarıyla işlendiğini, oluşan toz ve dumanın ise bağ, bahçe ve tarlalarının üzerine çöktüğünü dile getirdi.

Bu nedenle ektikleri üzüm bağları ile badem, armut, elma ve incir ağaçlarının meyve vermemeye başladığını söyleyen Esen, tek geçim kaynakları olan tarımın durma noktasına geldiğini ifade etti. Esen, maden çıkarmak için bölgedeki geniş bir ormanlık alandaki ağaçların kesildiğini de belirtti.

1993 yılında boşaltılan köylerine her yıl mart ve nisan aylarında bağ ve bahçeleri ekmek için geldiklerini anlatan Esen, maden arama faaliyetlerinin kendi köyleri ile birlikte Kırkpınar (Heridan) ve Gelincik (Ersek) köylerini de etkilendiğini kaydetti.

İnceleme yapıldı, sonuç yok

Maden aranan hazineye ait araziyi yüzyıllardır ekip, biçtiklerini fakat şimdi şirketin çıkıp buraya adeta el koyduğunu belirten Esen, bunun kendilerine yönelik bir haksızlık olduğunu dile getirdi.

Esen, maden faaliyetlerin yaşamlarını olumsuz yönde etkilemesi üzerine 25 Ocak 2020’de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’ne şikayet dilekçesi verdiklerini, geçtiğimiz 28 Aralık’ta ise görevlilerin inceleme için bölgeye geldiğini fakat şu ana kadar bir sonuç alamadıklarını da paylaştı.

Evlerde çatlaklar oluştu

Bölgede yaşayan yurttaşlarca çekilen görüntülerde, maden sahasındaki ağaçların kesildiği, üzüm bağlarının ise kuruduğu görülüyor. Yine deprem bölgesi olan köylerde, maden arama çalışmaları esnasında patlatılan dinamitler nedeniyle evlerde çatlaklıkların oluştuğu, köylerin kullandığı yer altı su kaynaklarının ise zarar gördüğü kaydedildi.

Dicle’de maden faaliyeti yürüten Ölmez Madencilik’in Hakkâri’de 9, Diyarbakır’da 4 çinko-kurşun, maden arama ve üretim ocağı bulunuyor.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.