ManşetTürkiyeUncategorized

Diyarbakır’da kayyım protestosuna sert müdahale

0

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne kayyım atanmasına yönelik protestolar devam ediyor. Protestolar sırasında polisin sert müdahalede bulunduğu, çok sayıda kişiyi darp ederek gözaltına aldığı bildirildi.  Hakkari Milletvekili  Güven ise Kürt ittifakı için çağrıda bulundu ve Neçirvan Barzani’ye seslenerek “Gelin birlikte irade olalım” dedi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne kayyım atanmasını protesto etmek için belediyenin önünde açıklama yapmak isteyen HDP milletvekilleri, belediye eş başkanları ve Diyarbakır’da yaşayanlar, polis ablukası altına alındı. Bunun üzerine milletvekilleri ve belediye eş başkanları oturma eylemi yaptı..

‘Yine süpüreceğiz’

Oturma eyleminin ardından konuşma yapan HDP Mersin Milletvekili Rıdvan Turan, “Her kim ki bizim kayyım darbesi ile uzlaşacağımızı sanıyorsa yanılıyor. Eylemlerimiz sürecek, dün olduğu gibi yarın da direnişimiz devam edecek” dedi. “Kayyım hak ve özgürlüklerin reddidir” diyen Turan şöyle konuştu:

“Ortadoğu’da kilitlenmiş siyasi bir durum, dış politikada sıkışmış bir siyaset, bir taraftan ülkenin gördüğü en büyük ekonomik krizle ülke çalkalanırken, işte Kürt meselesinde de çalıştıkları çözüm güya bu. Dün kayyımı halkımız nasıl süpürdüyse, bugün yine süpüreceğiz.”

Neçirvan Barzani’ye çağrı

Rıdvan Turan’ın ardından konuşan DTK Eş Başkanı ve Hakkari Milletvekili Leyla Güven ise, belediyelere kayyım ataması ile ilgili olarak “Halkın iradesine darbedir” dedi. Güven, Kürt ittifakının geliştirilmesi gerektiğine dikkat çekerek “Türkiye cephesinde destek gelse de bu işin muhatabı biz Kürtleriz” şeklinde konuştu.

“Kayyım darbesine karşı her gün eylem, her gün direniş” diyen Güven, Neçirvan Barzani’ye de çağrıda bulundu: “Geçmişte ne kadar acı yaşadıysak ittifak ve birlik sağlayamadığımızdan kaynaklıdır. Bu kirli politikalar karşısında tek bir irade olalım.”

Çok sayıda gözaltı var

Açıklamanın ardından HDP’li milletvekilleri, oturma eylemi gerçekleştirdikleri alanda çöpleri toplayarak temizlik yaptı. Daha sonra slogan atarak yürüyüşe geçen kalabalığa polis müdahale etti. Müdahalenin ardından gruplar halinde ara sokaklara dağılan göstericiler, eylemlerine burada devam ettiler.

Protesto eylemlerinin bir diğer adresi ise Ofis semti oldu. Burada toplanan grubu da polisin sert müdahalesi oldu, çok sayıda göstericinin darp edilerek gözaltına alındığı bildirildi. Gösteriyi ve müdaheleleri cep telefonuyla çeken üç market çalışanının da gözaltına alındığı ifade edildi. Gazeteciler Beritan Canözer ve Ali Koçer de haber takibi sırasında darp edildi.

Van’da kayyımın ilk işi Meclis’i feshetmek

Van belediyesine kayyım olarak atanan vali Mehmet Emin Bilmez, belediye meclisinin feshedildiğini bildirdi. Feshedilen belediye meclisinin görevlerini belediye encümeni yürütecek. Belediye meclisinde 31 Mart seçim sonuçları uyarınca HDP’nin 44, AKP’nin ise 27 üyesi bulunuyordu.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.