ManşetMedya-İnternet

Diyarbakır’da gözaltına alınan gazeteci sayısı 21’e yükseldi

0

Bugün Diyarbakır’da polisler, sabah saatlerinde çok sayıda gazetecinin evine baskın düzenledi. Gazetecilere yönelik operasyonlarda gözaltına alınan gazeteci sayısı 21’e yükseldi.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan operasyon kapsamında gözaltına alınan gazetecilerin sayısının arttığı bildiriliyor.

Mezopotamya Ajansı’nın aktardığına göre; sabah saatlerinde yapılan ev baskınlarında Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) Eş Başkanı Serdar Altan, JINNEWS Müdürü Safiye Alagaş, JINNEWS editörü Gülşen Koçuk, Mezopotamya Ajansı editörü Aziz Oruç ile gazeteciler Ömer Çelik, Suat Doğuhan, Ramazan Geciken, Esmer Tunç, Neşe Toprak, Zeynel Abidin Bulut, Mazlum Doğan Güler, Mehmet Şahin, Elif Üngür, İbrahim Koyuncu, Remziye Temel, Mehmet Yalçın ve Abdurrahman Öncü gözaltına alındı. Yine, aynı soruşturma kapsamında Feynaz Koçuk da Gebze‘de gözaltına alındı.

Diyarbakır’da yapılan ev baskınlarında gözaltına alınan Mehmet Ali Ertaş’ın kaldığı yerde polislerin halen arama yaptığı ve Ertaş’ı 10 saat boyunca kelepçeli bir şekilde tuttuktan sonra götürdüğü aktarıldı.

Çınar ilçesinde kent merkezine gelen gazeteciler Lezgin Akdeniz ve Kadir Bayram da kimlik kontrolünün ardından gözaltına alındı. “İfadeniz var” gerekçesiyle gözaltına alınan gazetecilerin hangi soruşturma kapsamında gözaltına alındığı bilinmiyor.

JINNEWS’in aktardığına göre; JINNEWS’e sabah 04.30 sıralarında baskın yapıldı ve büroda yapılan aramada bilgisayar ve harddiskler ile kimi kitap ve dergilere de el konuldu.

Öte yandan arama yapılırken ajansın herhangi bir yetkilisine haber verilmediği aktarıldı.

Operasyonun gerekçesi

VOA Türkçe’den Mahmut Bozarslan’ın aktardığına göre; operasyon, PKK’nın “Basın Komitesi yapılanmasına” yönelik düzenlendi. Gözaltına alınanlarla görüşmeye giden avukatlara ise operasyonun sürmesi nedeniyle izin verilmemiş durumda. 

Diyarbakır’daki bazı prodüksiyon şirketlerinin Belçika’da yayın yapan PKK çizgisindeki Sterk TV ve İngiltere’de yayın yapan Medya Haber TV isimli televizyon kanallarına program hazırladıklarının tespit edildiğini belirten polis kaynaklarının şu bilgileri verdiği bildirildi:

 “Diyarbakır Polisi, Sterk Tv ve Medya Haber Tv kanallarının 9 başlıkta 102 programa ait 82 saatlik program içeriklerini inceledi. İncelemelerde, bölücü terör örgütü propagandası, terör örgütü hükümlü elebaşı lehine programlar, Türk Silahlı Kuvvetlerinin terör örgütüne yönelik yaptığı operasyonların Kürt halkına yönelik yapıldığı izlenimi ile ajitasyon, terör örgütünü meşru göstermeye yönelik çalışmalar, örgütün üst yönetiminin talimatlarını aktarma, son dakika bilgisi girerek, Diyarbakır’da hava harekatının başladığını örgüt mensuplarına duyurmak amaçlı haber yaptıklarının tespitleri yapıldı.’’

DİSK Basın-İş: Bu operasyonları normalleştirmiyoruz, kabul etmiyoruz

DİSK Basın-İş  Sendikası’ndan gözaltılarına ilişkin yapılan açıklamada “Gazeteciler bu sabah evlerine yapılan baskınla gözaltına alındı. Tam 11 arkadaşımız hiçbir gerekçe gösterilmeksizin gözaltında ve gözaltı sayısının daha da artabileceği tahmin ediliyor. Bu operasyonları normalleştirmiyoruz, kabul etmiyoruz” denildi ve eklendi:

“Yeter artık, elinizi Kürt gazetecilerin üzerinden çekin! Bu operasyon ve soruşturma furyasına derhal son verin. Biz arkadaşlarımızın, gazeteciliğin yanındayız ve ‘Gazetecilik suç değildir’ diyoruz. Herkesi de arkadaşlarımızla dayanışmaya ve bu çağrıyı büyütmeye davet ediyoruz.“

‘Gazetecilere yönelik saldırılar aynı zamanda iktidarın acizliğinin sonucudur’

HDP Basın Yayın ve Propagandadan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Tayip Temel ise gözaltılara ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, “AKP-MHP iktidarı toplumsal desteğini yitirdikçe, siyaseten kaybettikçe, çaresizce partimize, Kürt kurumlarına, muhaliflere saldırarak, hukuk dışı ve korkakça saldırılarla ömrünü uzatmaya çalışmaktadır” dedi. Temel açıklamasında ayrıca şunları kaydetti:

“Gazetecilere yönelik saldırılar aynı zamanda iktidarın acizliğinin, çaresizliğinin, ömrünü uzatma çabasının bir sonucudur. Ama bunların tamamı nafile çabalardır. Dün gazetecileri hedef alanların tamamı, yargıç cüppesi giyen çeteler tarihin karanlık sayfasında yer aldı, bugünkü aktörler de onların akıbetini yaşayacaktır. Özgür basın çalışanlarına yönelik saldırıları şiddetle kınıyor, hakikat mücadelesini yürüten gazetecilerin yanında olduğumuzu ifade ediyoruz.”

Gözaltı sayısının artabileceği belirtiliyor.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.