ManşetTürkiyeUncategorized

Diyarbakır’da demokratik çözüm mitingi: Barış için Gandi gibi hazırız

0

HDP’nin Diyarbakır’da düzenlediği ‘Onurlu Barış için demokratik çözüm’ mitingine, ortak vatan, eşit yurttaşlık ve barış çağrısı damgasını vurdu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) ‘Onurlu barış için demokratik çözüm’ başlığıyla yapacağı bir dizi mitingin ilkini, dün Diyarbakır İstasyon Meydanı’nda düzenledi. Mitinge vatandaşların yanı sıra HDP vekilleri, sendika ve sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı.

Polis üç yerde kurulan arama noktalarından alana girişe izin verirken, katılımcıların alana çakmak, kalem, kitap, kozmetik ürünü sokulmasına izin vermedi. Mitingin düzenlendiği alana “Ortak vatan eşit yurttaşlık”, “Faşizm kaybedecek, halklar kazanacak. Bu böyle gitmez, ya özgürlük ya özgürlük”, “Jin jiyan azadî”, “Daha çok toplum, daha çok demokrasi”, “Onurlu barış, demokratik müzakere”, “Bağımlı olma özgür ol” yazılı pankartlar asıldı.

Temelli: Tarihe bakın, Kürtleri de Kürdistan’ı da öğrenin

Mitingde konuşan HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, “Eşit yurttaşlık temelinde bir anayasa yapacağız. Barışın yolunu açacağız” dedi. Temelli şöyle konuştu: “Seçim zamanı bu meydana geliyorlar. Evet, bu meydana gelip şirinlik yapıyorlar. ‘Kürdistan’ diyorlar. Seçim bitiyor, 31 Mart’ta ve 23 Haziran’da Kürt tokadını yiyince, Kürtçeyi unutuyorlar, Kürdistan’ı unutuyorlar. Şimdi gitmişler kitaplardan Kürdistan sözcüğünü çıkarıyorlar. Evliya Çelebi’ye kadar gitmişler, Kürdistan sözcüğünü ayıklıyorlar. “Gidin bakın tarihe; Alparslan geldiğinde kim karşılamış onları. Kürtleri de Kürdistan’ı da öğrenin.

‘Savaştan başka şey bilmiyorlar’

“Savaştan başka bir şey bilmiyorlar. Yok, Pençe-1, yok Pençe-2. Sürekli sınır ötesi harekat, Suriye sınırına sevkiyat. Sonrada çözüm adına ahkâm kesiliyorlar. “Çözüm istiyorsan Suriye halklarına saygı göstereceksin. Türkiye’de barış, Ortadoğu’da barış diyeceksin. O zaman Türkiye’nin de Ortadoğu’nun da sorunları çözülür. Halkların geleceğinin önü açılır. “Bu çetelerle kol kola girip, Suriye halklarına zulüm ve savaş götürüyorsun. Eğer gerçekten çözümün peşindeysen, çık Afrin’den, Afrinliler geri dönsün.

‘Bunlar bölücü’

“Kürtlere yaptıkları bir yanda, mültecilere yaptıkları zulüm bir yanda. Biz kapıları açarsak, 6 ay dayanamazsınız diyorlar. İşleri güçleri nefret, bölücülük. Bir ülkeyi bölmek isterseniz, önce toplumu bölersiniz. Bunlar bölücü diyorum, inanmıyorlar.”

Güven: Bir daha karşınıza çıkacağımı tahmin edemedim

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı, milletvekili Leyla Güven de mitingde yaptığı konuşmada özetle şunları söyledi: “Öcalan’ın mesajları açık ve net. İlk mesajında ‘DTK Eşbaşkanı Leyla Güven ve arkadaşları barış çalışmaları için hazır mı?’ diye sordu. Gandi gibi. Biz hazırız. Bugünden sonra barış çalışmaları yürüteceğiz. Halkımız bütün çalışmaları barış için yürütmeli ve mücadele etmelidir. Annelerimiz bu sürece öncülük etti, bir kez daha annelere ve halkımıza teşekkür ediyoruz. Yüreğimiz dolu ama takatim yok. Bölge kentlerinden gelen bütün arkadaşlarımızı selamlıyorum. Bir daha karşınıza çıkacağımı tahmin edemedim. Karşınızda olduğum için çok mutluyum, sizleri saygıyla selamlıyorum.”

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.