ManşetTürkiye

Diyarbakır,Batman ve Mardin’de Lice için pasif oturma eylemleri

0

liceLice’de günlerdir sürdürülen askeri operasyonlar ile girişilen insan ve doğa katliamına karşı Diyarbakır (Amed), Batman (Elih) ve Mardin’de sokağa çıkan halk, Lice halkına destek verip, operasyonlara ‘dur’ dedi.

Günlerdir kurulan abluka ile askeri operasyonların sürdürüldüğü Licê ilçesinde yaşanan insan ve doğa katliamına karşı Diyarbakır kent merkezinde DBP, HDP, DTK ve KJA öncülüğünde her akşam gerçekleştirilen oturma eylemi, 3’üncü gününde sürdü.

DİHA’nın haberine göre protestoların adreslerinden biri olan Rojava Parkı’nda gerçekleştirilen eyleme kent halkı yoğun ilgi gösterdi. Buradaki protestolara HDP Grup Başkanvekili Çağlar Demirel ile bazı belediye başkanları da katıldı. İftar saati öncesinde parkta toplanan yurttaşlar, önce hep birlikte iftarlarını açtı. Ardından ise kurulan sinevizyonda Cizre(Cizîr)’nin tarihi direnişinin anlatıldığı belgesel gösterimi yapılmak istendi. Ancak polisler gösterime izin vermedi. Bu durum yurttaşların tepkilerine neden oldu.

Lice’ye dönük saldırılara tepki gösterilip, ilçe halkına yönelik desteğin gösterildiği bir diğer alan Koşuyolu Parkı oldu. Buradaki eyleme katılan çık sayıda yurttaş arasında HDP milletvekilleri Sibel Yiğitalp, Nursel Aydoğan ve Mehmet Ali Aslan, DTK Eşbaşkanı Leyla Güven, Amed Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Gültan Kışanak, Bağlar (Rezan) Belediyesi Eşbaşkanı Birsen Kaya Akat, Sur Belediye Eşbaşkanı Fatma Şık Barut da yer aldı.

Park alanına ise “Lice’ye ses ver, Sessiz kalma” yazılı bir pankart asılırken, oturma eylemindeki yurttaşlar ise sık sık “Her yer Lice, her yer direniş” sloganı attı.

Gruplar halinde parkta oturan yurttaşlar, iftar saatinin gelmesiyle birlikte oruçlarını da yine burada hep birlikte açtı. Yemeklerin yenilmesi sonrası eyleme katılan dengbejler, klamlarını seslendirdi.

‘Lice’yi insansızlaştırmak istiyorlar’

Dengbej dinletisinin ardından konuşan HDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, siyasi iktidarın ‘Esrar operasyonu’ adı altında Licê’deki katliamlarını meşrulaştırmaya çalıştığını söyledi. Bu operasyonlarla AKP’nin Lice’yi insansızlaştırmak istediğini söyleyen Aydoğan, herkesi yarın Lice için yapılacak olan yürüyüşe davet etti. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Gültan Kışanak ise, Lice için dayanışma ve birlik çağrısı yaparak, “Devlet hukuksuz bir savaş yürütüyor. Lice’de ilçeyi boşaltmaya çalışıyor. Karakol ve kalekol yapmak istiyorlar, HES yapmak istiyorlar ve bunun için herkesi gözden çıkarmışlar. Biz buna karşı demokratik direnişimizi sergileyeceğiz” dedi.

Yapılan konuşmalarının ardından 2014 yılında Lice’deki kalekol protestoları sırasında yaşananların anlatıldığı sinevizyon gösterimi yapıldı.

Batman

Licê’de devam eden operasyonlara karşı Êlih’te (Batman) de 3 günlük oturma eylemine başlandı.

HDP, DBP, DTK ve KJA öncülüğünde Batman halkı Yılmaz Güney Sineması önünde bir araya gelerek, Lice’de sürdürülen operasyonları oturma eylemiyle protesto etti. Oturma eylemi öncesinde konuşan DBP İl Eşbaşkanı Abdulbari Karaağaç, ilçede bulunan bütün canlıların topyekun ve hunharca yok edildiğine dikkat çekerek, Lice’ye ses vermek için alanlarda olduklarını vurguladı.

‘Onurlu ve direnişçi Lice halkına ses vermek için buradayız’

Lice’ye dönük ağır bir bombardımanın yaşandığını dile getiren DBP İl Eşbaşkanı Nurten üzümcü ise “Ormanlar canlılarla birlikte yok ediliyor. Devlet, Kürdistan coğrafyasında bir katliam girişimi başlatmıştır. Halkımız 90’lı yıllarda olduğu gibi bir göçertme politikasıyla karşı karşıyadır. Bu imha, inkar ve doğa katliamına karşı halkımız mahallesinde sokağında köyünde ve ilçesinde mücadele ediyor ve direniyor. Bizde onurlu ve direnişçi Lice halkına ses vermek için buradayız” dedi.
Düzenlenen eyleme Navenda Çanda Mizgîn’in (Batman Mizgin Kültür Merkezi) sanatçıları da söyledikleri halk ezgileriyle destek verdi.

Mardin

Mardin’in Derik ilçesinde de yine Lice’de süren operasyonlara karşı direniş nöbeti başlatıldı. DBP ilçe binasında başlatılan eylem 3 gün boyunca 09.00-17.00 saatleri arasında devam edecek.

Kurum temsilcileri, belediye meclis üyelerinin yanı sıra çok sayıda yurttaşın katıldığı nöbette direniş marşları seslendiren yurttaşlar, Lice’de devam eden direniş büyütme sözü verdi.
Saldırıları kınamak amacıyla bu eylemi başlattıklarını dile getiren DBP Derik İlçe Başkanı Mehmet Şerif Kıran, herkesi Lice ile dayanışmaya çağırdı.

 

Kaynak : DİHA

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.