Türkiye

Diyarbakır kuşatıldı, panzerler geziyor!

0

Diyarbakır’da BDP’nin bugün ‘Özgürlük İçin Demokratik Direniş’ adıyla yapacağı mitinge Diyarbakır Valiliği’nce izin verilmedi. Gergin havanın hakim olduğu kent merkezinde olağanüstü güvenlik önlemleri alındı

Diyarbakır’da miting gerginliği nedeniyle kent güne kapalı kepenklerle başladı. Özellikle Sur, Bağlar ve Kayapınar’da esnafın büyük bölümü işyerlerini açmadı. Yenişehir’de ise kepenk eylemine az sayıda esnaf katıldı.

Diyarbakır’da görev yapan yaklaşık 5 bin polis ve çevre illerden gelen takviye polis ekipleri, kentin cadde ve bulvarlarında zırhlı araç eşliğinde, miting alanı İstasyon Meydanı’na grupların toplanıp gitmemesi için devriye gezdi. Kent merkezindeki önlemler devam ederken, kenttin giriş çıkışları da polis ekiplere tarafından tutularak, kent dışından miting için gelenlere izin verilmedi.
Polis helikopteri ise sabahın erken saatlerinden itibaren kent üzerinden uçarak, cadde ve bulvarları kontrol edip, tespit ettiği en küçük hareketliliği yerdeki polis ekiplerine bildirdi.

Polise ‘orantılı güç’ emri verildi

Polis telsizlerinden miting için Diyarbakır Valiliği’nce verilen yasaklama kararı nedeniyle grupların toplanmaması, toplanan grup varsa dağılmaları konusunda uyarılması ve dağılmamaları halinde ise ’orantılı güç’ kullanılarak dağıtılması anonsu yapıldı.

Miting için dün kent dışından Diyarbakır’a gelenlerin ise, kimlik kontrolü yapıldıktan sonra dönmeleri için ikaz edilmesi gerektiği belirtilerek polisler bu konuda uyarıldı.

İstasyon Meydanı’nda seyyar satıcıların miting olacakmış gibi dün geceden açtıkları tezgahlar da polisler tarafından kapatıldı. Yine miting için getirilen sandalyeler de polis tarafından araçlara konularak kaldırıldı.

‘Bari basın açıklaması yapalım’
Bu arada emniyet görevlileri, BDP Diyarbakır il binasına giderek yöneticilerle programları konusunda bilgi istedi. Binadaki BDP yöneticileri, bugünkü program için Genel Başkan Selahattin Demirtaş ve milletvekillerinin gelmesini beklediklerini söyledi.
BDP yetkililerinin, parti yöneticileri ve milletvekilleriyle birlikte İstasyon Meydanı’na yürüyüp burada basın açıklaması yapmak istedikleri, polisin de Diyarbakır Valiliği’nin yasaklama kararı nedeniyle yürüyüşe izin verilmeyeceği konusunda BDP’lileri uyardığı öğrenildi.

Demirtaş: “Ya özgürlük, ya özgürlük !”
BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Twitter mesajında yasaklama ve alınan önlemlere tepki gösterirken, ’Ya özgürlük, ya özgürlük’ anlamına gelen Kürtçe ’An azadi, an azadi’ ifadesini kullandı.
Demirtaş mesajını, “Meydanları tutarak özgürlük talebini engelleyebileceğine ciddi ciddi inanan devlet zihniyeti (!) bu sabah çok aciz ve çaresiz gördüm sizi. Ne mi istiyoruz? An azadi, an azadi” diye yazdı.

Diyarbakır’a girişe izin verilmiyor
Miting nedeniyle çevre il ve ilçelerde de önlem alındı. Siirt’te dün akşamdan itibaren kent çıkışında önlem alan polis, miting için Diyarbakır’a gitmek isteyenlere izin vermedi.

BDP’nin bugün Diyarbakır’da yapmayı planladığı ’Özgürlük İçin Demokratik Direniş’ mitingine izin verilmemesini protesto için, Mardin’in Nusaybin ve Derik ile Şırnak’ın İdil, Cizre, Silopi ilçelerinde kepenk kapatma eylemi yapıldı.

(Felat BOZARSLAN – Bayram BULUT – Serdar SUNAR / DHA)

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.