EmekKoronavirüs SalgınıManşet

DİSK: Koronavirüs salgını 51 bin üyemizi doğrudan etkiledi

0

DİSK, Covid-19 salgını nedeniyle DİSK üyesi 4 işçinin hayatını kaybettiğini, en az 257 işçinin enfekte olduğunu ve en az 407 işçinin karantinada olduğunu açıkladı. Salgından doğrudan etkilenen üye sayısının 51 bin olduğunu belirten DİSK,  zorunlu ve acil olmayan işlerin devam ettirilmesinin işçilerin ölümüyle sonuçlandığını ifade etti.

Zorunlu ve acil işler haricinde de üretimin devam etmesinin işçileri sağlıkları ve işleri arasında seçim yapmaya zorladığını belirten DİSK şunları kaydetti:

Covid 19 çalışma yaşamını doğrudan etkilemektedir. Sadece tıbbı açıdan ve halk sağlığı açısından değil, virüsle mücadele kapsamında sosyal açıdan bir dizi ciddi tedbirlerin alınmasını zorunlu kılmaktadır. Salgın ekonomide ciddi daralmalara, işçiler için iş ve gelir kaybına yol açmakta, salgın işçilerin hem sağlığını hem de iş ve gelirini tehdit etmektedir.

Üye sendikalardaki işçilerden gelen bilgilere göre raporun haftalık olarak güncelleneceğini belireten DİSK’in raporunda DİSK üyesi işçilerin en az 257’sinin Covid-19 testi pozitif çıktığı, Covid-19 sebebiyle karantina altında olan üye sayılarının ise en az 407 kişi olduğu belirtildi.

Fotoğraf: AA

67 işyeri uzaktan çalışmaya geçti

Salgının yayılmaya başlamasıyla birlikte ülke genelinde DİSK’in örgütlü olduğu işyerlerinde toplam 11 bin 79 işçinin üretime ara vermiş veya üretimi durdurmuş olduğu ifade edildi. Yine DİSK’in örgütlü olduğu 24 işyerinde işçilere ücretsiz izin kullandırılırken, 29’unda işçilere yıllık ücretli izinleri kullandırıldığı ve 38’inde işçiler ücretli izne ayrıldığı belirtildi.

Raporun devamında şu bilgiler yer aldı:

Covid-19 salgını nedeniyle uzaktan çalışmaya geçen işyeri sayımız 67, kapsadığı işçi sayısı ise 5 bin 964 kişi olmuştur. Basın, yayın ve gazetecilik işkolunun televizyon, internet medyası ve gazete ve dergi ağırlıklı matbaa çalışanları dışındaki işçiler evden çalışmaya geçmiş durumdadır. Sendikalardan aldığımız bilgiye göre uzaktan çalışmaya geçen üyelerimizin diğerleri ise Sosyal-İş’te örgütlüdür.  

More in Emek

You may also like

Comments

Comments are closed.