Emek

DİSK-KESK-TMMOB-TTB: ‘Susmayacağız’

0

DİSK, KESK, TTB ve TMMOB, bugün (18 Mart) AKP’nin baskılarına karşı İstanbul, Ankara ve İzmir’de aynı anda ‘Susmayacağız’ dedi. Emekçiler dün Ankara, İstanbul ve İzmir’de eş zamanlı olarak sokağa çıktı ve AKP’nin baskı politikalarına karşı “Susmayacağız” dedi.

İstanbul

DİSK, KESK, TTB ve TMMOB saat 12.30’da Taksim Tramvay Durağı’nda buluştu. Eylemde “Susmayacağız!” yazılı pankartın yanı sıra KESK İstanbul Şubeler Platformu’nun pankartı ve TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu’nun “Başbakan der ki; nükleer santral riski = tüpgaz riski” yazılı pankartı açıldı. Eylemde Metal İşçileri Greviyle Dayanışma Platformu ve direnişteki Ontex-Canbebe işçileri de pankart açtı.

Yağmura rağmen eyleme yüzün üzerinde emekçi katıldı. Eylemde ilk konuşmayı DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün yaptı. Görgün, AKP’nin baskı politikalarına karşı susmayacaklarını belirtti. Başbakanın nükleer santrale ilişkin sözlerini eleştiren Görgün Japonya halkıyla dayanışma içinde olunması gerektiğini ifade etti. Görgün, başbakanın Arap liderlerine ‘halkı dinleyin’ derken kendi emekçisine cop ve biber gazıyla cevap verdiğini ifade etti ve AKP’nin baskılarına karşı mücadele edeceklerini belirtti.

Görgün’ün ardından KESK Genel Başkanı Döndü Taka Çınar ortak basın açıklamasını okudu. Çınar, AKP’nin referandumun ardından baskıcı-otoriter bir rejim inşa ettiğini ve kendi yargısını yaratarak ‘hukukun üstünlüğü’ yerine ‘sınırsız hukuksuzluğu’ getirdiğini ifade etti. AKP’ye muhalif herkesin susturulmaya çalışıldığını belirten Çınar, cemaati eleştiren gazetecilerin gözaltına alındığını söyledi. Çınar, AKP’nin kendisine karşı olan herkesi ‘Ergenekoncu’ ilan ederek gerçek Ergenekon’u örtmeye çalıştığını vurguladı.

Çınar, aydınlık bir gelecek, eşit, özgür, bağımsız ve demokratik Türkiye için baskıcı ve karanlık düzene direnmekten başka çare olmadığını söyledi ve AKP’nin karanlığına ve sömürüye karşı mücadele edeceklerini belirtti. Çınar, “sağlık emekçilerinin 13 Mart’ta güvencesizliğe ve özelleştirmelere karşı yükselttikleri ses ile 21 Mart’ta halkların barış ve kardeşlik bayramında yükselecek sesi 1 Mayıs’ta alanlara taşımak için yürüyoruz” dedi. Çınar’ın açıklamasının ardından eylem sona erdi.

Ankara

DİSK, KESK, TMMOB ve TTB’nin çağrıcılığını yaptığı eyleme siyasi partiler ve demokratik kitle örgütleri de yoğun destek gösterdi. Saat 12.00’da “Susmayacağız” pankartı ile Kolej’den başlayan yürüyüş Sakarya Meydanı’na sonlandı. Sık sık “Özgür basın susturulamaz”, “Faşizme karşı omuz omuza”, “Susma sustukça sıra sana gelecek” sloganlarının atıldığı eylem de katılımcı kurumlar adına basın açıklmasını TMMOB Genel Başkanı Mehmet Soğancı okudu.

Konuşmasına Nazım Hikmet’in Hürriyet Kavgası şiiriyle başlayan Soğancı AKP iktidarının sermaye yanlısı tutumlarını devam ettirdiğini, gündelik hayata üzerinde de muhafazakarlaştırma temelinde baskılarını arttırdırğını söyledi. Tutuklanan gazeteciler, protestolarda uygulanan polis şiddeti, üniversitelere üzerine uygulanan baskı, emekçilerin haklarının gasp edilmesi, Alevi yurttaşların eşit yurttaşlık taleplerinin göz ardı edilmesi, Kürt ve muhalif siyasetçilere uygulanan baskı ve tutuklamalara dikkat çeken Soğancı sözün bittiği yerde olduklarını ifade etti.

AKP’nin ülkeyi nasıl bir karanlığa doğru sürüklediğinin ortada olduğunu söyleyen Soğancı yaratılmak istenen korku imparatorluğuna karşı direnmekten başka bir yol olmadığını belirtti. AKP’nin karanlığına ve sömürü düzenine karşı yürüdüklerini ifade eden Soğancı “Şimdi sesimizi birleştirme zamanıdır. Şimdi sesimizi büyütme zamanıdır. Şimdi “Kurtuluş yok tekbaşına ya hep beraber ya hiç birimiz” deme zamanıdır” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

İzmir

AKP’ye karşı safları sıklaştıralım
DİSK, KESK, TMMOB ve TTB’nin düzenlediği “susmayacağız” eylemlerinin İzmir ayağı kitlesel bir basın açıklaması ile yapıldı.

Saat 12.30 da Konak YKM önünde buluşan emek örgütleri buradan eski Sümerbank önüne yürüdüler. Yürüyüş sırasında sıkça “faşizme karşı omuz omuza”, “susma sustukça sıra sana gelecek” sloganları atan topluluk adına basın açıklamasını TMMOB İKK dönem sözcüsü Ferdan Çiftçi yaptı. Çiftçi konuşmasında, “AKP’nin ileri demokrasisini işçilere, gençlere, kadınlara ve muhaliflere uyguladığı baskı politikalarında görüyoruz” dedi. Özellikle üniversite gençliği üzerindeki baskıları eleştiren Çiftçi şunları söyledi: “İnsanların kendilerini savunma hakkı elinden alınıyor”.

Sesimize ses katın
Çiftçi’nin konuşmasından sonra DİSK Ege bölge temsilcisi Ali Çeltek AKP’nin baskı ve karalama politikalarına karşı herkesi direnişe çağıran bir konuşma yaptı. Çeltek; “Gazetecilere yapılan saldırılara karşı susmayacağız, tıpkı KESK’e yönelik yapılan saldırılarda susmadığımız gibi” dedi. “Başını kaldıranın üzerine silindir gibi geliniyor, bu uygulamalar faşist uygulamalardır” diyen Çeltek, metal işçilerinin greve gideceğini hatırlatarak “genel grev genel direniş” çağrısında bulundu. İşverenler arasındaki en azgın örgütlenme Metal Sanayicileri Sendikası’na (MESS) karşı greve gidecek olan Birleşik Metal İş Sendikası’yla dayanışmaya çağıran Çeltek; “Sesimize ses katın” dedi.

(sol.org.tr, sendika.org.tr)

More in Emek

You may also like

Comments

Comments are closed.