İfade ÖzgürlüğüManşetMedya-İnternet

Diriliş Ertuğrul’u eleştirmek de yasak: Gazeteci gözaltına alındı

0
Van‘da gazeteci Oktay Candemir, sosyal medyada hesabında, TRT‘de yayınlanan “Diriliş Ertuğrul” dizisiyle ilgili yaptığı eleştirel bir paylaşım yüzünden gözaltına alındı. Candemir’in TCK 130 kapsamında “kişinin hatırasına hakaret etmek” suçlamasıyla gözaltına alınması Türkiye’de bir ilk. İlk kez bir gazeteci bu iddia ile suçlanıyor.
 
TCK 130’uncu madde şöyle: 
 

“Bir kimsenin öldükten sonra hatırasına en az üç kişiyle ihtilat ederek hakaret eden kişi üç aydan iki yıla hapis veya adli para cezası ile cezalandırılır. Ceza, hakaretin alenen işlenmesi halinde altıda bir oranında artırılır.”

TCK 131’e göre ise, mağdurun akrabaları da şikayetçi olabilir:
 

Mağdur, şikayet etmeden önce ölürse, veya suç ölmüş olan kişinin hatırasına karşı işlenmiş ise; ölenin ikinci dereceye kadar üstsoy ve altsoyu, eş veya kardeşleri tarafından şikayette bulunulabilir.”

Ancak hakkında herhangi bir suç duyurusu ya da şikayet bulunmadığı tespit edilen Candemir, buna rağmen adli kontrol talebiyle Sulh Ceza Hakimliği‘ne sevk edildi. Koronavirüs salgını gerekçe gösterilerek izleyici alınmayan duruşmada, Candemir Diriliş Ertuğrul ve benzeri dizilerle ilgili yaptığı paylaşımların mizahi amaçlı olduğunu ve Osmanlı padişahlarına hakaret gibi bir kastının olmadığını söyledi.
 

 
Oktay Candemir, yurt dışına çıkış yasağı ve kolluk birimine haftada bir gün imza vermek şeklindeki adli kontrol şartlarıyla serbest bırakıldı. Dava dosyasında, Candemir’le ilgili soruşturma dosyasına devam edileceği ve adli kontrol kararlarına uymazsa tutuklanacağı ifade edildi. 
 
Resim

You may also like

Comments

Comments are closed.