Doğa MücadelesiManşet

Direniş çadırları yakılan Fatsalılar, “Kesseler de yaksalar da mücadele durmayacak”

0

Madene karşı kurdukları çadırları yakılan Fatsa Ünye Doğa Koruma Platformu üyeleri bugün yaptıkları basın açıklamasında mücadelenin aksamadan devam edeceğini söylediler.  yanlıları tarafından yakılan direniş çadırı için bugün basın açıklaması yaptık.

Yakılan çadırlarının yanmış hali ile yerinde muhafaza edileceğini ve maden karşı direnişin sembolü olacağı belirtilen açıklamanın tam metni şu şekilde,

4

“Bölgemizi talan eden, yağmalayan, siyanürü kullanarak geleceğimizi yok etmek isteyen İngiliz şirketi Starex’e karşı mücadelemiz sürüyor.

Fatsa ve Ünye halkı başta olmak üzere, sesimizi duyan Türkiye’nin dört bir köşesinden mücadelemize destek verenlerle birlikte sürdürdüğümüz ‘siyanüre hayır’ kavgamız etkisini göstermeye başladı. Bizler biliyoruz ki, hukuksal süreçle yetinemeyiz. Haklı mücadelemizi fiili ve meşru mücadeleyle devam ettiriyoruz. Buradaki ‘direniş çadırımız’ da bunun bir parçasıydı.

Mücadelemiz büyüyerek devam ediyor. Bundan rahatsız olanlar 6 Ağustos’ta çadırımız etrafındaki pankartlarımızı kestiler; 26 Ağustos’ta çadırımızın brandası kesildi. Bu saldırıların amacının bizleri yıldırmaya yönelik adımlar olduğunu biliyoruz, baktılar olmuyor 16 Eylül gece direniş çadırımız kundaklandı, yakıldı.

Kesseler de yaksalar da mücadele durmayacak

5

Bizler Fatsa ve Ünye halkı olarak oluşturduğumuz Fatsa Ünye Doğa Koruma Platformu birlikteliğiyle geleceğimizin yok edilmesine izin vermeyeceğiz. Kesseler de yaksalar da mücadelemiz durmayacak. Ormanlarımız kestiler, sularımızı kuruttular, topraklarımızda heyelan olmasına neden oldular. Kendimiz için yaptığımız yolumuzu işgalci mantığıyla kullanıyorlar. Yarın siyanür kullanmaya başladıklarında yalnızca bizim değil, tüm Karadeniz’i tehdit edecekler. Bu tehlikeli süreci durdurmak için yapılan saldırılar bizleri durduramayacak, daha çok kenetleneceğiz, daha çok mücadele edeceğiz. Direniş çadırımızın neden yakıldığını biliyoruz, arkasındaki sebeplerin farkındayız. Ama bize dedelerimizden,ninelerimizden kalan topraklarımızı, fındığımızı, mısırımızı bırakmayacağız. Öteden beri biz vardık, gene var olacağız. Gelecek nesillere zehirlenmiş kurak toprakları değil, yeşille mavinin buluştuğu, yaylası, deresi, suyuyla insana gülümseyen bir doğa miras bırakacağız.

Artık her yerde olacağız

Platform olarak mücadelemizi direniş çadırında sürdürüyorduk. Çadırımızın yakılması bizlere yeni mücadele biçimlerine yöneltti. Artık her yerde olacağız. Fatsa’da, Ünye’de, Altınordu’da, Ankara’da, şirketin kapısında… Direniş çadırı devam edecek hem de daha canlı ve hareketli olarak. Çadırımıza yapılan saldırıyı yargıya taşıdık. Şikayetçi olduk, bakalım suçluyu bulabilecekler mi? Bu yanık çadır bu biçimiyle kalacak. Mücadelemizin sembolü olacak. Yenisini yapacağız.

Türkiye yok ediliyor

Talan ve yağma Türkiye’nin her köşesinde devam ediyor. Enerji adı altında sularımız, derelerimiz, rüzgarlarımız satıldı. Şimdi de madenler satılarak talan ediliyor. Bunlar yapılırken de geleceğimiz yok ediliyor. Ekolojik denge altüst ediliyor. Kısacası Türkiye yok ediliyor. Türkiye’nin her tarafından bizim sesimizin benzerleri yükseliyor. Birleşerek, dayanışarak geleceğimizin yok edilmesine izin vermeyeceğiz.

Herkesi birlikte mücadeleye çağırıyoruz

Siyanürün geleceğimizi yok etmesine izin vermemek için partilere, sendikalara, odalara, derneklere,kooperatiflere, gazetecilere; kısaca hepimize görev düşüyor. Bu ülke hepimizin. O zaman hepimizin elini taşın altına koyması gerekiyor. Burada verdiğimiz mücadele, ‘siyanüre hayır’ haykırışımız yalnızca burada yaşayan bizler için değil civar yörelerde yaşayan insanlar ve var olan tüm hayvanlar,bitkiler,canlılar kısacası yaşam içindir. Siyanür doğal suya karıştığında,etki altına alacağı alan tahmin edilemeyecek kadar büyüktür. Bunu biz uydurmuyoruz bilim söylüyor. Hele bir ‘kaza’ sonucu Karadeniz’e ulaşırsa yaşanacak felaketin zararı maddi ve manevi karşılanamayacak kadar feci olacaktır. Çernobil’in yaraları daha yeni yeni sarılırken bir kez daha aynı sonu yaşamayacağız. Karadeniz insanının kaderi birileri kar elde edecek diye kanserden ölmek olmayacak. Bu tehlikenin sonu yok olmaktır. Bu duruma karşı her kurumu, kuruluşu ve insanlarımızı buradayız, varız,toprağımıza sahip çıkıyoruz demeye,var olmaya çağırıyoruz.

Fatsa Ünye Doğa Koruma Platformu

 

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.