EkolojiManşetYeşil Gündem

Dipsiz Göl’ün yeniden dolması için kar bekleniyor

0

Gümüşhane‘nin merkeze bağlı Dumanlı köyü sınırlarındaki Taşköprü Yaylası’nda bulunan Dipsiz Göl’ün ‘hazine’ söylentisi ile yasal izin ile boşaltılıp, üzeri toprakla doldurulmasının ardından gölün eski haline dönüştürülmesi için çalışmalar başladı.

Gölün tabanı, suya dayanıklı kireçli ve killi toprak dökülüp silindirle hazırlandı. Oluşması 12 bin yıl zaman almış gölün su takviyesi yapılmadan, bölgedeki yağışların ardından eriyecek karla birlikte doğal haline dönmesi beklenecek.

Gölün doğal haline gelmemesi halinde ise yapılacak incelemeler sonucu yaklaşık 2 metrelik derinliğe sahip alana, tankerlerle su takviye edilip edilmeyeceğine karar verilecek.

Resmi heyet huzurunda kazı

Hürriyet’ten Musa Kesler’in ulaştığı bilgilere göre Fatih Sözen ile Ahmet Canbakkal isimlerindeki iki iş insanı ‘define’ söylentisi üzerine kazı için başvuruda bulundu. Trabzon Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü‘nün olumlu görüşleri üzerine Gümüşhane Müze Müdürlüğünce ilgili kişilere define arama ruhsatı verildi.

Şahıslar göldeki kazıyı, 6 Kasım’da Gümüşhane Valiliği ile Kültür ve Turizm Müdürlüğü‘nün onayı ile resmi heyet huzurunda yaptı. Deniz seviyesinden 2 bin 140 metre yükseklikteki gölün suyu tahliye edildi ve iş makineleri ile kazıldı. Jandarmalar, kazı alanına kimsenin yaklaşmasına izin vermedi.

Aranılan define bulunamadı, göl toprak ile dolduruldu

Dipsiz Göl’de, yasal izinle yapılan kazıda sonuca ulaşılamazken, bölgede bir dönem kalan Roma İmparatorluğu‘nun Anadolu’daki 4 büyük lejyonu arasında gösterilen, 15’inci Apollinaris lejyonunun var olduğuna inanılan hazinesinin arandığı öğrenildi. Dipsiz Göl’de, 4 gündür sürdürülen kazı çalışmaları, define bulunamayınca sonlandırıldı.

Kaynağı ve akarı olmayan, Buzul Çağı’ndan kalma, 12 bin yıllık krater Dipsiz Göl’de tamamlanan kazı çalışmalarının ardından ekipler, alandan ayrıldı. Gümüşhane Valiliği de göl alanının eski haline getirildiğini açıkladı. Ancak, Dipsiz Göl alanının toprakla doldurularak, kapatıldığı görüldü. Su kalmayan göl, taş ve toprak yığını haline döndü.

Soruşturma başlatıldı

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Dipsiz Göl’de gerçekleştirilen kazı çalışmalarının, gölün kurumasına neden olduğunu ve ilgililerin haklarında başlatılan soruşturma kapsamında görevden uzaklaştırıldığını duyurdu.

Gümüşhane Valiliği de, kazı için uygunluk raporu veren ilgililer hakkında ayrıca soruşturma başlatıldığını açıkladı. Gölde incelemelerde bulunan Gümüşhane Valisi Kamuran Taşbilek, “Bilim adamlarımızın bize göstereceği yolla, gölümüzün düzenlenmesiyle ilgili doğru bir çalışma yapacağız. Çalışma sonrasında burada yaşayan vatandaşlarımızı da dinleyerek, her türlü tedbiri alacağız” dedi.

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.