Dior ve Armani’ye kayyım: Yabancı işçileri sömürüyorlar

Yazar:
Haber Merkezi

İtalya‘nın Milano kentinde açılan bir soruşturma kapsamında, lüks giyim markaları Dior ve Armani için çanta ve diğer deri ürünleri üreten yerel üretim tesisi ve fabrikalardaki olumsuz çalışma koşulları ortaya çıkarıldı.

Yapılan incelemelerde, Dior’un tedarikçiye parça başına 53 Euro ödeme yaptığını, üretimi tamamlanan ürünün ise 2 bin 600 ila 2 bin 780 Euro arasında satıldığı; tedarikçiye tanesi 93 euroya satılan ürünün ise Armani’ye 250 euroya satıldığı belirlendi. Söz konusu ürünün daha sonra Armani mağazalarında yaklaşık bin 800 Euro’ya satışa çıkarıldığı da tespit edildi.

The Wall Street Journal‘ın aktardığına göre, İtalyan savcılar, soruşturma kapsamında baskın yapılan fabrika ve tesislerde diğer ünlü moda markaları için de üretim yaptığını; hepsinde de “sömürülen yabancı emeğin kullanıldığını” bildirdi.

Değişim neden moda kadar hızlı değil?
Sonbahar; moda ayı
10 yıl sonra Rana Plaza çöküşü
Türkiye’de tekstil sömürüsü

Milano Ceza Mahkemesi Başkanı Fabio Roia, konuya ilişkin, “Bir ürünü üretmek neden bu kadar az tutuyor? Markaların kendilerine bu soruyu sorması gerekiyor” dedi.  Mahkeme, kararında lüks markaları “tedarik zincirlerini yeterli ölçüde denetlemediği” için de eleştirdi.

İki markanın tesislerine mahkeme yönetimi atanacak

Şirketler bu bulgularla ilgili doğrudan bir suçlama ile karşı karşıya değil. Ancak  bağımsız tedarikçilere ’emek sömürüsü’ ve ‘uygun belgelendirme olmadan işçi çalıştırma’ suçlamalarının yöneltilmesi bekleniyor.

LVMH‘in sahibi olduğu Dior, gazetecilere konu hakkında yorum yapmayı reddetti ancak mahkemeye yakın zaman önce tedarik zincirindeki sorunları nasıl çözeceğine ilişkin önlemlerin yer aldığı bir belgeyi sundu. Armani ise “tedarik zincirindeki suiistimalleri en aza indirmek için kontrol ve önleme amaçlı önlemlerin olduğunu” ve yetkililerle “en yüksek şeffaflık ile işbirliği içinde olduklarını”savundu.

Ülkede devam eden soruşturma kapsamında, Fransa menşeili lüks marka devi LVMH’nin Dior marka çanta üreten İtalyan yan kuruluşun, işçi haklarını ihlal eden Çinli taşeron şirketlere iş verdiği iddiasına yönelik soruşturmanın ardından Haziran’ın başlarında mahkeme denetimine alınmıştı. Benzer bir karar, nisan ayında Armani için, ocak ayında ise Alviero Martini markası için de verilmişti.

Reuters‘in aktardığına göre, LVMH’nin Dior marka çanta üreten İtalyan yan kuruluşu, işçi haklarını ihlal eden Çinli taşeron şirketlere iş verdiği iddiasına yönelik soruşturmanın ardından haziran ayının başlarında mahkeme denetimine alınmıştı. Mahkeme kararında, işçilerin ’24 saat boyunca çalıştırılması’ amacıyla iş yerinde uyumaya zorlandığı belirtilmişti.

Elektrik tüketimi verileri ise ‘tatiller de dahil olmak üzere kesintisiz gece-gündüz üretim döngülerini’ ortaya koymuştu. Ayrıca, belgede ifade edilene göre, makinelerin güvenlik cihazları da işçilerin daha hızlı çalışması için çıkarılmıştı.

Dior hakkında verilen karar, Milano’daki mahkemenin bu yıl önleyici tedbirler kapsamında aldığı üçüncü karar oldu.

Tüketici ve yatırımcılar da tedarik sürecine ilişkin adımları destekliyor

İtalyalı yetkililer, son birkaç yıldır lüks eşya üreticilerine ait taşeron şirketlerdeki çalışma koşullarını araştırıyor. Bu araştırmalar sonucunda İtalya’nın geleneksel deri endüstrisinin, Çin menşeili şirketler tarafından baltalandığı belirlendi.

Moda endüstrisinde etik standartlar ve işçi haklarının korunması için önemli bir adım olarak değerlendirilen bu adımlar, tüketici ve yatırımcılar tarafından da destekleniyor.

Danışmanlık firması Bain‘e göre, İtalya, küresel lüks eşya üretiminin yüzde 50-55’ini karşılayan binlerce küçük üreticiye ev sahipliği yapıyor.

Dev moda markaları, itibarlarına yönelik risklerini azaltmak için alt yüklenici sayısını azaltma ve üretimi içselleştirme yoluyla İtalya’nın büyük ölçüde Toskana‘da bulunan ve Çinli göçmenlerin domine ettiği deri eşya endüstrisine darbe vurdu.

Mahkeme, tamamen Christian Dior Italia SRL’ye ait olan Manufactures Dior SRL‘nin bir yıl süreyle yargı denetimine alınmasına, bu süre zarfında şirketin faaliyetlerine devam etmesine hükmetti. Mahkeme belgelerinde, mart ve nisan ayları arasında İtalyan polisinin, Pelletteria Elisabetta Yang SRL, New Leather Italy SRLS, AZ Operations SRLS ve Davide Albertario Milano SRL adlı tedarikçilerde de incelemeler gerçekleştirildiği belirtildi.

LVMH’nin hisseleri, mahkemenin kararının ardından önceki kayıplarını artırarak yüzde 2.2 düşüş kaydetti.

 

Paylaş
Yazar:
Haber Merkezi

Önceki Haberler

Bir çocuk, deprem ve TOKİ savaşı: Terk etmeyeceğiz!

Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…

11/02/2025

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…

27/12/2024

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…

27/12/2024

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…

24/12/2024

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…

16/12/2024

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…

15/12/2024