ManşetSivil Toplum

Dinsel Asimilasyon Çabasının Sonucu: 4 Yıldır Yalnız İmam

0

Alevi vatandaşların yaşadığı Çanakkale’nin Denizgöründü Köyü’nde devletin yaptırdığı ve 2007 yılında Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu tarafından hizmete açılan cami beklenen ilgiyi görmedi. Cemaat olmaması üzerine 4 yıldır camide tek başına namaz kılan imam, müftülükçe haftanın üç günü komşu köylerde görevlendirildi.

Merkeze bağlı 300 nüfuslu Denizgöründü’de 2005 yılın sonlarında inşaatına başlanan cami, 2007’de tamamlanarak Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu tarafından hizmete açıldı. Devletin 70 bin lira harcayarak yaptırdığı cami yaptırdığı köyde, o açılışın ardından beklenen olmadı. Köylüler, kendilerine sorulmadan yapıldığını söyledikleri camiye uğramaz oldu. Müftülük tarafından camiye atanan imam Baki Pesen, beş vakit namazı 4 yıl boyunca tek başına kıldı. Daha sonra ise kimsenin gelmediğini bildirdiği Müftülük, Pesen’i haftanın üç günü başka köylerde imamlık yapması için görevlendirdi. Denizgöründü’de ise dört gün caminin kapılarını açan imamla birlikte ara sıra Muhtar İbrahim Kahya namaz kılmaya başladı. Ancak muhtarın da camiye geliş sayısının haftada 3’ü geçmediği öğrenildi.

YAPARKEN BİZE SORMADILAR

Köy sakinlerinden Hasan Durmuş, caminin köylüye sorulmadan yapıldığın belirterek, “Devlet kimseye bir şey demeden geldi bura camiyi dikti. Ancak köyümüzden hiç giden yok. Cami yapılırken bize sorsalardı da karşı çıkmazdık. Ama onun yerine cemevini tercih ederdik. Ben hiç gitmedin, gitmem de. Sadece cemevi olursa giderim” dedi.

CAMİYİ MUHTAR İSTEMİŞ

Köy Muhtarı İbrahim Kahya ise, cami için başvuruyu kendisinin yaptığını anlatarak, “Ben müftülükle görüşüp cami yapılmasını istedim. Onlarda uygun görüp yaptılar. Ama kimse camiye gitmiyor. Cemevi de yapılacak olursa karşı değilim” diye konuştu.

Diğer yandan, cami yapıldığından bu yana bahçesindeki musalla taşı da bir kez dahi kullanılmadı. Bunun sebebi olarak ise, Alevi olan Denizgöründü köylülerinin, hayatını kaybeden yakınlarını kendi örf ve adetlerine göre toprağa vermeleri gösterildi.

BARDAKOĞLU AÇILIŞTA CAMİYE İLGİ İSTEMİŞTİ

19 Mart 2007’de gerçekleşen açılış töreninde konuşan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu, camilerin birlik ve beraberlik mekanları olduğunu belirterek, şu sözlerle alevi vatandaşlardan ibadethaneye ilgi istemişti:

“Günde 5 vakit ezan okunur. Hali vakti iyi olanlar gelir burada ibadet eder. Çocuklarımız gelir burada Kuran öğrenir. İslam dinini, güzel ahlakını, peygamber efendimizin hadislerini, iyi insan olmayı öğrenir. Camilerimiz aynı zamanda bir eğitim mekanlarıdır. İyi insan, iyi komşu olmanın öğretildiği mekanlardır. Camiler birbirimizi daha çok sevip saydığımız mekanlardır. Sadece ibadet etmek için camiye gelmeyiz. Burada birbirimizi tanımak, dayanışmak, birbirimizi hal ve hatırını sormak için bir arada oluruz. Yeni yapılan bu cami de Denizgöründü halkı için inanıyorumki birlik ve beraberlik mekanı olacaktır. Böyle yapabilirsek millet, kardeş oluruz. Herkes kendi haline bakarsa o zaman toplum da olamayız, millet de. 92 yıl önce elbirliği, gönülbirliği ettik, omuz omuza bu vatanı müdafaa için çalıştık, çabaladık, şehit olduk. Bugün de ülkenin maddi ve manevi kalkınması için bir arada olmamız birbirimize destek vermemiz gerekiyor.”

Fatih DALDAL – ÇANAKKALE – DHA

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.