KadınManşet

Din, dil, mezhep fark etmiyor: Hindistan ve Türkiye’den akıl almaz tecavüz kararları

0

Özel yaşamda ya da kamu yaşamında kadınlara yönelik cinsel şiddet vakaları ve cezalar sadece Türkiye’de değil diğer dünya ülkelerinde de büyük tartışmalara yol açıyor.

Yeni bir vaka Hindistan’da yaşandı.

2012 yılında Yeni Delhi’de bir öğrencinin vahşice tecavüze uğrayıp öldürülmesinden sonra ülkedeki taciz ve tecavüz olaylarına karşı tepkiler giderek artmıştı.

Hindistan’da taciz ve tecavüz olaylarına karşı yeni ve daha sert yasalar yürürlüğe girmesine rağmen, ülke genelinde kadın ve çocuklara tecavüz olaylarının yaşanmasının önüne geçilemiyor.

Hindistan’da kadınlar, tecavüzlere karşı sıklıkla eylemler düzenliyor

Mahkemeden korkunç açıklama: “Kadınların ‘hayır’ derken aslında ‘evet’ demek istedikleri örnekler yok değil”

Guardian gazetesinde yer alan haberde Delhi Yüksek Mahkemesi, 2016 yılında Delhi’yi ziyaret eden bir öğrenciye tecavüz ettiği eden film yönetmeni Mahmood Farooqui’nin aldığı 7 yıllık tecavüz cezasını “zayıf bir hayır, rıza göstermek anlamına gelebilir” diyerek bozdu.

ABD’li kadın ifadesinde, içki içtikten sonra Farooqui’nin kendisini soymasına engel olmaya çalıştığını, bunun üzerine Farooqui’nin ellerini tutuğunu ve defalarca hayır demesine rağmen kendisini dinlemediğini söylemiş, yönetmenin kendisine zarar vermesinden korktuğu için bir süre sonra direnmeyi bıraktığını anlatmıştı.

Karara Delhi Yüksek Mahkemesi’nde itiraz eden Farooqui’nin avukatları, böyle bir olayın hiçbir zaman yaşanmadığını, yaşandıysa da Farooqui’nin kadının rızası olmadığının farkında olmadığını savunmuşlardı.

Yargıç Ashustosh Kumar, Pazartesi günü verdiği hükümde “Kadınların ‘hayır’ derken aslında ‘evet’ demek istedikleri örnekler yok değil” ifadelerini kullandı.

Ülkedeki kadın hakları savunucuları cezayı bozan mahkeme kararını eleştirirken, cinsel şiddetin yüksek olduğu ülkede böyle bir kararın yasal süreçleri daha da zorlaştıracağı uyarısında bulundu.

Yonca Özer

Ölümle biten 4 yıllık tecavüz tehdidine 10 yıllık hapis cezası

Bir diğer tecavüz girişimi haberi Urfa’dan geldi. 27 yaşındaki Yonca Özer, dört yıldır kendisini ve ailesini taciz ve tehdit eden, son görüşmelerinde ise tecavüze yeltenip, tecavüzün videosunu internette yayınlayacağını söyleyen Abdullah Okan’ı, onun silahıyla öldürdü.

Çiçek Tahaoğlu’nun Bianet’te çıkan haberine göre, Özer haksız tahrik altında öldürmeden 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme, meşru müdafaa unsurlarının oluşmadığına karar verdi. Özer’in avukatları karar itiraz etti. Dosya şimdi Bölge Adliye Mahkemesi’nde. Mahkeme kararı bozarsa, dava yeniden görülecek. Eğer karar onanırsa, dosya bu sefer Yargıtay’a gidecek.

Olaylar nasıl gelişti?

Abdullah Okan’ın, TEDAŞ görevlisi olarak çalıştığı Urfa Halfeti’de Yonca Özer’in babasıyla tanıştı ve elektrik tesisatını yenilemek için evlerine gidip gelmeye başladı. Bu sırada Yonca Özer’le de tanıştı ve onunla evlenmek istedi. Yonca Özer bu teklifi reddetti. Bunun ardından, adamın evli olduğunu öğrendi.

Ancak Abdullah Okan konuyu kapatmadı. Yonca Özer ve ailesini taciz ve tehdit etmeye başladı. Sosyal medya sitelerinde Yonca Özer adına sahte hesaplar açıp, onun adına paylaşımlar yapmaya başladı. Paylaşımların altına kadının babasının cep telefonu numarasını koyuyordu. Aile defalarda şikayette bulundu, uzaklaştırma kararları alındı. Özer’in mahkemeye sunulan 20’ye yakın savcılık başvurusu bulunuyor.

 

(BBC Türkçe, Bianet, Yeşil Gazete)

More in Kadın

You may also like

Comments

Comments are closed.