DünyaEkolojiManşet

Dicaprio’nun rol aldığı ‘Kumsal’ filminin zarar verdiği plaj için 22 yıl sonra rehabilitasyon kararı

0

ABD’li ünlü oyuncu Leonardo DiCaprio’nun, henüz çok gençken rol aldığı 2000 yapımı ‘The Beach’ (Kumsal) filminin çekildiği Tayland’daki plajda 22 yıl sonra mahkeme kararıyla ‘rehabilitasyon’ çalışmaları başlayacak.

Film, ülkenin güneyindeki Ko Phi Phi Leh Adası’nın Maya Koyu’ndaki turistik plajda çekilmişti. Çevreciler, bakir koyun ekolojik sistemine zarar gelebileceğine dair endişeyle film çekimlerinin iptali için dava açmış ancak bir sonuç alamamışlardı.

Britanyalı yazar Alex Garland’ın aynı adlı romanından uyarlanan filminin çekimi sırasında sahile daha tropik bir görüntü vermek için onlarca hindistan cevizi ağacı dikmişti. Film ekibi, plajın kumlarına zarar vermekle ve çekim boyunca plajı kirletmek, zarar vermekle suçlanmıştı.

Yapımcı şirket 20th Century Fox ise suçlamaları reddetmiş “plajı aldıkları gibi bıraktıkları, tonlarca çöpü toplayıp gittiklerini” açıklamıştı.

Tartışmalar sürerken film nedeniyle plaj turist akınına uğramış; günde 6 bin turisti ağırlayan bölged 2018’de daha fazla zarar görmesin diye kapanmıştı. Bu yılın başında yeniden açılan plaj için günlük ziyaretçi sayısına kısıtlama getirildi.

Yerel yönetim 1999 yılı sonunda Tayland’da hükümetin ilgili birimlerine, yapım şirketine ve Taylandlı bir sinema yapımcısına çevreye verdikleri zarar dolayısıyla 100 milyon bahtlık tazminat davası açtı.

Uzun süren hukuki mücadele sonunda yüksek mahkeme kraliyetin ormanlarla ilgili dairesinin çevreyi yeniden canlandırma çalışmasını üstlenmesine hükmetti. Karara göre söz konusu birim, 30 gün içinde kumsalda rehabilitasyon çalışması için komite kurup çalışmalara başlayacak.

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.