ManşetTürkiye

DEVA Partisi Kurucu Üyesi Metin Gürcan dün gece tutuklandı

0

“Askeri ve siyasi casusluk” iddiasıyla geçen hafta cuma günü İstanbul’da gözaltına alınan DEVA Partisi Kurucu Üyesi Metin Gürcan dün gece saatlerinde tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Gürcan, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın Nisan 2020’de başlattığı “Devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal veya casusluk amacıyla temin etme” suçundan yürüttüğü soruşturma kapsamında 26 Kasım’da İstanbul’daki evinde gözaltına alınmıştı. Gözaltına alındıktan sonra, Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi‘ne getirilen Gürcan, emniyetteki ifadesinin ardından savcılığa sevk edilmişti.

Metin Gürcan’ın ifadesi

DHA‘nın aktardığına göre, Metin Gürcan, Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi’ndeki ifadesinde yabancı misyon görevlileriyle zaman zaman bir araya geldiğini belirtti.

Gürcan, “Bu görüşmelerde, Türkiye ve Orta Doğu üzerine hazırladığım ülkelerdeki haftalık gelişmeleri içeren çizelge ve analizleri paylaştım. Ancak casusluk iddialarını kesinlikle kabul etmiyorum. Hiçbir diplomatla gizlilik derecelerinde resmi bilgi ve belgeyi paylaşmadım. 2019 yılından itibaren kişi ve kurumlara tamamen açık şekilde danışmanlık hizmeti veriyorum. Karşılığında bana ödeme yapılıyor. Türkiye, Suriye, Irak, İran, Ukrayna, Afganistan ve Libya gibi ülkelerdeki gelişmeleri herkesin erişimine açık kaynaklardan derledim” ifadelerini kullandı.

Polisler tarafından Gürcan’a, yabancı bir misyon görevlisi ile Karabağ’daki Türk dronları üzerine yaptığı görüşmenin de sorulduğu öğrenildi. Gürcan, “headquarter” (merkezi) ifadesi ile istihbaratçı olan bir kişi ile yaptığı görüşmeler sorulduğunda ise “Ben burada kendi parti genel merkezine gitme vakti geldiğini vurgulamak istedim. Burada bir karışıklık var. İş dünyasında bile sivil hayatta bile sıklıkla kullanılan İngilizce başlangıç seviyesinde bilinen bir ifadedir” şeklinde cevap verdi.

Gürcan ifadesinde, uzun yıllar Türk Silahlı Kuvvetleri‘nde çalıştığını ve 2019 yılından itibaren talep eden kişi ve kurumlara danışmanlık hizmeti verdiğini söyleyerek, bu danışmanlık hizmetlerini de Türkiye ve Türkiye’ye komşu birçok ülkelere verdiğini belirtti. Verdiği danışmanlık hizmeti kapsamındaki bilgilerin herkesin erişimine açık olduğunu ifade eden Gürcan, casusluk faaliyeti yürütmediğini ve gizli belgelerin paylaşımını yapmadığını savundu. Ankara’daki diplomatlarla olan görüşmelerinin sebebini ise o kişilerle düzenli olarak görüştüğünü, kendilerine analizler sunduğunu ve karşılığında para aldığını ifade etti.

Metin Gürcan kimdir?

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) değişik birimlerinde 1998-2014 yıllarında çalışan Gürcan, akademik çalışmalarına devam edebilmek amacıyla zorunlu hizmetini bitirmeyi müteakip 2015 yılı ocak ayında kendi isteği ile emekli oldu. Gürcan’ın meslek hayatının yaklaşık sekiz yıllık bölümü Güneydoğu Anadolu bölgesi, Irak, Afganistan, Kazakistan ve Kırgızistan’da çeşitli operasyonel faaliyetler, irtibat ve eğitim görevlerinde geçti. Özel Kuvvetler bünyesinde yetişen Gürcan, 2008-2010 yıllarında ABD Deniz Kuvvetleri Enstitüsü’nde “Bölgesel Kürt Yönetimi ile Bağdat merkezi yönetimi arasındaki çevre-merkez ilişkisi” adlı teziyle Güvenlik Çalışmaları alanında master derecesi aldı.

Gürcan, Bilkent Üniversitesi Siyaset Bilimi Bölümü‘nde TSK’nın kurumsal dönüşüm kapasite ve isteği konusunda yazdığı doktora teziyle de Nisan 2016’da doktora derecesini aldı.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.