Deutsche Welle ve Voice of America RTÜK’e dava açacak

RTÜK'ün Türkiye'de yayınlarına devam edebilmeleri için lisans şartı getirdiği uluslararası yayıncılardan DW Türkçe ve VOA Türkçe, karara tepki göstererek dava açacağını açıkladı.

Radyo Televizyon Üst Kurulu‘nun (RTÜK), Voice of America (Amerika’nın Sesi, VOA), Deutsche Welle (DW) ve Euronews‘e Türkiye‘deki yayınlara devam edebilmeleri için lisans başvurusu şartı koşmasına tepki gösteren Almanya menşeili uluslararası yayıncı Deutsche Welle, kararı yargıya taşıyacağını açıkladı.

DW Türkçe’nin kararının ardından Amerikalı yayın kuruluşu VOA Türkçe de dava kararı aldığını duyurdu.

DW Türkçe‘nin aktardığına göre, DW Genel Müdürü Peter Limbourg açıklamasında şunları söyledi:

“Türkiye’de yerel medya halihazırda kapsamlı bir düzenlemeye tabi tutuluyorken, şimdi uluslararası medyanın da haberleri kısıtlanmaya çalışılıyor. Bu önlem, programların yayın şekilleriyle değil, doğrudan gazetecilik içerikleriyle ilgilidir. Bu, münferit, eleştirel haberlerde, bu haberlerin silinmemesi halinde Türk yetkililere tüm içerikleri engelleme fırsatı verir. Bu da sansür olasılığını açık hale getirir. Buna karşı çıkacağız ve Türk mahkemeleri nezdinde dava açacağız.”

RTÜK‘ün lisans şartı getirdiği bir diğer yayıncı kuruluş olan Voice of America da yazılı açıklamasında,Lisans, radyo ve TV yayıncılığında kullanılan bir kuraldır, çünkü yayın spektrumu sınırlı bir kamu kaynağıdır ve hükümetlerin, bunun daha geniş kamu yararına kullanılmasını sağlamak için spektrumu düzenleme sorumluluğu vardır. Bununla birlikte internet, sınırlı bir kaynak değildir ve internet dağıtımı için bir lisans gereksiniminin olası tek amacı sansür uygulamaktır’’ diyerek sansüre tabi tutulmayı kabul etmeyeceklerini açıkladı.

VOA önceki açıklamasında Türk hükümetinin internet sitelerini resmi olarak bloke etmesi halinde VOA’nın “Türkçe konuşan kitlesinin mevcut tüm yöntemleri kullanarak ücretsiz ve açık internete erişimini sürdürmesini sağlamak için her türlü çabayı göstereceğini” ifade etmişti.

Ne olmuştu?

Tebligat RTÜK’ün internet sitesinde 21 Şubat 2022 tarihinde yayınlanmış, yayıncılara lisans başvurusu için 72 saat süre tanınmıştı.

RTÜK Başkan Yardımcısı İbrahim Uslu  lisans başvurusu yapmaması halinde Deutsche Welle’nin internet sitesinin Türkiye’de erişilebilir olmayacağını söylemiş, RTÜK’ün CHP‘li üyesi İlhan Taşçı ise kararı eleştirerek “Video yükleyen her sitenin yayın lisansı alması gerekmez” demişti.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR