ManşetTürkiye

Dersimlilerin 7 talebi var

0

Dersim Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Özkan Tacar, Dersim halkından özür dilenmesinin olumlu bir adım ama yeterli olmadığını belirterek, Dersim adının iade edilmesinden evlatlık olarak verilen kız çocuklarının akıbetlerinin açıklanmasına kadar 7 talebin yerine getirilmesi istedi.

BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, Dersim Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Tacar ve beraberindeki heyeti Meclis’te kabul etti. Dersim 37-38’de yaşanan katliamdan ötürü, Dersimlilerin taleplerini iletmek için Meclis’te grubu bulunan siyasi partileri ziyaret ettiklerini ifade eden Tacar, daha önce AKP ve CHP Grup Başkanvekilleri ile görüştüklerini söyledi. Dersim’de yaşanan “katliam”ın siyasi polemiklerden uzak tartışılmasını istediklerini kaydeden Tacar, Kanada, Almanya ve Fransa’nın yaptığı gibi özürden başlayarak çeşitli hakların iade edilmesini, Dersim’deki karanlık tarihin aydınlığa çıkartılmasını talep ettiklerini söyledi. Hesap sorma, kin tutma gibi bir yaklaşım içinde olmadıklarını ileriye dönük bir barış ortamını sağlanması için çalıştıklarını kaydeden Tacar, “Dersim halkından devlet adına özür dilenmesine olumlu bir adım diyoruz, ama bir özürle noktalanmasını yeterli görmüyoruz” dedi.

Dersimlilerin 7 talebi

Tacar, resmi olarak devletin dilediği özürden sonra Dersimlilerin vicdanlarında bir rahatlama ve barış için yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:“Bu özrün altını doldurmak için Dersim ismi iade edilmeli. Arşivler açılmalı. Sadece Başbakanlık Cumhurbaşkanlığı değil. Genelkurmay arşivleri de açılarak ülkenin kanlı tarihi ile yüzleşilmeli. Sürgüne gönderilenlerin, özellikle evlatlık verilen kız çocuklarımızın listesinin açıklanması ve akıbetlerinin sonucunu açıklanmasını istiyoruz. Dersim önderi Seyit Rıza ve arkadaşlarının ve Dersim’de katledilenlerin anısına mezar yerlerinin iadesini, ailelerine teslim edilmesini talep ediyoruz. Sabiha Gökçen, Fevzi Çakmak, Abdullah Akdoğan gibi Dersimlileri rencide eden isimlerin konuldukları yerden silinmesini istiyoruz. Kızılbaş Alevi inancımızın serbestliğini ve tanınmasını istiyoruz. Kültürümüzü ve inancımızı yok edecek Munzur Barajlar Projesi’nin iptalini istiyoruz. Bu yedi talep karşılandıktan sonra bu özrün bir karşılık bulacağını düşünüyoruz.”

“Özür yetmez, TBMM’de somut adım atılmalı”

BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, BDP olarak Dersim adının iadesi, Seyit Rıza ve arkadaşlarının mezar yerlerinin belirlenmesiyle ilgili çalışmalar yaptıklarını, yeni olarak da Dersim olaylarının bütün boyutlarıyla ortaya çıkması için bir araştırma önergesi verdiklerini söyledi. “Özür bu işi kapatmıyor” diyen Buldan, Başbakan’ın özrünün yeterli olmadığını, ifade edilen bu talepler noktasında TBMM’de somut adımlar atılması gerektiğini söyledi.
Dersim Dernekleri Federasyonu Başkanı Tacar, “CHP de özür dilemeli” çağrılarıyla ilgili, CHP’nin o dönem sağı solu ile tek parti, devlet partisi olduğunu hatırlatarak, “Bu işin önünü açabilecek parti olma sıfatıyla da bunu çoktan yapması gerekirdi. Bu belki devletin geleneksel durumu, devamlılık esasına göre CHP’nin söyleyeceği şey bir şey ifade etmeyebilir, ama bu özrü ile bu çalışmanın önünü açmış olacaktır. Başbakanın devlet adına resmi olarak özür dilemesi daha anlamlı kılınacaktır” dedi.

“Tazminat davası açmayacağız”

Tacar, tazminat davaları açıp açmayacaklarıyla ilgili soru üzerine, kurum olarak böyle bir şeyin tazminle hafifletilemeyeceğini belirterek dava açmayı düşünmediklerini söyledi.

(Cumhuriyet)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.