EkolojiManşet

Dersim’de ormanlık alanlara giriş çıkışlar yasaklandı

0

Dersim’de başlatılan askeri operasyonda Dereköy ve Gedikler (Geşnek) köylerinde açılan ateş sonucunda başlayan ve dört gündür aralıksız devam eden yangınların ardından Valilik ormanlara giriş çıkışların yasaklandığını duyurdu.

Dersim merkezden yangını söndürmeye giden belediye ekipleri ve yurttaşlar, Hozat girişinde askerler tarafından engellenmişti. Askerler, yangının çıktığı alanın “özel güvenlik alanı” olmasını gerekçe göstererek yolu trafiğe kapatmıştı.

Kent merkezi ve beş ilçede yasak

Tunceli Valiliği tarafından yapılan açıklamada kent merkezinde Çalkıran, Pınar Köyü, Çiçekli, Dalören, Vezgür, Aktuluk, Munzur Vadisi; Hozat ilçesinde Aliboğazı, Semuşağı, Karaçavuş, Yenibaş, Boydaş, Çakmaklı; Ovacık ilçesinde Karataş, Buzlutepe, Karaoğlan; Pülümür ilçesinde Kabayel, Mezra, Kızılmescit, Salördek, Pülümür Vadisi; Nazımiye ilçesinde Büyükyurt, Alacık, Çıralı, Bezik Ormanları, Doğantaş, Dereova, Yiğitler; Mazgirt ilçesinde ise Dallıbel ormanlık alanlarına giriş ve çıkışın yasaklandığı ifade edildi.

‘Ateş yakılması yasak’

Yetkili kurumlarca belirlenmiş piknik ve mesire yerleri ile tabiat parkları dahil ormanlık alanlarda mangal, semaver ve ateş yakılmasına müsaade edilmeyeceği vurgulanan açıklamada, şu ifadeler yer aldı:

“Avcı ve çobanların ateş yakmasının önlenmesi için Tunceli Orman İşletme Müdürlüğü, Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü, Jandarma Komutanlığı, Emniyet Müdürlüğü personeli ve mahalle muhtarlıklarınca koordinasyon ve kontrol sağlanacaktır. Ormanlık alanlar ile civarında izin verilen yerler haricinde 01.09.2021 tarihine kadar kamp yapılmasına ve saat 20.00’den sonra piknik ve benzeri faaliyetlere müsaade edilmeyecektir.

“Orman ve ormanlık alanların civarındaki yerlerde anız veya bitki örtüsü (bağ ve bahçe artığı, ot, dal ve benzeri şeyler yakılmasına müsaade edilmeyecektir. Ormanlık alanlara yakın yerlerdeki düğün ve benzeri organizasyonlarda orman yangınlarına neden olabilecek havai fişek ve dilek balonu gibi yanıcı madde kullanmasına müsaade edilmeyecektir.”

Açıklamada son olarak yasak kararlarını çiğneyen kişiler hakkında adli ve idari işlem yapılacağı belirtildi.

 

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.