Dersim’de kurulacak maden ocağı Meclis gündeminde

DEM Parti Dersim Milletvekili Ayten Kordu, Dersim'deki Derviş Cemal Köyü’nde kutsal kabul edilen türbe yakınına yapılması planlanan maden ocağı projesi ile ilgili soru önergesini TBMM’ye sundu.

Dersim‘de, Alevi topluluğunun kutsal mekanlarından biri olan Derviş Cemal Türbesi‘nin yakınlarında kurulması planlanan maden ocağı projesi, Meclis gündemine taşındı. DEM Parti Dersim Milletvekili Ayten Kordu tarafından sunulan soru önergesi, projenin çevresel ve kültürel etkilerini mercek altına alıyor.

Maden ocağının kurulması planlanan alanın sadece bir ziyaretgah değil, aynı zamanda bölge halkının tarım ve hayvancılıkla uğraştığı verimli bir arazi olduğu belirtilirken, projenin hayata geçirilmesi, hem ekolojik dengeyi bozacak hem de yerel halkın yaşam alanlarına zarar verecek.

Önergede, Nama Grup Metal A.Ş. tarafından işletilmesi planlanan mermer ocağının, bölgede ekolojik dengeyi ve doğal yaşamı tehdit ettiği belirtiliyor. Ayrıca, Derviş Cemal Köyü’nde yürütülmek istenen maden ocağı projesinin ÇED raporunun güvenirliği ve bu raporun hazırlanmasında görev alan bilirkişilerin tarafsızlığı sorgulanırken, şu ifadelere yer veriliyor:

“Erzincan’ın İliç ilçesindeki Çöpler Altın Madeni için ÇED olumlu raporu veren şirketin yönetim kurulunda bulunan Ahmet Oğuz Öztürk’ün, Anagold Madencilik A.Ş.’nin de yönetim kurulunda yer alması örneğinde olduğu ÇED raporlar çoğu zaman doğayı, halkın inanç ve değerleri yerine sermayeyi koruyan bir yerden değerlendirilmektedir. Derviş Cemal Köyü’ndeki maden ocağının ÇED raporunda yer alan bilirkişilerin güvenirliği ile ilgili de ciddi iddialar söz konusudur.”

Milletvekili Kordu, önergesinde şu sorulara yer veriyor:

1. Nama Grup Metal A.Ş. tarafından Derviş Cemal Köyü’nde işletilen maden ocağının ÇED raporu için belirlenen bilirkişilerin ÇED raporuna olumlu rapor verecek şekilde belirlendiği iddiası doğru mudur? Söz konusu bilirkişi üyeleri hangi ölçütlere göre belirlenmiştir?
2. Hozat ilçesine bağlı Derviş Cemal köyü civarında yapımı planlanan taş ocağı projesinin ruhsatlandırılan alanın büyüklüğü ne kadardır?
3. Söz konusu taş ocağı projesi, Derviş Cemal Türbesi’ni de kapsayan ziyaretgah bölgesini de tehdit etmektedir. Dersim halkı ve Alevilerin kutsal saydığı Derviş Cemal Türbesi’nin zarar görme riskine karşı projenin sürdürülmek istenmesinin gerekçesi nedir?
4. Söz konusu proje ile Derviş Cemal köylülerin geçim kaynağı olan meranın tahrip edileceği, kullanım alanlarının daraltılacağı ve bunun sonucunda köylülerin göç etmek zorunda kalma riskine rağmen projenin ısrarlı bir şekilde sürdürülmek istenmesinin gerekçesi nedir?

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR