ManşetSivil Toplum

Dersim’de cemevi ibadethane oldu

0

BDP’li Dersim Belediyesi, merkeze bağlı Cumhuriyet (Gazik) Mahallesi’nde yapılması planlanan cemevinin imar planını “ibadethane” olarak işleyerek Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdi.

alevi12Dersim Belediyesi, Dersim merkeze bağlı Cumhuriyet (Gazik) Mahallesi’nde yapılması planlanan cemevini imar planına “ibadethane” olarak işleyerek Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdi. Dersimli yurttaşlarla yapılan toplantılar sonucunda halkın talepleri doğrultusunda projelendirilen cemevinin imar planına “ibadethane” olarak işlediklerini söyleyen Dersim Belediye Başkanı Edibe Şahin, “Türkiye’de Dersim dediğinizde insanların aklına orada Alevilerin yaşadığı gelir. Dolayısıyla bizim yapmamız gereken Türkiye’de yok sayılan bu inancın tanınması için meşru mücadele yürütmek ve onların kendi yerlerini almasını sağlamak” dedi.

‘Halkımızın cemevine ihtiyacı vardı’

Katılımcı belediyecilik çalışmaları doğrultusunda halkın öneri ve görüşlerini alarak bu çalışmayı yürüttüklerini vurgulayan Şahin, “Belediye meclisi olarak ekolojik ve doğayla uyumlu bir kent yaratabilmek ve sadece insanı değil doğayı da merkeze koyarak halkın ihtiyaçlarına cevap olabilmek için görüşmeler yaptık. Dersim’de halkımızın cemevine ihtiyacı vardı. Biz de bu ihtiyaçlar doğrultusunda cemevi planını revize ettik” diye konuştu.

Türkiye’de çalışması yerel yönetimler tarafından yapılan yol, park, sosyal donatı ve ibadethanelerin proje imar planına belediyeler tarafından işlendiğini belirten Şahin, “Türkiye’de ibadethanenin karşılığı kilisedir, sinagogdur, camilerdir ama cemevleri değildir. Alevi inancı Türkiye’de kabul edilmediği için cemevleri de ibadethane sayılmamakta” diye konuştu. 35 bin nüfusu olan Dersim’de sadece bir tane cemevi bulunduğunun altını çizen Şahin,”Dersim’de mahalleler de dahil olmak üzere üç cami bir cemevi var. Bu cemevi cenazelerin kaldırıldığı bir mekan olarak kullanılmakta. Biz mahalledeki cemevi projesini imar planına ‘ibadethane’ olarak işleyerek buradaki halkın inançlarının resmileşmesi anlamında bir çalışma yürüttük. Amacımız bütün mahallelerde yapılacak olan cemevlerini imar planlarına bu şekilde işlemek. Bundan sonra yapacağımız planlarda da bunu işlemeye devam edeceğiz” diye belirtti.

Özgür Gündem

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.